Uppmjukningsövning

Har akvarellverksamheten alldeles upphört, undras det. Knäcktes kanske målarlusten av det där projektet i våras med en akvarell om dagen i hundra dagar?

Nej så lätt knäcks inte min målarlust. Sommaren innebar ett litet uppehåll, men nu är jag igång igen även om det inte blir en målning om dagen. Vissa dagar blir det fler, andra dagar ingen alls och det är nog en bättre ordning än en om dagen. Och här kommer på allmän begäran (hej Staffan!) lite av den senaste produktionen.

Tisdagsakvarellgruppen har dragit igång igen. I går kom vi in på en diskussion om den moderna svenska akvarellteknikens fader, Arne Isacsson, hans ganska bistra pedagogik och hans aversion mot blommåleri. Vår lärare tyckte att vi just därför skulle slå oss lösa och måla blommor som uppvärmningsövning, ”inte nödvändigtvis så att det ser ut som blommor, men gärna så att det ser ut som akvarell”.

Det fanns gott om blommor i ateljén, levande modeller, så att säga.

Jag gav mig, mot bättre vetande, på en hortensia. Det är ju ganska stela och svårmålade blommor, men jag tänkte att jag kanske kan lösa upp den lite.

Nja, svårt. Här har jag hållit på och definierat bladen lite för mycket, tvättat ur, försökt igen, lagt dit mörkare partier och så lite urtvättning på nytt.

Troligen ska jag lämna hortensiorna omålade. Alternativet – att verkligen jobba med hortensior tills jag kan dem och kan förenkla på ett intressant sätt – känns inte tillräckligt lockande.

Arne Isacsson hade INTE gillat detta. Men som kom-igång-övning fungerar det bra.

Det här inlägget postades i akvarell, färg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Uppmjukningsövning

 1. Paula skriver:

  Så trevligt, jag njuter väldigt mycket av dina uttrycksfulla akvareller! Hortensia tycker jag inte om, om man nu ska rangordna blommor. Just nu har många hortensior i krukor på trappan, jag föredrar ljung eller dahlior eller andra som jag inte kan namnet på..
  Jag har oerhört svårt att få in en bra dagsrutin där jag hinner lägga in målning, korsord, läsning, hundpromenader, matlagning, umgänge med väninnor…vilket lyxproblem! jag har ju all tid i världen till mitt förfogande, men vad hjälper det…borde nog sova lite färre timmar kanske, haha
  Ha en fin fortsatt höstvecka, varm och mild och vacker så här långt. Hoppas du fångar höstprakten i träden på en akvarell också!

  • Karin skriver:

   Tack Paula! Ja, det är något alltför välordnat med hortensior som gör att de ser lite konstgjorda ut. Men som färgklick i en rabatt (på håll och om man kisar lite) är de rätt fina.

   Jag tycker att vi kan unna oss lite hipp-som-happiga dagsrutiner, nu när vi kan. Det är välgörande att låta saker hända och det man inte hinner idag kan man ta i morgon, eller strunta i. Men sömnen naggar jag ogärna på. Den där sköna känslan av att vara ordentligt utsövd är alldeles för skön för att jag ska riskera den.

   Lite höstprakt kanske det blir framöver …

 2. Staffan skriver:

  Arne Isacsson, ja… Vid en ”betygsrunda” på Gerlesborgsskolan fick jag veta att jag levde. Jag visade en modellstudie i Bengt Lindström-stil i tjocka lager oljefärg. Arne knockade mig men jag reste mig på nio och målade sedan med ännu tjockare lager.

  Äntligen nya akvareller!

  Staffan

  • Karin skriver:

   Grattis – du är i gott sällskap! Lars Lerin fick omdömet av Isacsson att han nog skulle fundera på en annan bana än konstnärens. Eller om han envisades med att fortsätta måla var det i alla fall inte akvarellist han kunde bli.

 3. Tove Olberg skriver:

  Hipp hipp hurra, där kom det minsann en hortensia på försök i vattniga färger. Applåd!
  har väntat på alster ur den duktigas tränande hand, men inte frågat! Visst det härliga riket det här med skolor, modeller och hur vi tänker, mästare och lärling amatör.Ochalla andra.
  Läser Staffans kommentar om att lägg tjockt med olja som Lindströms gjorde. Fick en ”liten fingervisning” på minförsta utställning om att jag hade vissa Lindströmska drag ….
  Lusten är avgörande! Även om en inte målar just då.
  Systemet många en dag och ingen några dagar stämmer väl in.
  Härligt Karin Aquarel!

  • Karin skriver:

   Visst är du lite Lindströmsk i dina målningar, Tove, och ännu mera Olbergsk!
   Och visst är alltför schemalagt måleri svårt att få till och framförallt inte riktigt lika kul. Tack för uppmuntrande tillrop!

 4. Karin Eklund skriver:

  Din första blomakvarell kunde jag gott ha hängandes här i hallen, till glädje för alla som kommer in. Jag tycker väldigt mycket om den. Hortensian; jadå, men jag är inte heller hortensiafrälst fastän jag har tyckt om dem jag har haft i krukor och fått som gåvor. De är t.om. svåra att bara fotografera, vad ska det då inte vara att måla dem? Applåder kommer det härifrån, många många!

  • Karin skriver:

   Vad kul! Den skulle säkert trivas hur bra som helst i er hall! Jag tar upp det med målningen så snart jag återvänt till huvudkommunen! På väg till Dalarna nu.

 5. Även om han inte skulle gilla detta, så gör jag det.
  Så roligt att följa ditt målande.
  Trevlig helg!

 6. Staffan skriver:

  För kännedom:
  Häromdagen kom jag inte fram till din blogg. Tre gånger försökte jag och vid varje tillfälle väntade jag minst en minut. Tvärstopp! Andra sajter nådde jag på tiondels sekunder.

  Märkligt.

  • Karin skriver:

   Tack för heads-up! Jag har skrivit till bloggerian och frågar om de vet vad som har hänt.

   • Staffan skriver:

    Föregående kommentar tog en minut att få iväg. Nu när jag skulle hit tog det 30 sekunder. Ska bli intressant att se om jag kan käka lunch medan denna kommentar rider iväg på en sköldpadda…

   • Karin skriver:

    Men ÅÅÅÅH vad segt det är! Nu vill sidan inte veta av mig heller. Bloggerian säger att problemet kommer och går …

    ”Hej Karin, Vi har fått in en del felanmälningar gällande långsamma hemsidor och vi felsöker för närvarande detta. Vi kommer publicera mer information på vår driftsida. Just din hemsida verkar inte vara lika drabbad just nu. Problemet kan dock komma och gå. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt.”

    Suck!

    • skogsgurra skriver:

     Just din blogg var tidigare osannolikt snabb. Men den har varit oliidligt långsam lite av och till. Ibland har det tagit så lång tid att jag gått ur. Även det verkar ta längre tid än vanligt.

    • Karin skriver:

     SÅ irriterande. Och det verkar bara bli värre …

     Jag tjatar på webbhotellet och dom ”arbetar så fort dom kan med att lösa problemet”.

     • skogsgurra skriver:

      Det är nog inget ”problem”. Nu på morgonen gick det snabbt att komma in. Så jag tror mera på kapacitetsbrist/otillräcklig bandbredd och inget egentligt tekniskt problem.

     • Karin skriver:

      Så kan det nog vara. Just nu verkar det lite bättre.

 7. Lotten skriver:

  Den där akvarellbuketten var det vackraste jag har sett! Och jag som inte ens är särskilt förtjust i blommor!

  Underbar!!!

Kommentarer är stängda.