Supporten

Det är klart att det är tufft för alla ungdomar som hamnar i telefon-försäljarjobb i brist på bättre. Jag försöker verkligen – inte minst efter påpekanden från egna barn – vara vänlig när jag avböjer alla konstiga erbjudanden.

Då är det nog snäppet bättre, som så kallat instegsjobb, att vara första försvarslinjen i supportsammanhang. Det samspelet är mer sammansatt och det är alltid lika spännande, den där första halva minuten, när man försöker placera varandra på sina respektive skalor. ”Ytterligare en teknikanalfabet?” tänker supporten. ”Hoppas det inte är en nybörjare som ska läras upp av mig och alla andra som ringer upp”, tänker jag.

För det mesta fungerar det väldigt bra. Det har hänt att jag skrivit till företaget i efterhand och berättat att de har kommunikativa, tekniska och psykologiska snillen i sina led.

I dag gick det inte så bra. Jag ville få igång mitt mobila bredband med nya datorn. För att slippa vandra kring i en tröstlös cirkel i mina egna misstags fotspår ringde jag supporten och då utspann sig följande konversation (där jag hoppar över de inledande fraserna):

– Det är alltså ett Huawei-modem E220 som jag behöver få hjälp med så att det kommer överens med min Mac, OS X 10.7.3.

– Jaha, har du problem med att sätta i USB-kabeln? Är du kanske rädd för att den ska hamna fel? undrade supporten försiktigt.

– Nejdå, den funkar fint, inga kabelproblem.

– Men har du startat datorn? sa supporten, som tydligen fortfarande testade terrängen.

– Jajamän!

– Så datorn är igång och modemet sitter i? Då undrar jag vad du har för problem?

– Jag får inte upp modemet så att jag kan välja det. På förra datorn var det liksom självinstruerande, men här kan jag inte se det.

– Men datorn är på?

– Som sagt, datorn är på, sa jag, utan att låta det minsta irriterad.

– Men då ska det fungera.

– OK, kan du bara säga var jag hittar modemikonen så kanske jag kan gå vidare därifrån.

– Vänta lite. * vänt… vänt… vänt… vänt* Hallå igen, sa du Mac 10.7? Och E220?

– Just precis! sa jag glatt överraskad att han hade noterat det.

– Jamen det går ju inte. Det modemet fungerar inte med 10.7. För gammalt. Dags att köpa nytt! sa supporten lättad, för ur hans synpunkt var ju problemet löst.

– Njae, eller kanske inte.

– Jo, vi har ett jättefint erbjudande här med…

Där avslutade jag samtalet eftersom jag började undra om jag hamnat på försäljnings-avdelningen i stället för hos supporten. Men efter lite nätkoll måste jag inse att det bara är att slänga mitt mobila bredband, det som var state of the art, när det begav sig.

Och hur det gick till när jag köpte det är en annan historia som man kan läsa om här.

Det här inlägget postades i Att tolka, Språk och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Supporten

 1. Kulturchefen skriver:

  Åh, du låter så klok, värdig och tålmodig! Jag … vill vara en klok, värdig och tålmodig människa men lyckas alldeles för sällan. En gång per år går en pryl i min bil sönder. Svår att hitta i original, så det är till att ringa runt till diverse bilskrotar. Nu finns den här delen bara på två årsmodeller, och på de modellerna finns den bara på de som har AC. Och mojängen heter olika saker i alla databaser. De här samtalen börjar konsekvent med att jag blir idiotförklarad eftersom personen i andra änden hör mig fråga om en pryl som jag inte vet vad den heter och som de aldrig hört talas om. Klok, värdig och tålmodig, jajemän!

  • Karin skriver:

   Nä, nu tar du allt i! Att jag överhuvudtaget lyckas behärska mig från de värsta sarkasmerna beror bara på att mina barn fostrat mig strängt. När de hörde mig snäsa av korkade försäljare påminde de mig om att det där kunde vara deras kompisar. Och på supportsidan har jag ofta haft tur. (Utom med mobila bredbandet då.) Tänk dig att hamna hos samma support två dagar i rad och att han säger: ”Du jag har funderat på det där problemet vi diskuterade i går. Jag kollade upp lite och tror att man kan göra så här…” Och så kom han med någon fiffig lösning. Men en bilskrot skulle jag nog inte våga ringa. Verkar vara en mycket personlig bil du har!

 2. 1. Vilken vacker bild! 2. jag fick hjälp av Dell support – en kille som läste antroposofi eller så – och vi monterade ner och satte ihop i princip hela innehållet i den nya datorn! Han var ett under av tålamod – jag var tacksam och snäll. Annars är det si och så med den saken i det här sammanhanget, Telia är jag inte snäll emot!

  • Karin skriver:

   Bilden är från Rossen, hemma i Horndal. Isen är så fin att jag funderar på att försöka leta fram några skridskor som passar.

   Visst är det underbart när man hittar en supportperson som förstår en. Och de där som är under upplärning kan det vara lika bra att avbryta samtalet med, för annars ställer de bara till det. Och telefonförsäljare som säljer telefonabonnemang har en ovana att tala om för en hur korkad man är som har det abonnemang man har. Det är ingen bra försäljningsmetod när det gäller mig och det brukar jag tipsa dem om.

   • Cecilia N skriver:

    Telia ringer då och då och tycker att jag ska byta abonnemang till något som man ringer mycket billigare med, fast då är det förstås en fast månadskostnad … som är lika mycket som jag ringer så där dyrt för på tre månader …

    Fast de vänder det förstås inte på det viset …

 3. Kulturchefen skriver:

  Oh ja, en riktig karaktär är det! Som prövar min kärlek hårt. Sådan herre, sådan …

  • Karin skriver:

   Men bilar ska ju helst vara personligheter. Jag har just löst ut vår bil från verkstaden och den är reparerad till oigenkännlighet. Kanske nödvändigt, men lite ovant att man inte längre måste parera med ratten när man bromsar.

 4. Kulturchefen skriver:

  Visst ska det finnas personlighet! Lilla Gudrun har helt klart en egen vilja, t ex ville hon stuka sig och bröt själv av fjädringen fram, lika mycket på bägge sidor. Oj, det har jag aldrig sett, sa besiktningsmannen när han lirkade av ringarna som låg och skramlade i hjulhusen. Forskande blick; har du inte märkt det här? Njaeee … ingen anmärkning, dock.

 5. Jan Ivar Mattsson skriver:

  Den installerade drivrutinen fungerar förmodligen inte i 64-bits-mode. Jag kan tipsa dig om följande länk. Jag gjorde som beskrivet och allt fungerar därefter utan anmärkning. (Google är överlägset all support i världen.)

  http://pasamio.com/2011/07/22/getting-your-huawei-modem-working-with-mac-os-x-lion/

  Det är för övrigt att rekommendera att uppgradera modemets firmware, men för att kunna göra detta måste man ha tillgång till en Windows-dator.

Kommentarer är stängda.