Sol, sol, sol i de glimmande snår…

Inför påsken fick en bestämperson på Aftonbladet en snilleblixt: ”Hörni, vi skriver något trevligt om påskvädret! Vad säger du Granlund, det fixar du.”

Granlund invände då att det blir svårt att skriva något trevligt om det. ”Snarare snöchock och dödsfällor i trafiken, om du frågar mig”, sa Granlund.

”Jaharu, men nu frågar jag inte dig. Nån liten solstrimma ska väl leta sig till våra breddgrader. Folket vill ha sol. Fixa, säger jag. Gärna något halvklätt fruntimmer också!”

Granlund ringde då, som den samvetsgranne journalist han är, till SMHI för att få en prognos för påskvädret. Troligen sade tjänstemannen på SMHI, när Granlund verkligen pressade honom, att visst kunde det tänkas bli sol på sina ställen under påsken. Detta har sedan Granlund, gjort bästa möjliga av och återger inte mindre än åtta gånger i sin artikel, varje gång med angivande av källa. Men får en känsla av att Granlund vill två sina händer.

Ett urval: ”Solen får mer tryck framöver”, säger Emil Björk på SMHI. ” Chanserna är stora att man får se solen i påskhelgen”, säger Emil Björk. ”På skärtorsdagen kommer en högtrycksrygg in över norra Europa /…/Då stiger temperaturen till tio grader med solens hjälp”, säger han (Emil, alltså).

På långfredagen händer det också grejer. ”Då är det nästan säker att man får se solen”, säger Emil Björk. Sedan kommer en ny högtrycksrygg på påskafton och den ligger kvar till annandagen och ”…hittar man någon bra södervägg kan det kännas riktigt vårlikt”, säger Emil Björk. Och så slutklämmen: ”När vi kommer längre in på våren, blir det varmare och varmare”, säger Emil Björk. Det ni!

Att delar av landet skulle vara snötäckt under långfredagen berättade inte Granlund, för det ingick ju inte i uppdrag. Och en skymt av solen har vi ju faktiskt sett, även om det inte lockar att lägga sig och sola i nysnön. Såhär illustrerades och rubriksattes artikeln.

 

Det här inlägget postades i Att tolka, Språk och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Sol, sol, sol i de glimmande snår…

 1. Karin skriver:

  …och vädret får man ta som det kommer. Vi kan visst påverka det, men inte i en handvändning. Här hade vi minus två grader kallt senaste natt, snön från igår har försvunnit.
  Glad Påsk!:)

  Karin

  • Karin skriver:

   Här var det sex minusgrader i går kväll och hur kallt det var i natt vill jag nog inte veta…

   Man får glädja sig åt ljuset i stället! Glad påsk själv!

 2. Skogsgurra skriver:

  Jag säger bara en sak: ”Solchans”

  Hela nyhetsbranschen har snöat in på solchans. SMHI, inte minst. Maniskt. Pinsamt. Vi kollar aldrig väderrapporten numera.

  • Karin skriver:

   Det är nog reklam-TV som förstört för väderleksrapporterna i hela världen. Alla härmar de stora kanalerna, som finansieras av reklam och då går det inte att komma dragande med småtrist väder. Så det är rekordvärme eller snösmockor som gäller.

 3. Kicki skriver:

  Här skiner solen från en (nästan) klarblå himmel och jag letar efter solglasögonen.

 4. Karin skriver:

  Och när du hittat solbrillorna, Kicki, är det bara att lägga sig på gräsmattan i shorts och sol-bh!

  • Kicki skriver:

   Frukost i växthuset först.
   Nu får språkkunnigt folk rycka in, i DN idag är det en artikel där man ”varnar för lavinfara”. Räcker det inte att de varnar för laviner, det känns lite språkligt bökigt att vara för faran.

   • Karin skriver:

    Lurigt det där med varningar. Om ”vinstvarning” betyder att det just inte blir någon vinst, måste ju lavinvarning betyda… just det. Så den där klumpiga formuleringen ”varning för lavinfara” kan man nog skylla på marknaden. Som så mycket annat.

  • Skogsgurra skriver:

   Och vänta på fotograferna!

 5. Cecilia N skriver:

  Jag gick en pytteliten tur runt huset och konstaterade att marken är frusen, vinden står på från norr, det är skönt i såna lägen som kombinerar sol och lä.

  Och insåg att utomhusstuderarperioden börjar närma sig. Då när jag sitter på en mångdubbelvikt yllepläd i stolen. Med raggsockor, skinntofflor, mössa, halvvantar, tröjor och en filt runt mig. Och så Claes Ohlssons braiga solglasögon som rymmer ett par slipade inunder.

 6. Krönikören skriver:

  Underbart skrivet! Allt är ju relativt, har jag hört. Och någonstans i landet stämde det säkert!

  • Karin skriver:

   Ja, någonstans stämde det kanske, i minst en kvart! Med facit i hand blir den där solartikeln ännu konstigare. Ner till sju gradet MINUS i de trakter som skulle få ”vårlikt” väder och efter påsk, dvs idag, då det garanterat skulle bli ännu finare väder har vi haft snöstorm och drivis (nästan). Jag försökte länka mitt blogginlägg till den och upptäckte att den var borttagen. Och det kan man ju förstå.

Kommentarer är stängda.