Allt är under fullständig kontroll … troll … troll …

Om ett automatiserat system försäkrar en att allt är under kontroll ska man nog bli lite vaksam. På samma sätt om ett automatiserat system larmar om att något är galet.

Det KAN ju vara något allvarligt, men mest brukar det handla om att systemet själv har hakat upp sig på något sätt.

Så var det med det meddelande som dök upp här på bloggen i fredags, om att en angripare försökte stjäla mina uppgifter. Det var långt ifrån så dramatiskt som det lät.

Saken var den att det pågick lite städning på sidan, som krockade med ett blogginlägg som jag började skriva in, innan städningen var klar. Då fick systemet lite panik.

Inlägget försvann i hanteringen och här kommer en rekonstruktion. Det handlade om hur man gjorde förr i tiden, innan Instagram, mm fanns. Då målade man såklart av sina måltider, i stället för att fotografera och dela dem på sociala medier. Det är därför, förstår ni, som konsthistorien är full av matmålningar. Här ser vi Paul Cezanne i full färd med att avbilda vad han har på bordet.

För min del blev det rökt sik till middag i fredags. Så här såg den ut.

Det pågår forskning om hur olika frukter har förändrats sedan 1500-talet. Och då är de gamla matmålningarna en bra källa, för frukt finns det gott om på tavlorna.

Fast konstnärerna hade andra preferenser också. Jan Davidsz de Heem, till exempel, som bara måste ha med en hummer. Alltid. Enligt honom var inget fruktfat komplett utan en hummer.

Eller Frans Snyders, som också gillade hummer, men ännu hellre målade fågel och vilt. På den här målningen ser det ut som om han blivit tillsagd att det måste vara lite mer frukt med, så han låter en assistent sätta dit vindruvor. Assistenten ser ut att tveka om att det verkligen är en bra idé: ”Menar du såhär?”

Det här inlägget postades i Att måla, Förebild, historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Allt är under fullständig kontroll … troll … troll …

 1. Brorsdottern skriver:

  Ja det är ju så det måste vara, Dali gillade säkert rinniga ägg…

  • Karin skriver:

   Ja, såklart – Salvador ”allt flyter” Dalí!

   Det finns många konstnärer med lite extravaganta matpreferenser. Tror jag måste uppdatera inlägget lite …

   • Brorsdottern skriver:

    Vad makabert, sista målningen, mitt bland alla döa djur tittar det fram några levande!

    Jag tror att jag ska lägga en sån konstgjord kräfta (kräftskivepynt) i fruktskålen här hemma och se vad jag får för reaktion. Det är stor brist på hummer här i huset :)

    • Brorsdottern skriver:

     Jag googlade lite, känns som Jan Davidsz även hade en förkärlek för döskallar.

    • Karin skriver:

     En kräfta bland äpplen och päron blir piffigt värre!

     Ja, Davidzs var svag för döskallar också, men det är inget för fruktfatet, tror jag.

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Jag funderar på gräng på din måltid, ganska grov. Men mycket fin.

  Men alla de där konstiga kompositionerna, handlar det om symbolik eller varför travade dom kadaver på detta viset?

  • Karin skriver:

   Jo, lite grovgrängad är den nog, den där rökta siken, men det var gott ändå! Och den är inte ett dugg symbolisk.

   Till skillnad från alla till synes idylliska stilleben, med blommor och frukter, som kan vara ganska dystra om man granskar dem lite närmre: vissnande fägring och maskstugna äpplen. Vanitas … fåfänglighet och förgänglighet. De mer grovhuggna konstnärerna la dit döskallar i stället.

   • Karin skriver:

    PS. Grängen liksom överdrivs om man skannar akvarellen, eftersom skannern belyser från sidan så att det blir släpljus. Om man i stället fotograferar akvarellen med ljus rakt uppifrån syns inte grängen lika bra. Så om du tycker att den rökta siken ser annorlunda ut nu har du alldeles rätt. Jag bytte ut den skannade bilden mot en fotograferad.

    • Kicki Englund Frost skriver:

     Ja det är klart att det blir så, hm, nu ser bordsskivan bara lite blöt ut, nyavtorkad liksom.

 3. Staffan skriver:

  Hjorten ser ut att ha gjort sitt, liksom fasanen. Hönan, tuppen och katten ser dock ut att vara vid prima liv. Ingår månne även de i den frugala måltiden? Nån som ätit katt?

  • Karin skriver:

   Hönsfåglarna får nog räkna med att ingå i måltiden. Katten däremot kommer nog att klara sig. Undrar om man äter katt någonstans i världen. Hundar, råttor och möss på menyn har vi ju hört talas om, men inte katter såvitt jag vet. Apropå det, det var länge sedan jag hade anledning att tillämpa hasselmustestet på film eller TV-serier. Sänds det inga skildringar av det gamla Rom längre?

  • Brorsdottern skriver:

   Näej, inte äta katt!!! Katt äter möss så dom ska man uppmuntra!

  • Karin skriver:

   Apropå att äta möss så verkar det inte som om jag fullföljde det där löftet om att skriva om hasselmustestet. Det måste jag ju göra. Endera dagen.

 4. Paula skriver:

  Den sista målning är grotesk i mina ögon, jag skulle kunna kräkas över alla döda djur. Och nej, jag är inte vegetarian, men det där var väl rätt smaklöst. Rent av lite kannibalaktigt…men, absolut skickligt målat. Då gillade jag din sik betydligt mer, vi brukade ha sikfest i Säfsen där jag bodde förut. Innan pandemin jobbade jag den dagen på hembygdsgårdens servering av just nämnda sik, men efter att ha serverat rökt sik en hel dag ville jag helst ha en pizza till middag.

  • Karin skriver:

   Jo, makaber, kan man nog säga att den där målningen är. Och vilken besynnerlig idé att låta en levande katt och och hund betrakta den dödade hjorten.

   Rökt fisk är jättegott, men visst kan man få nog efter ett tag. Då längtar smaklökarna efter något helt annat!

 5. Oh, vilken panik jag skulle fått! Är så rädd när något tekniskt strular.
  Föredrar nog målningar framför bilder av mat på instagram, men från min sida skulle det nog inte bli så mycket att visa.
  Skön lördag!

  • Karin skriver:

   När tekniken fungerar är den ju väldigt praktisk, bekväm och tidsbesparande. Men jag har en känsla av att tiden man spar på digitala lösningar äts upp av allt teknikstrul som uppstår emellanåt. Så irriterande! Turligt nog har jag tillgång till folk som kan rycka in när mina kunskaper inte räcker till!

   Önskar dig en fortsatt bra helg!

Kommentarer är stängda.