Sofia-effekter

Sofia Åhman heter kvinnan som lyckats få väldigt många att unna sig ett gympapass på morgonen, tack vare dagliga TV-sändningar. Lite snällare övningar än kapten Ugglas radiogymnastik en gång i tiden, men inte helt olikt ändå. Här kan man se ett pass som SF spelade in 1938, under ledning av kapten Uggla, vars morgongymnastik då firade tioårsjubileum.

Idag ville Sofia att man skulle ha ett kvastskaft som träningsredskap och visst har jag väl ett sådant någonstans i lägenheten, men var?

Jo, där!

Jag har låtit det göra tjänst som gardinstång, i väntan på en mer permanent lösning. Det blev en liten tilläggsövning: jag tog trapporna upp till vinden och hämtade stegen för att kunna monterade ner kvastskaftet.

Men ett träningsredskap på 180 cm kräver lite utrymme, så jag pausade Sofia och möblerade om. Det var verkligen på tiden, för jag har  inte möblerat om sedan i januari och jag har länge tyckt att det är lite trångt även för yogapassen.

Sisådär – gott om plats att vevla med ett långt kvastskaft utan att slå ner något! Och dessutom utrymme som tillåter diverse yogaövningar utan kompromisser och utan att peta omkull golvlampan. Nu får halva grodan, enbenta kungsduvan och allehanda krigare plats.

Tack Sofia!

Det här inlägget postades i Förebild, Hälsa, Jubileum, Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Sofia-effekter

 1. Staffan skriver:

  Att döma av den frilagda ytan går det hett till när du svingar kvastskaftet. Träning inför Blåkullaritten, månne?

  • Karin skriver:

   Jajamen, här svingas det i vida svängar. Kvastskaftet är 180, min arm är … Hur lång är en arm, en aln? Nej det är ju bara till armbågen. Låt oss säga 60 cm ungefär. 180+60=240. OM det vore så att övningarna handlade om att hålla i ytterst på kvastskaftet och göra en cirkel skulle det behövas en fri diameter på ungefär 480 cm. I så fall skulle jag behöva möblera om igen!

   • Staffan skriver:

    Men jisses. Vilka krafter, vilka avstånd!
    Du har väl kollat upp hemförsäkringen, det där finstilta om ”egenskadad egendom medelst ickegodkända rivningsverktyg”?

   • Karin skriver:

    Ibland kan det vara bäst att inte kolla. Och jag avstår försiktigtvis från 480-cm-svingar.

 2. skogsgurra skriver:

  Tänker på Pappahammar när han provar att åka rullskridskor hemma i lägenheten. Förekom det inte en gardinstång där också? Måste googla.

  • Karin skriver:

   Ja, det gjorde det bestämt. Det är häpnadsväckande vilken förödelse man kan åstadkomma med en gardinstång om det är lite trångt, så en ommöblering var av nöden. Jag vill minnas att Papphammar också lät golvlampan delta i övningarna. Jag nöjde mig med att peta omkull golvlampan ett par gånger innan jag insåg att det gick att flytta den till en säkrare plats.

 3. Brorsdottern skriver:

  Jag tittade på filmen med kapten Uggla. Det första ord som dök upp i huvudet på mig var knaaaak, sen tänkte jag aaaaaaj… Seeeen tänkte jag att så ska jag inte göra!

  • Karin skriver:

   Ja, lite benknäckarstuk på en del av Ugglas övningar. Den där när man går ner med tårna bakom huvudet ska man nog inte ge sig på utan sakkunnig ledning.

   Sofias övningar är snällare. Testa om du har tid!

   • skogsgurra skriver:

    Minns inte vad den där jobbiga donnan hette. Hon som skrek ”kniiip” hela tiden. Fattade inte vad man skulle knipa med, för det kunde väl inte vara…?

    Kapten Uggla skrek aldrig så. Så det kanske kan ligga något i min misstanke ändå?

    • Karin skriver:

     Tror att du är något på spåret där! Damen i glänsande trikåer heter Susanne Lanefeld.
     Dagens TV-gympa är genuscertifierad (dvs inget kniiip) och Sofia uppträder i ganska normala träningskläder. Trevliga övningar och rimlig hurtighetsnivå.

     • skogsgurra skriver:

      Jag får säga som Kalle i Herrljunga. Han hade gått med en slägga och slagit på hjulringar för att kolla om de lossnat från hjulet. Allt var i ordning och när han efter 50 år fick medalj (av självaste Distriktsinspektören) för lång och trogen tjänst så tyckte han att han kanske kunde få fråga en sak?
      Självklart! Det var ju Kalles dag i dag.
      Kalle: ”Va sa den däringa ponkinga va bra för?”

      Alltså, va sulle den däringa knipinga va bra för?

     • Karin skriver:

      Jag tror att Lanefelt faktiskt på det hela gjorde en bra insats med knipandet. Alla muskler mår bra av att jobba och just de muskler som knipövningarna gällde brukade före Lanefelt mest vara en fråga mellan barnmorskor och nyförlösta mammor. I bästa fall. Så det däringa knipandet kan nog vara rätt bra i alla fall.

 4. Tyvärr är det mycket på svensk TV som jag inte kan se på utomlands. Nyheter och några få andra program är fungerar.
  När det, som idag, regnar och det inte känns kul för en promenad, rör jag mig inomhus, dansar gärna, alldeles själv.
  Trevlig helg!

  • Karin skriver:

   Jättetrist att det aldrig gick att få till ett avtal mellan alla europeiska public service-kanaler om utbyte av program. Det är ju lätt fixat numera, tekniskt sett, så det var annat som stjälpte det projektet.

   Ett danspass är ett mycket bra alternativ till Sofias gympapass!

 5. Musikanta skriver:

  Jag har ett gummiband med handtag i båda ändar som man kan använda för axelövningar. Jag antar att det var sådana som kvastskaftet också användes för. Men jag ska kika och se om jag hittar hennes pod.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Fungerar också väldigt bra! Sofia väljer lite olika prylar för att visa att mycket av det vi har hemma kan användas som träningsredskap, i stället för dyra specialredskap. En övning med med det där kvastskaftet handlade om att se till att hålla ryggen alldeles rak i olika ställningar – käpprak, så att säga.

   Programmen sänds varje vardagsmorgon strax efter nio och finns också på SVT Play.

 6. Paula skriver:

  Wow vilket välbonat parkettgolv!
  Jo då jag har sett henne, inte alla avsnitt men jag vet var det finns att hitta. och ja, jag borde verkligen ta till mig hennes övningar, för promenader räcker inte för att hålla kroppen smidig. Problemet för mig är att det är typ hundra år sedan min kropp var smidig. Och att jag när jag gått mina rundor är helt slut när jag kommer hem och inte kommer mig för att varken stretcha eller mjuka upp kroppen utan dråsar bara ner i fåtöljen….
  Men, nu har du peppat mig, så jag ska försöka komma igång…för hundrafemtielfte gången

  • Karin skriver:

   Alltså, förlåt om jag fått det att framstå som om jag är spänstig och smidig! Det tar emot. Både yogaförsöken och Sofia-gympan. Vissa dagar känns det som om mitt kylskåp skulle klara övningarna bättre än vad jag gör. Det är trögt, men det gör gott! Och blir det för krångliga positioner pustar jag ut och inväntar nästa. Man känner sig ändå MYCKET NÖJD efter varje pass!

   PS. Det välstädade golvet är en följdeffekt av ommöbleringen.

Kommentarer är stängda.