Lite bling-bling i decembermörkret

På Katarina kyrkogårds södra del ligger ett litet gult hus. Det är benhuset som byggdes i början på 1700-talet och fungerade som benhus när gravar grävdes upp och ben påträffades som skulle förvaras innan de begravdes igen.

Benhuset stod oanvänt från 1870 till en bit in på 1900-talet då det blev redskapsbod för kyrkogårdsarbetarna. Sedan några år är det ett spännande litet kulturhus med teater och utställningar. Det är alltid värt att kolla vad som är på gång.

Det gjorde jag för ett tag sedan – bilden från kyrkogården är tagen innan vintern överföll oss. Inne i Benhuset och möttes jag av en färgexplosion. Det var ganska mörkt och svårfotograferat därinne, men jag lyckades i alla fall fånga några blomsterfång.

Först trodde jag det var färska levande blommor. Sedan tänkte jag att de måste ju ha konserverat dem på något sätt. Kanske doppat i sockerlag? Gelatin? Sprayat med fernissa?

Sedan läste jag katalogen och insåg att alla dessa blommor är skapade av små, små pärlor!

Utställaren är samlaren Ragnar Levi, som samlat pärlblommor från olika delar av Europa.

Om man vill veta mer finns den vackra boken Blomma för alltid.

De användes förr som utsmyckning av gravar, men kom i onåd under något mer puritanskt skede. Jag vet inte så mycket om det, mer än att kyrkogårdarna rensades från detta ”krimskrams” och att pärlblommorna nu är ett ganska exklusivt och sällsynt hantverk. Synd. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig sådana här blommor på gravarna där mina närmaste finns.

Det här inlägget postades i Böcker, Döden, historia, konst, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Lite bling-bling i decembermörkret

 1. Margaretha skriver:

  Karin, jag har mejlat till dig men fått mejlet i retur. Jag använde en nio år gammal tele2 adress.
  Det här med pärlblommor låter bekant, undrar om jag inte hört ett radioprogram om med — eller möjligtvis har jag läst om den här mannen. Minns bara att det var fascinerande.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Attans vad sur jag är på Tele2! Eller ”bajs-tele2” som vi säger i familjen. Jag skickar ett meddelande till dig med rätt adress. Tele2-adressen upphörde eftersom Tele2 ansåg att den inte gav några pengar och det var bättre att ”låta klienterna dö ut”.

   Visst var det ett radioprogram om Levi! Eller en del av programmet Stil i alla fall, fredagen den 30 dec 2022. Jag missade det, men nu när jag letade hittade jag det i Stils arkiv. Så i kväll blir det lyssning. Tack för tips!

 2. Men vad intressant! Det skulle jag vilja se!
  Pärlkonst har vi inte så mycket av i Sverige, men har en bekant från östra Europa och där är det betydligt vanligare.
  Trevlig första advent!

  • Karin skriver:

   Visst är det fint! Utställningen var bara några dagar, men jag kommer i fortsättningen att hålla ögonen öppna om det dyker upp något liknande.

   Trevlig första advent till dig också!

 3. Kicki Englund Frost skriver:

  Puh, det är fullt tillräckligt med de tre pappersblommor jag lyckats åstadkomma med hjälp av Karin Edlund
  Det var kul och lite uppiggande att göra färglada blommor när det varit grått grått grått i flera månader, men pärlor … näe.

  • Karin skriver:

   Heja! Pappersblommor låter som en lite mer lätthanterlig (fast svår den också) gren. Jag måste erkänna att jag tänkte tanken när jag såhg pärlblommorna att ”det här kanske vore kul att testa…”. Men så insåg jag snabbt att vad som fanns på utställningen är resultatet av årtionden av lärande och tusentals timmar görande. Och det är livet lite för kort för.

 4. Staffan Lagerström skriver:

  Blommor av pärlor!? Jag fattar nada. Är allt gjort av pärlor, även stjälkar?

  • Karin skriver:

   Visst är det förbryllande! Pyttesmå pärlor på tunn metalltråd formas till alla dessa blommor. Stjälkarna verkar dock vara av grövre metalltråd, täckt med nåt, kanske tyg? Ibland ser det ut som om man tagit smala grenar och fäst blommorna på. Men illusionen är faktiskt fräscha blommor direkt från odlingarna!

 5. Paula Merio skriver:

  Det var verkligen en överraskning att läsa om dessa i mitt tycke så vackra blommor. Och så var de inga blommor…egentligen..men lika vackra oavsett!

  • Karin skriver:

   Ja, för mig också, när jag kom in i det där rummet med all blomsterprakt! Hur kan blommorna vara så fräscha, undrade jag. Varför vissnar dom inte, de där som bara ligger där? Jag måste gå VÄLDIGT nära för att upptäcka att sllt är gjort av pyttesmå pärlor.

Kommentarer är stängda.