Första sommardagen

I år är det midsommarafton på rätt dag, den 21 juni. Då kan alla fira samtidigt, både de som vägrar att vara med om en flyttbar midsommar och som envist håller fast vid att fira vid sommarsolståndet oavsett veckodag och de som som tycker att det är OK med midsommarafton en fredag i närheten av den 21:a. Eller som i år på rätt dag. De som möjligen kan bli lite besvikna är de som brukar fira både den 21:a och på fredagen.

Och som tröst till alla som brukar tänka att ”nu vänder det, nu går vi mot mörkare tider” kan jag påminna om att man brukar kalla sommarsolståndsdagen för första sommardagen i USA. De ser det som att nu, äntligen, är det full sommar. Och det är det ju. Bara att njuta.

Jag önskar alla en skön och fridfull midsommar. Så här kan det se ut här i Stockholm i natt.

 

Uppdatering 22 juni. Det verkar som om den arga akvarellisten är midsommarledig. Men jag fick ett e-postmeddelande från en kompis som visserligen tyckte den här akvarellen var OK, men som undrade hur det var med biltrafiken. Är det vänstertrafik igen, eller är det så att bilarnas avgaser syns som en ljusstråle bakom dem? På den frågan har jag inget vidare bra svar, mer än: ”Eh… tänkte nog inte på det!”

Det här inlägget postades i Arga akvarellisten, Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Första sommardagen

 1. Lena i Wales skriver:

  Ja, den rätta dagen är det, Summer solstice här i Wales.
  Lite firande blir det här hos mig, men inte så mycket.
  Glad midsommar!

 2. Musikanta skriver:

  Ja, det är fantastiskt med ljuset – att det inte är mörkt när man går och lägger sig mitt i natten. Mig gör det inte så mycket att det vänder och blir lite mörkare – hösten är min favoritårstid. Eftersom alla barn och barnbarn är upptagna med sitt eget firande lever vi som vanligt här hemma idag, Kent och jag. Har inte längre någon större lust eller ork att dansa kring midsommarstången när inte barnbarnen är med :-). Njuter ändå av det härliga vädret och att sitta ute i trädgården och fika.
  Önskar dig en skön fortsättning på midsommarhelgen.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack Ingrid och detsamma till er! Vi firade midsommar mitt i stan, vilket man inte kan tro när man ser den här bilden på ett av barnbarnen som utforskar omgivningarna.
   midsommer

 3. LupusLupus99 skriver:

  Till de som vill fira både 21 och på fredagen kan man i år säga att
  ”vi hade i alla fall tur med vädret”. Jag kan inte minnas att jag en
  midsommaraftonskväll kunnat gå runt i kortärmad pikétröja och
  kortbyxor utan att frysa ihjäl. Jag tycker att vädret nog var så nära
  perfekt det kan vara, möjligen lite väl blåsigt men annars perfekt.

  • Karin skriver:

   Perfekt väder! Det var lite kvavt här i Stockholm i går, men så kom en kraftig regnskur i natt och fräschade upp stan. Så skönt!

 4. Skogsgurra skriver:

  Men, hallå! Varifrån kommer den där befängda tanken att du har bytt till vänstertrafik?

  Bilarna på den övre bron håller sig snällt på höger sida. Och ljuset i tunneln kommer från en bil som ännu inte uppenbarat sig – så där vet man ju inte riktigt hur det körs.
  Om ljuset i tunneln kanske är från ett tåg så är det helt korrekt med vänstertrafik. Och om polarisen smält så att vattnet stigit till den grad att det framförs båtar i tunneln så är det också helt korrekt med vänstertrafik. Så det så! (som vi ibland brukade säga när vi ville vara riktigt övertygande – och vars status som ’nästan svärord’ kunde debatteras ganska intensivt). Men det är det väl inte? Eller?

  • Karin skriver:

   vänster
   Nu ska vi se… Bilen till vänster kör ut ur bild, närmast betraktaren. De andra bilarna kör åt andra hållet på andra vägbanan. Om man ställer sig där på bron mitt i trafiken och vänder sig mot gamla stan och det är midsommarafton; då TROR jag att det är vänstertrafik.

Kommentarer är stängda.