Här ligger jag och blöder (inte) …

Här ligger jag och blöder är titeln på en bra ungdomsbok av Jenny Jägerfeld. Det var också min första tanke i natt när jag vaknade av att sängen långsamt blev allt blötare av något kroppsvarmt.

Jag var tillräckligt vaken för att inse att jag inte plötsligt och oförmodat förvandlats till sängvätare i traditionell betydelse.

Men vad har vi då för alternativa möjligheter till att det blir blötvarmt i sängen? Jag kom inte på något annan förklaring än blod, även om det inte alls gjorde ont någonstans.

Jag tände lampan och vek med viss bävan undan täcket. Där låg min gamla engelska värmeflaska av robust gummi, som tjänat mig väl sedan dottern kom hem med den från England någon gång på 1990-talet.  Den har varit suverän när jag kommer till landet och det är kallt i huset. Med god tajming kan man anlända lagom till sovdags och då fungerar det fint att lägga sig med värmeflaskan under ett varmt täcke, även om det är nollgradigt i sovrummet. I går kväll var det hyfsat varmt, men det är ändå mysigt med lite extra värme vid fötterna, så jag laddade värmeflaskan med hett vatten och stoppade in den vid fotändan.

Sedan måste jag ha sparkat till den på något sätt under natten för det var först i tvåtiden som den började sprida innehållet under mina fötter och ben. Från en liten spricka på ena sidan sipprade det vid det laget 37-gradiga vattnet ut. Jag fångade upp den så snabbt jag kunde och lät den läcka färdigt i badrummet, men attans vad mycket vatten den innehåller! Innehöll. Trots att den var halvfull när jag lyfte bort den, var den tjocka bäddmadrassen genomblöt och dynan inunder också. Vid det laget hade det dock hunnit bli varmt i huset, så det var bara att välja någon annan säng att sova färdigt i.

Mitt råd är: stresstesta alltid den där sortens mojänger vart tionde år eller så. Tryck till och kolla om den håller tätt. Eller lägg en extra plastpåse runt den.

Det här inlägget postades i #när det skiter sig, Att tolka, Böcker, otur, Planering och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Här ligger jag och blöder (inte) …

 1. Brorsdottern skriver:

  Huvva! Hemskt att vakna av att det blir varmt och blött i sängen. Innan man vaknat till och ”felsökt”.

  Jag vaknade en gång av att jag var blöt i pannan och ner i ögonen, våran hankatt brukade ligga på min kudde och han blev väl till sig och började gostrampa mig i pannan så det började blöda. Inte samma katt som höll på att driva mig till vansinne när vi klädde granen.

  En kollega vaknade när hennes katt kräktes i nacken på henne. Ett mindre trevligt uppvaknande!

  Annars låter det väldigt varmt och skönt med värmeflaska!

  • Karin skriver:

   Ja huvva säger jag också. Det är förvånansvärt vad mycket blod det finns i skallen precis under skinnet. Det måste ha varit en skrämmande syn för dig att kolla i spegeln med blodet rinnande!

   Värmeflaska är väldigt skönt och en vana från barndomshemmet (Ängsbacken) där det kunde bli rätt kallt inomhus på vintern. Men med en brasa i kakelugnen och en varmvattensflaska i sängen klarade man de bistraste vinternätter!

 2. Dök upp på Facebook idag
  ”Mål i livet:
  4 år Inte kissa i sängen
  12 år Ha vänner
  18 år Körkort
  20 år Ha sex
  35 år Tjäna pengar
  50 år Tjäna pengar
  60 år Ha sex
  75 år Ha vänner
  80 år Inte kissa i sängen”

 3. hyttfogden skriver:

  Konrad och Lisa var två små kattungar som kom till oss i gampörtet i Gbdal.
  Knappt tre månader var de och första natten fick de bo i köket. När morgonen grydde försvann SG ner och kom efter en stund bärande på något varmt och luddigt och
  lade i sängen. Efter en stund frågade han: ”Men vad gör dom?” Små katter som nyss har vaknat måste alltid kissa en liten stund innan de vaknar ordentligt.
  Varmt och lite blött blev det man egentligen tyckte vi att det var bara gulligt.

 4. Vad härligt med varmvattenflaska, fast inte så härligt när de spricker.
  Jag använder ofta min här i Wales, så gott.
  När affärerna öppnar upp här, skriv till mig, adressen finns högst upp på min blogg, så köper jag en ny till dig!
  Trevlig torr onsdagskväll!

  • Karin skriver:

   Visst är det skönt med lite extra värme kring fötterna! Lite bortglömt här i Sverige, tror jag, med våra höga inomhustemperaturer.

   Men du är väl för gullig! Jag utnyttjar gärna ditt erbjudande att bli personal varmvattenflaske-shopper åt mig när det väl går att shoppa igen. Förhoppningsvis i god tid före nästa vinter!

 5. Margaretha skriver:

  Det har hänt mig också, men då berodde det på att korken hade torkat. Nu har jag elektriska värmedynor.
  Margaretha
  som (nästan) är tillbaka på nätet

  • Karin skriver:

   Här var det plastskruvkork, så den står sig längre än själva flaskan.

   Jag har också funderat lite på nåt elektriskt, men tvekar eftersom min pappa hävdade att han blev väckt av att det luktade stekt fläsk när han använde en elektrisk värmedyna. Men förhoppningsvis har det skett en viss produktutveckling på det området sedan sjuttiotalet …

  • Karin skriver:

   PS. Nästan tillbaka på nätet, Margretha! Vad trevligt – hoppas det blir med det snaraste!

 6. Staffan skriver:

  Även människokroppen drabbas av materialutmattning. ;)

  • Karin skriver:

   Aj då, är det så illa? Och hur är det i så fall med garantiperiod och annat?

   • skogsgurra skriver:

    Var glad att du kan sätta ett frågetecken efter den första meningen.

    Inte bara människokroppen som drabbas. Även själen blir utmattad. Teven har vi inte haft igång på flera år för att reducera påfrestningen och vi tror att det hjälpt något. Men det finns ju en hel del annat.

   • Karin skriver:

    Ja, jo. Eller kan det vara så att en har hunnit se och läsa så mycket med åren att det ska till rätt hyfsad verkshöjd, för att det ska kännas värt besväret?

    Radion är i alla fall en trogen följeslagare, P2 på dagarna och P1 på nätterna för att det är så sövande och rogivande.

 7. Tove Olberg skriver:

  Hur det går till att jag då och då blir efter med läsandet hos dig vet jag nu …. jag spar upp det roliga: Det är en fröjd att läsa ditt sätt att skriva på! Men det vet du ju redan …
  Att få med sig en bra ungdomsbok i den blöta smått dramatiska nattliga upplevelsen när korken går ur flaskan, vilket den uppenbarligen inte gjorde, utan en materialutmattning inträffade!
  Sicken fin start på dagen – och jag tar med några flera inlägg …

Kommentarer är stängda.