Gissa priset!

Vad är nu detta. Ett vilsekommet, försenat hallowenspöke?

Nej, det är den sorgliga början på en rulle fönstervadd. Mitt gamla lager tog slut nu när jag skulle sätta in innanfönstren, så jag köpte några nya rullar.

Jag hade betalat utan att tänka på summan, sådär som det kan bli när man samtidigt pratar med någon annan. Men hemma, när jag skulle slänga kvittot, tänkte jag att det måste ha blivit något fel. Fyra rullar fönstervadd, en kartong ägg och ett par liter mjölk kostade över tre hundra kronor.

Fönstervadd ska ju kosta 12 kronor! Det stod det på den sista rullen från förr som jag just använt upp.

Bäst att kolla i alla fall, tänkte jag, innan jag stormar iväg till affären med mitt kvitto i högsta hugg för att klaga. Döm om min förvåning när jag inser att fönstervadd numera kostar allt mellan 65 och 95 kronor. Per rulle!

Då skulle man ju tro att det är finfin vadd man får för pengarna, men ack! Rullen börjar med en dryg meter oanvändbart trassel. Sedan blir det lite bättre men man måste hela tiden vara beredd med saxen för att frisera kanten och klippa loss nästa varv, för allt är liksom hoptovat i ändarna.

Ett typiskt i-landsproblem, skulle man ju kunna tycka. Men inte bara, för välisolerade fönster är klimatvänligt och usel kvalitet som måste slängas är dålig hushållning.

Jag använde det som gick att använda av rullarna, vilket var ungefär tre fjärdedelar. Nu är huset välisolerat och ombonat fram till i vår.

Just metoden med lösa  innanfönster ger ju en bra isolerande luftspalt mellan fönstren. Vadden tar hand om kondens och fönsterremsorna på insidan stoppar drag. Lite pyssel är det ju. Men det är det värt. Fast om fönstervaddpriserna fortsätter att öka i samma takt kanske jag får fundera på andra alternativ. Fönsterlav får man väl inte plocka, längre, inte heller vitmossa. Vad kan man då hitta på?

Det här inlägget postades i Arkitektur, bostad, klimat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Gissa priset!

 1. Margaretha skriver:

  Du store tid! det är bäst att vara rädd om den hade jag har.
  Kanske kan man sy tarmar som man kan stoppa med något lämpligt — vad nu det skulle vara. Något att grunna på.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ja vårda den ömt, den du har! Jag såg just att någon fönstervaddförsäljare meddelade att deras leverantör inte kan tillverka vadd förrän om något år. Under tiden har de tagit fram en annan variant, ullbaserad. Men då frågar vän av ordning om ull egentligen är så bra på att absorbera fukt.

   Någon slags fylld rulle vore ett alternativ, förstås. Något som inte möglar om det blir fuktigt.

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Återanvändning är ju bra, vill minnas att det skedde ganska ofta när vi var barn, jag fick i alla fall order att inte tufsa till vadden när jag tog ut den. Inte vet jag om det bli billigare att köpa fönsterlav och innan du går ut i skogen bör du se denna mycket engagerade och faktaspäckade film. Det här är för fan inte Mossa!

  • Karin skriver:

   Jag har ju fått hjälp ibland av yngre generationer med innanfönstren och jag har fört vidare kunskaperna om hur man rullar en lagom rulle, med en tidning i. När vi tagit ut fönstren på våren har jag fått frågan om vadden ska sparas och jag har sagt, med känsla och övertygelse: ”Nej, för sjutton, släng!” För helt fräsch är den ju i regel inte efter en vinter. Kanske ska tänka om där.

   Mossa-filmen vågar jag nog inte lägga upp i inlägget, för då kan någon få för sig att man FÅR plocka renlav och vitmossa.

 3. Storfiskarn skriver:

  Det blir nog till att skaffa mossa eller lav. Men om det är problem med att kunna plocka den i skogen så får man leta i andra miljöer. Det kan växa lav på de mest oväntade ställen. Vi (jag) hade en gång en vit Saab 99 som blev stående på gården då vi skaffat en nyare bil. Efter några år så blev Saaben allt gråare och då upptäckte dottern den och kom fram till att det växte stenlav över hela bilen. Det var precis vad hon och några kompisar behövde när det skulle färga tyg och garn. Det blev en rödaktig färg av den laven. Bilen skrapades ren från lav ett antal gånger eftersom den växte ut igen. Sedan uppstod ett problem när en man som körde sopbilen hade fått syn på Saaben. Han ville köpa den vilket skulle få till följd att lavtillverkningen på gården upphörde. Nåja, räddas det som räddas kan, så frugan skrapade bort all lav för framtida användning. Eftersom den här sortens lav gillade att växa på gamla bilar så borde det finnas andra lavar som också kan trivas i dessa miljöer. Det blir till att inventera gamla bilskrotar för där är de nog inte skyddade skulle jag tro. Eller kanske det kan bli en utvecklingsidé inom bilskrotbranschen?

  • Karin skriver:

   Spännande perspektiv som öppnar sig där!

   Jag har också fått förslaget att fylla nylonstrumpor med kattsand, som ju är fuktabsorberande och bra. Just nylonstrumpor kanske ser lite läskigt ut, men vita knästrumpor kanske?

 4. Paula skriver:

  Nog trodde jag att man fick plocka till husbehov!? Och det går ju definitivt till huset, så det kan ju bara bli rätt? Man vill väl inte att det plockas för att sedan säljas på torg och i affärer som julpynt och annat…
  Men du har ju ett år på dig att fundera då, nu då du är helisolerad för denna gången! Hörde idag att lantmännen menade att maten kommer att bli minst 10 % dyrare denna vinter, av olika anledningar förstås. Då blir det att suga på karmarna om de inte hänger en massa fönstervadd i vägen…

 5. Karin skriver:

  Ja misstänker att det råder ett oklart rättsläge, när det gäller moss- och lavplockning. ”Ingår inte i allemansrätten” läste jag någonstans. Jag får tillsätta en utredning.

  Dyrare mat och dyrare fönstervadd – hur ska det gå, hur ska det gå?

Kommentarer är stängda.