Ljuset i tunneln – snart lössläppt

Efter en andra vaccindos kan jag skönja ljuset i tunneln. Den där hägrande verkligheten som varit förbjuden i över ett år.

Visserligen är det många olika bud om när vaccinet verkligen har tagit ordentligt så att det ger en bra skyddseffekt. Där finns en fascinerande mängd teorier om detta.

Ett par veckor efter andra dosen bör jag dock vara någorlunda skyddad, om man ska tro Folkhälsomyndigheten.

”God skyddseffekt ses redan efter den första dosen/-/. Skyddseffekten efter den första dosen uppnås 2 veckor efter vaccinationen. En förstärkning av skyddet uppnås 2 veckor efter den andra dosen.”

Så inom kort kan jag … eh, ja vadå? Någon kanske tänker att mitt bildval här ovanför inte är så lyckat, för ett sånt där landskap som skymtar utanför grottöppningen har ju varit tillåtet hela tiden. Den avgörande skillnaden är dock att grottan finns på Korsika och DET har ju varit förbjudet.

Att kunna resa är nog den stora skillnaden. Både kollektivt i närområdet (vem kunde tro att jag skulle längta efter att åka tunnelbana!?) och utomlands. Och att våga sig inomhus där det finns andra människor.

Å andra sidan har vi ju just inlett den säsong då man helst umgås utomhus. Så det blir väl cykelturer, skogspromenader, trädgårdsjobb och uteluncher i vanlig ordning.

Diverse pandemi-parafernalia får nog hänga med ett tag till. Det skadar inte att ha mask i tät kollektivtrafik och handtvättandet och spritandet har nog kommit för att stanna.

PS. Jag undrar om jag vågar byta ut bilden i sidhuvudet. När jag skulle åka och byta till sommardäck i måndags såg det ut såhär:

Det här inlägget postades i Att resa, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Ljuset i tunneln – snart lössläppt

 1. Kicki Englund Frost skriver:

  Jo man du umgås med lika vaccinerade rätt så bra.
  Men i övrigt blir det nog som vanligt. Munskydd använde jag för första gången (!) under pandemin när jag fick min första vaccinspruta. Man har inte stor nytta av sånt här i skogsbrynet. Det viktiga här har varit att undvika butiker och köplador under stugbytardagar.

  • Karin skriver:

   Ja, efterhand kanske nya bubblor bubblor bildas, tills alla hunnit i kapp med vaccinet. Vår syjunta är ju alldeles för åldersblandad för att det ska bli aktuellt att ses före sommaren. Sammalunda med diverse andra grupperingar. Men till hösten kanske det blir lite mer som vanligt. I den mån man minns vad det innebär.

 2. Blomsterbönan skriver:

  Det har blitt ett nytt ”vanligt ”. Det här med handtvättandet hoppas jag folk fortsätter med för det har liksom tagit udden av kräksjukor och annat trevligt.

 3. Brorsdottern skriver:

  Nu blidde det fel, heter ju brorsdottern hos dig… Lite schizofrent

  • Karin skriver:

   Hej kära Blomstebönabrorsdotter!
   Ja, ett och annat kan vi väl hoppas att vi lärt oss och i bästa fall fortsätter med.
   Men inte ovanan att slänga munskydd precis varsomhelst. Sorgligt vanligt och förmodligen något som kan ställa till det för djurlivet.

   • Brorsdottern skriver:

    Det känns som att det är samma med munskydd som med att parkera elsparkcyklar, man bara kastar dom på backen.

   • Karin skriver:

    Precis som mamma Greta brukade säga vid lämpliga tillfällen om det där att bara släppa något på backen och lämna det: ”Som att gå som ko från låma.”

 4. Staffan skriver:

  Under senare tid har det talats mycket om ”längtan efter att få krama nära och kära”.

  Men vissa ser fram mot att åka tunnelbana. Ja, jag förstår dem. Vad kan bräcka en tur mellan exempelvis Alby och Vårberg, gärna i fullsatt vagn i rusningstid?

 5. paula i pörtet skriver:

  Jag hörde en bra reflexion av någon som sa att om hen ser folk utan munskydd på tex bussar eller i affärer så reagerar hon negativt. Personen som väljer bort munskydd kan som du vara färdigvaccinerad men hur ska andra kunna se det? Du som ser ung ut kan ju då upplevas som nonchalant? Jag hatar detta velande som myndigheterna utsätter oss för, inga tydliga regler nu efter vaccination heller, först basuneras ut att vi får krama barnbarnen och träffas inomhus och sen när man börjar nagelfara regeln så läcker den hur mycket som helst. Lyssnade med fasa på olika exempel som togs upp på nyheterna härom kvällen. Alla fyra-fem exempel som reportern tog upp fick svar att Det beror ju på,,,,,Sverige i ett nötskal, tolka det som du vill, det blir nog bra. Åtminstone har vi en galopperande smitta just nu då andra länders smitta sjunker. Suck! Förlåt att jag går på som jag vet inte vad, men jag blir frustrerad…
  Återkommer vid annat tillfälle då jag förhoppningsvis kan uppföra mig mera hyfsat, haha, Njut nu av livet när oron för egen smitta är betydligt mindre än förut…

  • Karin skriver:

   Heja Paula! Klart du ska gå på som … som du gör! När jag vågade mig på en premiärtur med tunnelbanan häromdagen var jag munskyddsförsedd och spritad och valde en lågtrafiktid. På perrongen upprepades uppmaningarna om att bära munskydd på flera språk. Alla i den glest befolkade vagnen hade munskydd, utom en ung man som kom insläntrande och kastade sig ner på ett säte reserverat för äldre och handikappade. Han snörvlade ljudligt, torkade sig under näsan med handen, hostade lite och höjde ljudet på musiken han lyssnade på. Jag funderade lite på att skälla ut honom, men det kändes som ett hopplöst företag. Men kombinationen av ”snälla” regler och omdömeslösa personer är riskabel, helt klart.

   • Paula skriver:

    Vi har haft lugna puckar länge nu trots skidturisterna. Men idag fick jag veta att någon i bruksorten är smittad, hade testat positivt och besökt biblioteksfilialen igår, vilket föranledde att de hade stängt idag som en säkerhetsåtgärd. Jag har dristat mig till att boka träff med barn, barnbarn och barnbarnsbarn nästnästa helg, trots att jag bara erhållit en vaccindos. Kan bara inte hålla mig längre från småttingarna som jag ännu inte träffat. Måste få snusa bebis innan de är så stora att de börjat gå! Men vi kommer att vara försiktiga, hålla oss utomhus och bara träffas under dagen. Besökte vårdcentralen i veckan och de har nu infört obligatoriskt munskydd och erbjöd sådant. Jag tycker det är tungt att andas bakom masken, men självklart följer jag reglerna. Dagens snö har blivit tö, nu tycker jag att sista snön för denna säsong har fallit, basta!

   • Karin skriver:

    Men så härligt att du äntligen får träffa de nya familjemedlemmarna! Verkar vara ett bra upplägg när du är vaccinerad och ni ses utomhus. Klart du måste få nosa på bebisarna! Jag har inte hört talas om något enda fall där en bebis smittat någon!

 6. Oh, vad skönt! Visst gör sprutan stor skillnad och här i Wales har vi knappt några fall nu. Vilken frihetskänsla.
  Trevlig torsdag!

  • Karin skriver:

   Stor skillnad och en frihetskänsla, även om försiktighet gäller även fortsättningsvis. Fantastiskt att ni har fått ner antalet fall! Här är smittan fortfarande på oroväckande hög nivå och intensivvården hårt ansträngd. Men dödstalen har i alla fall gått ner i takt med vaccinerandet.

   Trevlig helg!

 7. Kicki skriver:

  I går var jag in i två butiker, ingen av damerna som ägde och jobbade i butikerna tänkte vaccinera sig. Den ena hade inte lust och den andra ”blev aldrig sjuk”.
  Suck.

Kommentarer är stängda.