Skriande skrivarbrist

Så här års inträffar en rad födelsedagar, skolavslutningar och diverse andra bemärkelsedagar som kräver en bra skrivare.

Om man totat ihop ett vackert gratulationskort med lite foton från förr, eller om man lyckats skriva ett längre brev som man gärna vill skicka som papperspost i ett kuvert med  fina frimärken på – ja, då behövs en skrivare.

En sådan har jag förvisso i huset på landet, men den är ganska gammal och valsen (eller vad det kan heta) verkar sliten. När jag försöker skriva ut något blir det liksom randigt. I den mån det alls går att skriva ut. Bläcket börjar ta slut och skrivaren skriker efter mer mat. Vilket är ett bra argument för att köpa ny skrivare, eftersom bläcket är nästan lika dyrt som skrivarna.

Så jag åkte till en närbelägen Elgigant redan i mitten av april, inför kommande gratulations-säsong. Där gapade skrivar-hyllorna tomma. De vanliga hemma-skrivarna fanns inte längre där de brukar stå. På golvet stod några större kartonger med skrivare i femtiotusenkronorsklassen och uppåt.

Slut på vanliga skrivare, helt enkelt. Men om jag beställde en skrivare skulle jag kunna få den en bit in i maj.

Det fick jag inte. En bit in i maj fick jag i stället ett meddelande om att den skulle komma i juni.

Några dagar senare fick jag ett nytt meddelande att min skrivare skulle komma i juli.

Nåväl, tänkte jag, mitt gamla härke till skrivare får väl duga så länge. Kan inte hjälpas om det blir lite randigt. Men då behövs alltså nytt skrivarbläck. Vid hyllorna för skrivarbläck var det dock väldigt utplockat, nästan lika tomt som på skrivarhyllorna.  Så nu undrar jag vad det är som pågår.

Har alla skrivarfabriker gått omkull under coronaperioden? Eller är det tvärtom så att de inte hinner tillverka skrivare i den takt de går åt? Har alla som brukar skriva ut privata dokument på jobbet skaffat egna skrivare nu när de jobbar hemma i stor utsträckning? Eller finns det någon helt annan förklaring?

Det här inlägget postades i Att skriva, Efterlyst, När det skiter sig, otur, Planering och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Skriande skrivarbrist

 1. Brorsdottern skriver:

  Det är nog så att hemmakontoren utrustats, ryktet går att skrivborden tagit slut på IKEA av den anledningen. Det blev visst inte bättre av att det blev stopp i Suezkanalen.

  En bekant som jobbar på en stor butikskedjas lager berättade att cyklarna tog slut och cykelleveransen blev försenad för det fartyget satt fast i kön BAKOM jättefartyget.

  Kanske är det en liten båt med bläckpatroner och skrivare på väg puttrande över Rossen till dig!

  • Karin skriver:

   Suezkanalen, såklart – att jag inte tänkte på det! Butikspersonalen var helt ställda och undrade också varför. Tydligen är det värst i norra Europa, skrivarbristen alltså, så det var väl några ton som fastnade på vägen.

   Den där lilla Rossenbåten låter nästan för bra för att vara sant!

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  En annan kreativ lösning kommer här: Vi skulle åka till Uppsala och sonens tjej i Uppsala ville ha ett ett dokument på papper, hon skickade en länk, vi skrev ut och kom verkligen ihåg att ta med pappret.

 3. Paula skriver:

  Men kära nån, vad har hänt? Förstår alls inte detta fenomen, vad beror detta på enligt Elgiganten? Jag gav upp skrivarinnehavet för några år sedan. Jag skrev så sällan ut något att någon av färgpatronerna alltid tagit slut med resultat att inga färger längre fungerade. Så numera gör jag grattiskorten i en bildbehandlare på datorn o sen skickar jag dem till mottagaren digitalt. På mejl eller facebook eller nåt. Då får jag iaf en personlig touch på hälsningen trots att inget finns fäst på papper. Papprets tid var ju förbi redan på nittitalet…eller?

  • Karin skriver:

   Elgiganten hade ingen aning, de visste bara att det var problem i stort sett överallt, men lite extra ont on skrivare i Norden. Suezkanalproblem kan vara en förklaring. Eller – som någon föreslog idag – halvledarbrist. Jag tycker nog att det verkar vara brist på riktiga ledare också i världen och halvledare vet jag inte riktigt vad det är. Men ont om dem är det tydligen. Och sådana finns numera i det mesta. Troligen även skrivare.

 4. Vad konstigt.
  Bor ju inte i Sverige så hänger inte riktigt med vad som händer.
  Ha en bra dag!

 5. Staffan skriver:

  Men varför köpa skrivare från just Elgiganten och Sverige? Testa GB, Tyskland, Danmark, Finland, Spanien, Bolivia, USA, Estland, Nya Zeeland, kanske Lappland.

  https://www.ubuy.co.de/en/office-products/printers-ink/id-9424016011/category-list-view/

Kommentarer är stängda.