Kända och okända mål, uppnådda och inte uppnådda …

Jag är mållös. Jag uppnår mål som jag inte visste att jag hade och jag uppnår inte andra mål, trots att det verkligen känns som att jag gör det.

Jag fick ett meddelande från den lokala butiken: ”Du har uppnått ditt mål!” Oj, jösses hade jag ett sånt, tänker jag. Målet var tydligen att handla för drygt tusen kronor under en period och belöningen för detta blev en rabatt på 75 kronor, på dagens köp. Tackar och tar emot, såklart, men inser att  det nog var mer tursamt än ett resultat av målmedvetet konsumtionsarbete.

Annorlunda är det med den aktivitetsapp som håller reda på hur pass bra jag håller igång om dagarna. ”Du har inte uppnått ditt aktivitetsmål en enda gång denna vecka” säger den. Inte den här veckan heller, skulle den nog gärna vilja lägga till, men det gör den inte.

Men far och flyg, tänker jag då. Här har jag klippt gräs på ett ganska stort område, kört gräsklipp med skottkärran till lämpliga ställen, kantskurit rabatten och kört de borttagna grästuvorna till en plats där jag håller på att jämna ut den sluttande tomten, grävt bort grässvålen under äppelträden och tagit en lång simtur varje dag. Inte uppnått aktivitetsmålet? Dumheter!

Den numera delvis kantskurna rabatten i sin krafts dagar. Så här såg den ut på 1970-talet, då min farbror skötte den. Det är ett mått på hans skicklighet som trädgårdsmästare att den alls finns kvar idag. Några blommor har gett upp, men till exempel stjärnflocka och axveronica finns kvar.

Humlorna älskar dessa blommor och min farbror planerade så att de skulle ha något gott hela sommaren. Nu är stjärnflockan överblommad, men då blommar de populära axen. Jag vill minnas att min farbror kallade blommorna axveronica, men det är möjligt att jag minns fel. Uppskattade är de i alla fall av humlorna.

Det här inlägget postades i Att odla, Blommor och bin, Hälsa, historia, Natur, Planering, Trädgård, Tur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Kända och okända mål, uppnådda och inte uppnådda …

 1. Brorsdottern skriver:

  Du kanske lägger ifrån dig telefon nånstans när du grejar i trädgården, då tror den ju att du legat i hängmattan istället!

  Jag tycker det ser ut som axveronica så du minns nog alldeles rätt!

  • Karin skriver:

   Jo, telefonen ligger nog kvar på verandan, för det mesta. Och inte får den följa med på simturer heller. Det är lite av en gåta hur den tänker. Vissa dagar påstår den att jag gått trappor, flera stycken, fast jag hållit mig någorlunda på plan mark. Andra gånger, särskilt hemmavid, noterar den inte alls när jag sprungit upp och ner i trapporna gång på gång.

   Bra, axveronica it is!

   • Brorsdottern skriver:

    Min telefon talar om ibland att det är dags att röja upp och planera lite i kalendern! Öh!?? Det är väl det man har en kalender till!

 2. Paula skriver:

  Haha, ja det är förfärligt orättvist med denna stegräknande app. Den kan ju inte räkna ut någon annan energiförbrukning än promenader, om du nu inte doppar ner den i sjön när du simmar? Trädgårdsarbete o dylikt går fett bort!
  Jag upptäckte igår att mina steg inne i stan när jag gick från bussen till frissan, vidare till Systembolaget, sen till Bibliotekt, vidare till Lindex, till korvkiosken och till sist tillbaka till busshållplatsen inkl. promenader till och från hållplatsen = 6000 steg! Två korta hundrastningar och vips var dagens saldo på 10000 steg, mitt mål var uppfyllt! Idag har jag gått i ljuvlig natur istället för på stadsgator men bara kommit upp i 7.500, trolleri minsann…
  Bara du vet hur du slitit i trädgården, dags för en tupplur kanske?

  • Karin skriver:

   Visst är det märkligt! Sådär är det för mig också: En dag i stan=full pott i stegräknaren. Men här på landet får jag kämpa hårt för att få ihop det.

   Jo, det känns ju i kroppen att den fått jobba, så nu kommer jag att sova ovaggad!

 3. Musikanta skriver:

  Jag försöker ha mobilen med mig hela dagen så att jag kan räkna steg på appen. Häromdagen gick jag faktiskt 1000 steg bara inomhus. Men appen har som tur inget aktivitetsmål.
  Det har däremot min Duolingoapp som jag läser franska på, på mobilen. Aja, baja om jag inte har gjort läxan – då tillhåller den mig strängt att inte förstöra my goal. (Ugglan som är en symbol pratar bara engelska, förutom franska förstås.) Han anser att jag bör vara där och träna varje dag i minst en kvart.

  Jag suckar bara när jag hör om allt du gjort under dagen. Men då sover du förstås gott om natten…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Åh, Duolingo! Ja jösses vad den lilla ugglan kan tjata på en! Men jag hittade någon inställning så att den inte blev riktigt lika tjatig. Kul sätt i alla fall att hålla språket på lite användbar nivå.

 4. Musikanta skriver:

  Det där att du sover gott skrev jag innan jag läste din senaste kommentar, haha.
  Ingrid

 5. Staffan skriver:

  Jag har till och med en ordbehandlare som glatt hojtar till om jag uppnått mitt mål. Lyckligtvis ställer jag in målet själv – nedslag per dag – men det vore bättre om programmet meddelade ”det du skrev i dag är bra” i stället för att hålla koll på ett ointressant mängdmål. Ännu bättre vore om progget kunde berätta ”nu har du återfallit i användningen av för många adjektiv” eller ”varför så långa meningar?”

  Men ett sånt program kommer nog. Mardrömmen är meddelandet: ”Nu är det kanske bäst att jag tar över helt, ty du uppnår inte dina mål.”

  • Karin skriver:

   I avvaktan på en recenserande funktion i din ordbehandlare kan du ju i alla fall koppla på LIX, läsbarhetsindex. http://www.lix.se/ Jag gjorde det uppenbara och kollade LIX-beskrivningen av din kommentar. Den fick följande omdöme: ”Textens läsbarhetsindex är 36, vilket innebär att den klassificeras som lättläst, skönlitteratur, populärtidningar.”

   (Jo jag vet – det finns ett och annat att säga om LIX-konstruktionen.)

Kommentarer är stängda.