Lite otur

Favoritplatsen nere vid sjön uppgraderades flera snäpp förra augusti då händiga och hjälpsamma medmänniskor (syrran och Pensionären) byggde ett däck i anslutning till bastun. Nu kan man sitta där med ryggen mot bastuväggen och njuta av kvällssolen, vilket jag gör så fort jag får en chans.

Men så kom jag på att man kan plantera ett träd lite snett till vänster. Det skulle sila solstrålarna lagom mycket, för med full sol både på himlen och som spegling i sjön kan det bli i bländigaste laget.

Så jag åkte till handelsträdgården och rådslog länge med en förståndig kvinna som fattade alla mina önskemål: trädet får inte bli för högt, det ska ha en krona som ber ut sig lagom mycket och det måste tåla hårda tag. Utsatt läge, blåst och vinterkyla.

Vi kom överens om att det här trädet måste vara det rätta. Det var rätt oansenligt då, i höstas, men det skulle ju ändra sig. ”Det kommer att bulla till sig lite, växa max någon meter till och” berättade den kunniga damen ”det kommer att få förtjusande små ljusrosa blommor på försommaren”.

Så blev det inte. Jo, det växer bra och har klarat vintern fint, men det blev rödlila blommor i stället, rätt stora. Hela trädet består av blommor och jag tänker inte visa hur det ser ut om man tar bilden från andra hållet. Då avtecknar sig nämligen de rödlila blommorna mot den faluröda bastuväggen och det är inte vackert.

Så nu är frågan: ska vi måla om bastun i någon lämplig färg, eller ska vi plantera om trädet?

Det här inlägget postades i Att odla, färg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Lite otur

 1. Skogsgurra skriver:

  Minns ett liknande dilemma från i fjol. Målade ni om stugan den gången?

  Kanske dags att söka stöd hos någon förstående person som kan hjälpa dig ur det här helvetet?

  • Karin skriver:

   Jag tror inte du vill veta vad vi gjorde ”den gången”. Men huset är ommålat, jajamen, det är det. Fast i samma färg…

 2. Kicki skriver:

  Om jag förstått saken rätt så måste du sitta i en eka ute på sjön för att se hur illa trädet stämmer med bastun? Hur länge blommar trädet, en, två veckor. Det gäller att passa på.
  Och så var det ju det här med lila.

  • Karin skriver:

   Precis! Jag blundar tills jag har rundat Storön. Och eftersom det är första året vi umgås, trädet och jag, vet jag inte hur länge det tänker hålla på så där. Undrar vad det kan vara för träd, förresten.

   • Skogsgurra skriver:

    Potemkin hade ju en lösning. Skulle den funka?
    Vill minnas att Lincoln också löste problemet på sitt sätt. Lite som Alexander gjorde.

    • Karin skriver:

     Den där Potemkin och hans fuskbyggen ger jag inte mycket för (även om jag faktiskt funderat på en Potemkinvariant med någon form av fasadbelysning).

     Lincoln och Alexander känns som bättre förebilder. Rejäla tag!

 3. Pettas-Karin skriver:

  Månne det hjälper att lägga färgpulver i annan nyans än det lila i vattenkannan och vattna det lilablommande trädet? Tycker att du skall försöka. Torde bli billigare än att måla om huset igen…Vita blommor torde ju se snyggt ut i alla fall. Säkert har du en slatt vitfärg kvar i någon burk?!
  :D.

  Karin

  • Karin skriver:

   Tror du verkligen trädet går på det?

   Att fixa ännu mera lila är lätt, då häller man blå färg i vattnet, men alla andra färger blir svårt. Eller gult, kanske? Om jag vattnar med gul karamellfärg kanske det blir mer som mörkt Falu-röd och det skulle vara helt OK!

Kommentarer är stängda.