Är allt OK? Ni har ju inte fotograferat er mat …

På Facebook ser jag ofta bilder på mat. Förr var det bilder på den restaurangmat som FB-vännerna var i färd med att äta och numera är det bilder på alla kreativa rätter som coronakarantänen resulterar i.

Själv är jag lite dålig på det det där. Jag kommer oftast på att jag borde fotografera, när det är för sent. En tom tallrik är ju inget särskilt spännande motiv.

När det blir möjligt att gå på restaurang igen ska jag skärpa mig, om inte annat för serveringspersonalens skull. De kan ju bli oroliga annars att man inte gillar deras arrangemang.

Men idag må ni tro blir det i alla fall en matbild! Jag har inte fotograferat, utan målat av min middag. Den räcker nog till en måltid till, men vid det här laget är den rökta siken tyvärr inte lika vacker längre. Nästan hälften gick åt när jag åt. Väldigt god är den!

Första gången jag målar ett motiv blir det rätt mycket detaljarbete för att lära känna det. Om jag målar samma motiv flera gånger kan jag vara friare, måla snabbare och enklare. Det blir ofta bättre. Men en uppäten fisk kan man inte måla igen …

Varannan tisdag kan man hämta ut varor från Reko-ringen som levererar på parkeringsplatsen vid Skarpnäcks idrottsplats. Det är utomhus, folk håller bra avstånd och producenterna har allt: ägg ost, kött, fisk, honung, sylt, bröd … Problemet är inte att hitta det man behöver utan att begränsa sig så att man inte förköper sig. Reko-ringar finns lite varstans i landet. Värt att kolla upp!

Det här inlägget postades i teknikövning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Är allt OK? Ni har ju inte fotograferat er mat …

 1. Paula skriver:

  Jag tror jag svimmar, jag var helt säker på att du visade ett foto på fisken! Du är verkligen skicklig. Och du undrar vad jag har för teknik. Jag har ingen teknik alls, jag fuskmålar med akrylfärger på färdigtryckt motiv!Jag saknar talang och istället för att lägga pussel, knyppla eller annat så har jag valt att måla. De flesta hamnar faktiskt också på väggen…
  Sikfest har vi här i byn i augusti varje år (förutom i år då allt verkar inhiberas) Den går av stapeln på hembygdsgården och det är såå mycket folk som trängs framför fiskröken! Så nej, tror inte man törs ordna något sådant evenemang…heller.
  Rekoringen har vi inte i min stad men i Borlänge och dit åker tjejen som har Rosahöjdens Gård med sina produkter varannan vecka. Allt bokas i förväg så hon vet precis vad hon ska ha med sig. Och hon har berättat att det blir allt populärare. Så bra! Önskar dig en trevlig Valborg eller Glada Vappen som vi finlandssvenskar säger

  • Karin skriver:

   Jag har inte mycket till metod, bra papper och medgörliga färger kanske. De där potatisarna målar sig själva, tack vare färgen som heter obränd umbra. Den är en ”pigmenthopare”, dvs ganska kraftiga pigmentkorn som klumpar ihop sig där man vill ha dem. En ”potatisfärg”. Fisken är lite knepigare, där är det bättre att jobba med tunna lager på lager och nyansera färgerna efterhand. Lite pillrigt, men inte så svårt.

   Hoppas ni kan ha sikfesten i någon form. Kanske går att tänka ut något fiffigt corona-anpassat upplägg?

   Glada Vappen (ett uttryck som jag läst mig av Karin på Pettas) till dig också!

 2. margaretha skriver:

  Så glad och tacksam jag är över att du är dålig på att fotografera dina måltider! Får erkänna att jag snabbt slutar att läsa inlägg med matfoton, sandstränder med bara fötter och ett glas rött!
  Så in i norden fantasilöst.
  Men jag ser fram emot fler matmålningar!
  Margaretha

 3. Musikanta skriver:

  Dina inlägg är så trevliga att läsa, jag är full av beundran över att du orkar skriva varje dag. Men så har du ju dina akvareller förstås. Jag är fortfarande djupt imponerad av din skicklighet – så vackra målningar. Den fyrtionde akvarellen är väldigt spännande – jag tänker mig ett grekiskt landskap som är lite sönderbränt med cypresser här och där.
  Jag har ju redan gett tips om vad du ska göra med alla dina målningar. Det finns ju sådana massor av gallerier i Stockholm. Den dagen den här corontänen (ordet är etablerat såg jag i Språktidningen som jag fick idag) tar slut. Förhoppningsvis innan jag gör det.
  Ingrid som önskar dig en skön Valborgsmässoafton trots kylan.

  • Karin skriver:

   Tack Ingrid! Ja, det blir ju rätt mycket tid till att skriva och måla nu när jag egentligen inte kan göra så mycket annat. Jo, cykelturer och långpromenader, förstås. Och distansträffar med barnen. Men jag brukade ju tillbringa mycket tid med barnbarnen, särskilt de minsta och det går inte nu.

   Det där grekiska landskapet var spännande att måla; tur att jag bestämde mig för att måla vid diskbänken, för det blev väldigt plaskigt när jag använde blomsprutan för att få färgerna att komma loss och rinna omkring.

   Ja, vi får se vad det blir av min hundrahög så småningom. Och när corontänen kan tänkas vara över. Kul att det ordet blivit ”godkänt”. Det är ju behändigt och detta är ju en särskild sorts karantän som behöver ett eget namn.

   Trevlig Valborgsmässohelg till dig också – ta på dig varmt!

 4. Karin Eklund skriver:

  Så gott det ser ut ditt intag! :)
  För min del får du gärna måla flera måltider, de blir ju dubbelt njutbara på detta sätt.
  Skickligt, skickligt. Det där kan du verkligen jättebra!
  Sik är ju dessutom så himla gott, rökt i all synnerhet.

  Glad Valborg Karin
  Hoppas du har det bra på din balkong!

  • Karin skriver:

   Tack Karin!

   Mitt enda problem idag är hur jag (som ju är lite smygpyroman) ska klara mig utan eld idag. Det går nog inte, så nu funderar jag på om jag kan fixa en minibrasa på något sätt. Kanske inte på balkongen. Men vi har ju en grillplats på gården …

   Glada Vappen!

 5. skogsgurra skriver:

  Den fisken ser väldigt god ut. Men är det verkligen en sik? Alla laxfiskar har en liten extra ryggfena strax före stjärtfenan.

  Ryggfenan kan nog vara gömd bakom den trinda kroppen. Men utan laxfena blir det varken sik eller lax.

  Konstnärens frihet? Visst – men såna fina fiskar som sik ska man inte ta sig friheter mot.

  • Karin skriver:

   Jag kan ha blivit lurad av Reko-ringen. Kanske är det en mycket välväxt mört? God var den hursomhelst. Men jag kanske ska plocka upp resterna ur den soppåse som jag borde ha slängt igår och kolla hur det är med ryggfenorna. Eller kanske inte. Hoppas det finns bra bilder på nätet.

   • Karin Eklund skriver:

    Fenorna ramlade av i röken, självklart. Man ser att det är en sik som har tillbringat en viss tid i en rök tillsammans med andra sikar. Trångt om saligheten blir det och då ryker fenorna med sikarna blir rökta. Där har du det, siddu!

    • Karin Eklund skriver:

     medan…förstås. Det rök några bokstäver också, inte bara fenor
     Givetvis ska du göra en liten smygpyromanbrasa någonstans. Lite spännande måste ju livet få vara en Valborgsmässoafton.

    • Karin skriver:

     Tack Watson! Så måste det ju vara. Jag tänker att det kanske rökts en och annan sik på Pettas, så jag betraktar dig som expert på området. Men under tiden har jag smugit dit en liten antydan till fena i alla fall, för efter Skogsgurras kommentar började jag tycka att den såg lite naken ut om rumpan. Byter strax ut bilden. … Sisådär, nu har siken fått en minimal bikinifena.

     • skogsgurra skriver:

      Ramlat av i röken. Jag har aldrig varit i närheten av en sån apparat. Men det är nog det som hänt.

      Nu sitter vi här och dreglar och undrar var vi ska hitta lite rökt sik. Fiskbilen hade ingen. Men mycket fin piggvar hade han. Kanske ska hänga upp en i skorsten?

 6. LupusLupus99 skriver:

  Är det Wanda bilden eller är det en annan fisk?

  • LupusLupus99 skriver:

   *på bilden

  • Karin skriver:

   Det kan jag väl aldrig tro att det är (var) Wanda! Men den presenterade sig aldrig, så vem vet. Men å andra sidan var väl Wanda bra mycket mindre – och redan uppäten, väl?

   • skogsgurra skriver:

    Hon har väl växt till sig.

    Jag tror att ryktet om hennes död var lite överdrivet. Ända till nu dårå.

   • Karin skriver:

    Nu kan jag i alla fall intyga att den där firren is no more, has ceased to be, is bereft of life and rests in peace. Den är helt enkelt en ex-firre.

    Och nu över till något helt annat: SG i nästa inlägg träffar du en favorit!

 7. margareta börjesson skriver:

  Roliga kommentarer också, och bra tips om Reko-grupper, det finns en i Norrtälje. Ska kolla närmare. Fisken var fin!

  • Karin skriver:

   Fina fisken var jättegod! Och att handla på Rekoringen känns bra på många sätt, lokalproducerat, hyfsat miljövänligt och dessutom handlar man utomhus, med mycket disciplinerade köer.

 8. ToveOlber skriver:

  Å siken där och tillbehör på papper fick sin form i akvarell; tjusigt!
  Smakligt också!
  Mina barnbarn morfar fiskade sik där upp i min norra tid så jag fick, delikatess!
  Svar på din förslag om att måla badrummet, det blir trångt .. men vem vad vintern ger och målandet pockar på, då far byrån ut så blir det nog bra det med. Men i går riggade jag om på balkongen och föste ihop möblerna, jag klarar mig ju med en stol då i själv-iska levandet. Kändes bra!

  • Karin skriver:

   Härligt med morfarfångad sik!

   Med målarplats både i badrummet och på balkongen kan det bli en hel del målat, skulle jag tro.

Kommentarer är stängda.