Sommarföljetong – 21. Hjälp, brinner det?!

Sommaren innebar inte enbart trevligheter, som den uppmärksamma läsaren redan anat.

Det började i våras, när det plötsligt stod en stor röd bil alldeles vi infarten till mitt hus. Hjärtat for upp i halsgropen, förstås, för visst var det väl en brandbil? Eller?  Men varför står den i så fall där ute på vägen om det brinner i huset hundra meter bort?

Nej, det brann inte, tack och lov och bilen hade inte något med mitt hus att göra, mer än att den var parkerad vid min tomt och skymde sikten vid utfarten, precis där vägen kröker. Den levererade byggmaterial till grannen.

Lugnad tog jag itu mer lite vårsysslor, som till exempel att städa i gäststugan. När jag öppnade dörren på baksidan möttes jag av en överraskande syn.

WHAT!? Tänker grannen bygga en swimmingpool här? Så nära vägen? Alldeles intill min gäststuga? Nätt och jämnt på deras tomt? Konstigt, eller mer än konstigt. Måste man inte samråda om sånt? Jag gick ut och runt stugan.Väldigt närgånget, kan jag nog tycka. Möjligen ligger den blivande poolen på grannens tomt, men en del av grävet är på min sida. Hoppas det inte underminerar grunden till gäststugan.

Jag städade klart i stugan och ställde ett skåp på insidan av dörren, så att ingen skulle öppna den av misstag och ramla ner i gropen. Sedan funderade jag inte så mycket på detta förrän nästa gång jag var i Karlshem.

Då såg det ut så här. För att stadga upp det hela hade man tagit stöd genom att spika en bräda i min gäststuga. Konstigt bygge. Och troligen ingen swimmingpool.

Grannen var inte där. Bäst att kolla med kommunen vad det är frågan om. Jo, en ekonomibyggnad, är det frågan om, berättade man på byggförvaltningen. Grannen äger en bit skog och då kan han bygga en ekonomibyggnad på sin tomt, för förvaring av skogsmaskiner.

Våra fastigheter ligger utanför detaljplanelagt område och då krävs varken bygglov eller samråd, även om det är brukligt att berätta för grannarna vad man tänker göra. Det finns inte heller några regler om avstånd till tomtgräns, annat än för brandskydd och bestämmelser om hänsyn till den samlade bebyggelsen.

Jaha. Nähä. Snopet!

Nu går sommaren mot sitt slut och SMHI hotar med kallare väder senare i veckan. Dags alltså att se till att sommarföljetongen går i mål. Därför blir det kanske ett avsnitt varannan dag, det sista två – tre avsnitten.

Det här inlägget postades i Arkitektur, När det skiter sig och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Sommarföljetong – 21. Hjälp, brinner det?!

 1. Kicki Englund Frost skriver:

  Mycket märkligt, får det ens plats med en tomtgräns där? För att inte tala om hur okänsligt och hänsynslöst sånt beteende är.

 2. Brorsdottern skriver:

  Så fruktansvärt oförskämt, sen ge sig till att spika i din gäststuga!! Jag undrar jag om det där med tomtgränsen, det brukar ju vara jääättenoga med minsta avstånd.
  Är det mutor inblandat?

  Jaha ja, visst känner du att det är okej att anlägga en odling med parkslide vid deras husvägg!? Du kan binda upp dom mot spaljén som du hamrar fast i deras nybygge. Känns rimligt tycker jag.

  • Brorsdottern skriver:

   Jag skickar svaret jag fick från mannen i huset som har koll på det mesta med tillstånd och byggen på sms till dig. Sen sökte jag på nätet, det ser ut att vara 4,5 meter från tomtgränsen som gäller även utanför detaljplanerat område men jag kan ha fattat fel. Jag får f-n hjärtklappning!

  • Karin skriver:

   Parkslide! Hmmmm… Tål att tänka på. Fast det är ju också invasivt, i likhet med grannen och ett vapen som kan användas emot en.

 3. Nilla skriver:

  Helt otroligt dåligt att grannen inte kommunicerat sina planer med dig! Man blir mållös. Noll intresse av goda grannrelationer, tydligen. Fy fasen vilket beteende!

  • Karin skriver:

   Ja, jag med – blev lite mållös. Jag har försökt hitta på svar till varför han gjort som han gjort och den enda jag kommit på hittills är: ”Because I can!”

 4. Viola_T skriver:

  Så du menar att 4,5 meter till tomtgräns inte gäller en ekonomibyggnad tillhörande en jordbruksfastighet som ligger utanför detaljplanelagt område? Har kommunen gett dig rätt uppgift? Visst kan PBL ha ändrats men tidigare behövdes grannens (ditt) tillstånd för att bygga närmare än 4,5 meter. Har din granne inte haft kontakt med kommunen alls? Bygganmälan krävs om inte annat och då ser ju kommunens handläggare var bygget är tänkt att placeras och kan se till att placeringen blir lämpligare. Din utsikt förstörs, boendet förvanskas.
  Dina bilder visar på ett ytterst fräckt tilltag. Bara en ociviliserad individ gör något sådant men den vetskapen det hjälper inte dig. Hur blir takavvattningen på nya bygget – kan det påverka grunden i gäststugan? Synd att ni sålde markremsan för det är väl på den bygget hamnar.

  • Karin skriver:

   Usch, ja, alla de där frågorna har jag också ställt. Till kommunen och så småningom också till grannen, men allt är enligt gällande regler; avvattning och dränering ”fackmannamässigt utfört” och utsikten är ingen förlust för ”där stod en tät granskog tidigare …” Eh? Nej, inte riktigt. Där stod fyra glesa granar en bit längre upp mot vägen, där det inte finns något fönster på baksidan.

   Och jag är ledsen att behöva meddela att vi inte sålde den där markremsan där bygget nu står, vi GAV BORT DEN till grannen!

   PS. Enligt plan och bygglagens 9 kapitel 3 paragraf gäller att ”För ekonomibyggnader som inte kräver bygglov finns det ingen regel i PBL om hur nära fastighetsgränsen den får uppföras”.

 5. hyttfogden skriver:

  När vi flyttade till nypörtet höll en stor klätterhortensia på med att invadera ena väggen. Den smög in sina klättertentakler under ribborna i ytterväggen och vi hade en känsla av att om den fick hålla på ett tag skulle den så småningom titta in i sovrummet genom väggen. Så jag fick försöka få bort den men den satt så fast i så jag klippte av dess grenar och när de dött så gick det att dra ut dem. Resten av plantan gick att gräva bort men jag brukar titta lite misstänksamt efter den när våren kommer. Man vet aldrig…

  • Karin skriver:

   Ja invasiva arter får man se upp med! Min klätterhortensia, på gäststugans framsida, har jag ansat och trimmat vartefter och några grenar var jag tvungen att behandla på samma sätt som du gjorde: kapa, låta dö och sedan lirka bort.

 6. Professorkajsa skriver:

  Det där var väl lite väl fräckt av grannen! Kunde hen inte placera sin ekonomibyggnad på behörigt avstånd till din gäststuga! Förstår att du kan sakna buffertzonen! Hoppas det inte blir alltför störande framöver!

  • Karin skriver:

   Korkat att släppa den biten, ja!

   Nu är min fromma förhoppning är att det värsta ska vara över, när bygget är klart. Sen gäller det att försöka vänja sig vid det där som mest ser ut som en flyghangar …

 7. Paula Merio skriver:

  Alltså, jag hade blivit topptunnor rasande! I vanligt hyfs ingår att man talar om för grannen som skänkt en bit mark vad man har för avsikt att göra där! Jag är säker på att man iskallt räknade att ju fortare man gräver och bygger ju mindre chans har du att återkalla det hela. Nej jag vet inte, men jävligt arg blir jag, för så här beter man sig ICKE! GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

 8. Pysseliten skriver:

  Japp, det är ett hårresande beteende av din granne!
  Men för info så älskar jag att goggla och det finns MÅNGA rättsfall gällande byggen och näringsfastigheter … det är ett snårigt regelverk.

  ”Även om en ekonomibyggnad ligger utanför detaljplanelagt område kan bygglov krävas. Det gäller när kommunen i områdesbestämmelser har bestämt att ekonomibyggnader kräver bygglov. För att kommunen ska få göra detta måste det finnas särskilda skäl för bygglovsplikt. Särskilda skäl kan vara att området är känsligt med hänsyn till landskapsbilden eller bebyggelsens karaktär eller att risken för störningar gör att krav på bygglov är motiverat. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 703)”

  Din kommun kan stödja sig på många fall där byggen blivit olovliga – om dom vill.

  • Karin skriver:

   Ack ja, snårigt var ordet sa Bull. Jag tror att man gjort det lite lätt för sig på Mark och miljökontoret, men det kan bli svårt att få dem att erkänna det. Men just det som du skriver om och som senare (efter diverse avregleringar) kallas hänsyn till ”samlad bebyggelse”, skulle eventuellt kunna tillämpas i mitt fall. Eventuellt …

   • Pysseliten skriver:

    Det vore i alla fall ansvarsfullt att göra sitt jobb ordentligt och att ”göra om och göra rätt” har väl aldrig varit lättare tänker jag. Man kan säker till och med få en medalj för det!

   • Karin skriver:

    Tror det kan vara svårt att få kommunen att backa. Det råd jag har fått är att be den myndighet som har tillsynsansvar för sådana ärenden, dvs länsstyrelsen, att kolla om allt är enligt regelverket. Och att de då ska göra en bedömning både av eventuellt påverkan på grannar och hur byggnaden funkar enligt de regler som säger att den inte får vara alltför avvikande, med hänsyn tagen till den samlade bebyggelsen på den egna tomten och granntomterna.

Kommentarer är stängda.