Dorian Greys porträtt. Eller plågsamma porträttförsök …

Dorian Greys porträtt, av Oscar Wilde handlar om en vacker ung man som inser att han är väldigt snygg när ser sitt porträtt. Han önskar att hans utseende inte ska förändras.

Porträttet däremot får gärna åldras.  Hans önskan går i uppfyllelse; han fortsätter att vara ung och vacker, medan porträttet blir alltmer härjat av hans leverne.

Riktigt så ska det väl inte bli med yngsta barnbarnet, vars porträtt jag nu kämpar med. Men varför, VARFÖR kan jag inte måla denna förtjusande treåring? Varför ser han ut som sju år allra minst.

För varje gång jag försöker blir han äldre på målningen. Inte underligt att jag kommer att tänka på Dorian Grey.

Detta porträttförsök tål egentligen inte att visas upp, men se det som ett lärorikt exempel på hur det kan bli när man inte kan.

Eller som ett mysterium: vad är det som gör att en treåring ser ut som en sjuåring?

Den ungen har en intensiv blick, så långt är det rätt, men han har ju inte ens fyllt tre år. Varför ser han skolmogen ut?

Kanske borde jag sluta med plågsamma porträttförsök?

Undrar signaturen

Vad sjutton gör jag för fel?

 

PS. På nästa försök blev han ännu äldre, med en antydan till mustasch … Och sedan alldeles orange, inte olik Donald Trump. Kanske dags att ge upp.

Det här inlägget postades i akvarell, Att måla, Att tolka, Porträtt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Dorian Greys porträtt. Eller plågsamma porträttförsök …

 1. Nån gång hörde jag en tecknare hävda att vuxna är långa i ansiktet, det är inte barn. För övrigt har du 7-årsporträttet klart, det är väl praktiskt.

  • Karin skriver:

   Ja, jag får väl testa att överdriva babyproportionerna lite. Jag har i bästa (värsta) Herman Lundborg-stil ägnat mig åt skallmätning på modellen, så egentligen stämmer det. Och ändå inte.

   Med lite tur kan jag kanske ta fram porträttet till sjuårsdagen, men det förutsätter ju bland annat att jag kan hålla reda på det så länge.

 2. hyttfogden skriver:

  Det där med orange ska du inte bli bekymrad för. När jag skulle skaffa nytt pass för en månad sedan blev jag avbokad från tidsbeställningen. Polisen i Lindesberg hade nämligen råkat ut för ett datorhaveri som gjorde att alla passansökarna blev skära i ansiktet på sina foton. Sedan gick det bra efter någon vecka att ta kort men sedan strulade datorn när jag skulle hämta ut nya passet så jag fick vända i dörren och komma igen en annan dag. Om några skulle bli skära i syna är det väl polisen i
  Lindesberg för att deras maskineri strular. Nu har jag i alla fall ett nytt pass.
  Och jag blev mycket förvånad att allt fungerade.

  • Karin skriver:

   DET skulle ha blivit en riksnyhet, om det inte vore så att andra nyheter tar upp all plats i dessa tider. Jag googlade lite för säkerhets skull för att se om det kanske var en nyhet som jag missat, men det kom upp så mycket mystiskt på rosa och poliser att jag snabbt stängde ner igen.

   Grattis till passet … tror jag. Hoppas du kommer att få användning för det inom inte alltför avlägsen framtid!

Kommentarer är stängda.