Balkongberoende

”Hur väljer du dina motiv – egentligen?” undrade en akvarellkompis. Det har jag just inte funderat på – det ger sig ju efterhand och bortsett från ett (25 april) har det varit kul att måla det som dyker upp. Det finns till och med en liten motivkö, som står och stampar i farstun.

Länge har jag tänkt att jag skulle ta med målarprylarna ut i naturen, men det har inte blivit av.

Men idag, tänkte jag i morse, idag blir det utomhusmåla av! Det var innan jag klev ut på balkongen för mitt morgonkaffe.

Jag gick snabbt in igen och kollade termometern. Som kallast var det 0,5 grader i natt och på morgonen var det 3,5.

Jag överlade med mig själv om det är försvarbart att sätta på värme-elementen på den inglasade och hyfsat isolerade balkongen. Jo, det gick an, undantagsvis, eftersom ett av träden på gården lockade som dagens motiv.

Undrar vad det kan vara för träd? Det är första våren jag bor här och jag kan inte minnas om det var några bär eller frukter på trädet i höstas. Dekorativt är det i alla fall och tillräckligt nära för att jag ska kunna urskilja blommorna. På ett ungefär i alla fall.

Aj då. Det blev visst två olika sorters blad på trädet. Det till höger – ungefär klockan två – stämmer bäst med verkligheten.

Tack vare dagens motiv kunde jag också äta lunch och dricka eftermiddagskaffe på den uppvärmda balkongen, som jag välsignar varje dag.

Tanken var att balkongen skulle bli målarverkstad när det är tillräckligt varmt, men det fungerar inte.

Det är söderläge och det är svårt att måla i direkt solsken. (Det är ingen slump att de som kan välja väderstreck alltid placerar ateljén mot norr, där det är ett jämnare ljus.)

Att dricka kaffe i solsken går däremot mycket bra. Så jag har bestämt mig för att köket får tjänstgöra som ateljé och balkongen som lunch- och fikarum.

Nu använder jag den så snart det är varmt nog och några sköna kvällar har det gått bra att sitta där och läsa en stund. Jag håller på att utveckla ett balkongberoende tror jag och tröstar mig med att det finns värre beroenden.

Det här inlägget postades i Blommor och bin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Balkongberoende

 1. skogsgurra skriver:

  Det finns värre beroenden.
  Så här års dräller det av skruvdragare och trallskruv och grannarna känner tvånget att bygga ut altaner och skapa solskydd och car-ports. Som dom verkar ha längtat!

  Jag försökte skojsa lite och kallade skruven för Sing-Along Screw. Dom är rätt schyssta i vanliga fall. Men nu var det helt stängt på övervåningen.

  Kajsan tycker att det verkar vara en pentandria, femmänning måsta jag förstås lägga till. Och då troligen en prunusart. Rymling från Kungsan? Eller invandrare från Japan?

  Fint att ha utanför fönstret.

  • Karin skriver:

   Tralalaskruv är finfina grejer såhär års. Och balkonger och altaner. Klart grannarna har längtat! Har inte ni?

   Min balkong är av det fiffiga slaget där man kan fösa undan fönstren och få en normal, öppen balkong. Om det regnar, blåser eller är lite småkyligt drar man igen om sig.

   Prunus är plommon, tänker jag. Men Japan leder tankarna till körsbär. Kanske körsbär och plommon är femmänningar?

   • skogsgurra skriver:

    Vi tittade i gamla Hjort – Li.. nej Krok – Almquist och där säger dom farbröderna att i släkten, familjen, gruppen, undergruppen och kanske ytterligare någon underavdelning finns slån, plommon, krikon, körsbär, rosenaprikos, dvärgmandel (här kan tanken vindla iväg lite okontrollerat) och även hägg. Det troligaste är väl hägg. På Söder bestämmer ju häggen semestertiden för vissa yrkesgrupper och har också gett upphov till känslosamma utbrott.

    Vi har bestämt oss för att det är hägg. Eller kanske körsbär.

 2. Paula skriver:

  Kära du, jag rodnar av förtrytelse när du frågar om min tavla! Jag målar ju inte alls på fri hand utan målar som andra lägger pussel, paint-by-numbers. Jag har ingen som helst ambition att skapa något eget och unikt, utan snarare att få tiden att gå medan jag ör något som är kul! Jag gör som de som handlar broderimönster, jag efterapar, men skapar inget nytt!

  • Karin skriver:

   Härligt kraftfull är den hursomhelst! När mönstren tryter kanske du får lust att testa lite på fri hand med penslar och färg? Eller inte. Att ”broderimåla” är meditativt och bra. Som mandalas.

 3. Bosse Lidén skriver:

  Det gäller att pröva sig fram och göra det bästa av situationen. I förra veckan var det 46 grader i solen på vår balkong.
  Där fick jag lära mig något nytt. Bäst med norrläge för den aktiviteten.
  Önskar dig en fin fortsättning på målandet.

  • Karin skriver:

   Jösses, 46 grader! Då vill det till att det fläktar lite, eller att det finns en norrsida att tillgå.

   Tack! Ja, jag målar på och ett par av dina fina bilder hör till de motiv som jag ser fram mot att ta itu med, igen; solnedgången verkar svårflörtad! Strandbodarna tror jag är lättare – lite i alla fall. Men idag blir det nog stilleben, känns det som.

 4. Karin Eklund skriver:

  Så bra du bor! Grattis!
  Klokt att göra köket till ateljé och balkongen till kök, ungefär. Matplats i alla fall.
  Jag skulle också bli balkongberoende om jag bodde där. Bra utsikt har du också.
  Och vad det än är du har målat så är det fint. Ljuvligt.
  Ha det bra på balkongen!

  • Karin skriver:

   Tack Karin! Ja, det blev rätt bra med boendet, efter lite kringflyttande! En minut och 58 sekunder till tunnelbanan, sju minuters cykelavstånd till dottern åt ena hållet och till närmsta bad åt andra hållet. Tio minuter med cykeln till sonen.

 5. Så kallt ni verkar ha det, det har varit så varmt i Wales.Fast nu är det mulet.
  Svårt det där med ljuset och ibland kan inglasade balkonger bli för varma också.
  Ha det bra!

  • Karin skriver:

   Aprilväder! Det har varit ovanlig varma dagar, men nu, lagom till Valborg snöar det i delar av landet. Dock inte här, även om det är lite kyligt.

   Ja en inglasad balkong kan bli plågsamt varm, så jag är glad åt min öppningsbara, där jag skjuter undan glaspanelerna och viker in dem mot väggen.

   • skogsgurra skriver:

    Våra tidigare grannar hade en stor inglasad balkong med sol från middag till kväll. Dom kallade den ”Kuvösen”. Jag trodde att kuvöser var till för att hålla ömtåliga individer vid liv men den här kuvösen verkade vara mera inriktad på att döda.

    Våra balkonger är alldeles öppna men ligger runt huset i norr, öster och söder. De har tak och är alldeles utmärkta observationsplatser när åskan går som värst över sjön. Och i väster har vi markplanet med, tro det eller ej, en altan. Med trallskruv.

    • Karin skriver:

     Åh, då kan ni förflytta er mellan balkongerna och altanen, sjungandes:

     Vi kommer till öst och väst,
     vi kommer till syd och nord,
     vi kommer från Granbergsdal,
     har räddats från jordens tvång,
     ej mer någon natt så lång.
     Det gamla förgånget är,
     se, allting har blivit nytt!
     Evigt jubel råda skall,
     ty sorg och suckan flytt.

     • skogsgurra skriver:

      DET ska vi göra! Men på grund av rådande omständigheter blir det inga offentliga framträdanden inom överskådlig tid.

      Det var väl den som den nyvärvade frälsismedlemmen menade när han skulle välja en välkomstsång: ”Ta den där där dom kommer från alla jävla håll!”

 6. margaretha skriver:

  Är man friskluftsfanatiker så är man! Fast på sistone har jag funderat på om man kan växa ifrån det – men kanske återkommer fanatismen när jag får sommarmöblera på min kökstrapp.
  Margaretha

 7. Tove Olberg skriver:

  Hej Karin!
  Var kommer motiven i från? Motivkö, det var minsann ett bra ord! Kan jag bruka det fast jag aldrig har motiv i förväg, det blir ju till när det är klart om det än är klart i min abstrakta värld.
  Igenkännande balkongmåla eller köksmåla?
  Tänkte mig balkongen som har österläge, men se det var för trångt upplevde jag då jag ju vill ha lite sittningar där, så den är möblerad.
  Aha då får det bli inomhus. Testade igår, men då jag är så yvig och skvätter runt är det inte särskilt lyckat för jag sölar. Min lägenhet här i Karlstad (flyttade hit i januari – en hit kan jag säga) är nyrenoverad så det får bli på balkongen i alla fall. Lättare göra rent där.
  Avnjuter ju naturligtvis din sköna tavla här!
  Trevlig att läsa dig igen! Har tänkt det en stund. Jag la av med blogglivet ännu en gång. Skriver i bland en text på FB nr det tränger på.
  Ha det gott!

  • Karin skriver:

   Hej Tove!
   Vad trevligt att du är här! Jag har letat efter dig ibland, men hittar ingen blogg och det verkar bero på att ingen sådan finns. Det var synd, för jag gillade både dina texter och bilder. Då får jag leta upp dig på FB i stället!

   Har du testat att måla i badrummet? Jag skvätter också en hel del – i alla fall ibland – och jag har funderat på att fixa dagsljuslampa till badrummet så att jag kan hålla till där också. Ibland knäskurar jag misslyckade akvareller och det sker i badrummet, för enkelhetens skull.

   Ja, varifrån kommer motiven? Dom dyker upp, bara. Idag blir det som sagt ett stilleben, eftersom jag köpte en sådan vacker rökt sik i går. Det är ett ovant motiv, så det tar lite tid och jag gör nog inte siken rättvisa, riktigt. Kommer inom kort på denna blogg …

   Ha det gott du också!

 8. LupusLupus99 skriver:

  Finns det stödgrupper för anonyma balkongolister? Jag har ingen balkong vilket jag faktiskt är ganska nöjd med.

  • Karin skriver:

   Det kanske är läge att starta kamratstödjande verksamhet för oss balkongberoende. Man kan ringa upp varandra och skulle det vara så att det ALLTID är fågelkvitter och vindsus som hörs hos den andre kan man ställa några frågor om var vederbörande befinner sig, hur länge hen har varit på balkongen och om det inte finns andra delar av bostaden som kan behöva lite uppmärksamhet.

 9. LupusLupus99 skriver:

  Läste förövrigt just att Maj Sjöwall har lämnat oss, jag har inte läst böckerna men uppskattade filmerna med Gösta Ekman i rollen som Martin Beck, ogillar Habers Beckfilmer.

  • Karin skriver:

   Ja, jag hörde just det. Jag läste böckerna för länge sedan och då är det lite svårare att se filmerna. Men vill ju ha kvar de bilder man själv har skapat sig från texten. Men utan att ha sett dem kan jag tänka mig att Ekman slår Haber any day.

Kommentarer är stängda.