När är vår tid är nu?

Serieslut i måndags för Vår tid är nu, men med en sådan klipphängare som i sista avsnittet måste det ju bli en fortsättning. Troligen nästa höst, utlovar man på SVT.

Under tiden har jag fortsatt att försöka få klarhet i vilket år tid som avses i avsnitt 9. Klädstilar, politiska diskussioner och annat antyder mitten av 1960-talet. Den tydligaste tidsmarkören är politiken, diskussionerna om bostadspolitiken, kritiken av Hjalmar Mehr, mm.

Mycket tyder på att det handlar om ett kommunalval, men den tydligaste tidsmarkören är uppgiften att socialdemokraterna fick egen majoritet i riksdagsvalet, vilket var 1968. Mycket förvirrande, så jag skrev till Sveriges Television för att få klarhet. Det fick jag inte, tvärtom tilltar ovissheten.

Första svaret löd: ”Jag skulle satsa mina pengar på valet 1969, då Olof Palme tillträde som statsminister.” Det svaret är ju konstigt på många sätt, men framförallt för att det inte var något val  i Sverige 1969. Så jag skrev tillbaka och frågade hur de kommit fram till det svaret

Andra svaret löd: ”Ja det här var lite av ett detektivarbete, efter att ha luskat runt så har vi kommit fram till att det är riksdagsvalet 1960 då Tage Erlander var Statsminister.” Jag undrade igen hur de kommit fram till just det året. Verkar stämma dåligt. Att Erlander var statsminister är ju ingen ledtråd alls, eftersom han var det från 1946 till 1969. Och mycket i avsnittet tyder på att det är senare under 1960-talet.

Tredje svaret löd: ”Valet är kommunalvalet i Stockholm 1968 då ju Socialdemokraterna mkt riktigt vann egen majoritet.” Alltså… 1968 var det INTE kommunalval i Stockholm. Troligen menar de riksdagsvalet.

Serien är välgjord och man har i stort sett varit noga med de historiska sammanhangen och även andra detaljer. Jag imponerades till exempel av en scen där Nina varit och simmat med sin dotter. När man ser dem gå på gatan efteråt, på väg hem från badhuset är Ninas hår lite extralockigt, så där som ett fuktigt självlockigt hår blir. Och mycket annat som är fint fångat.

Det var därför jag blev så förvånad när man förlade regeringskansliet till fel plats (som jag skrev om i ett tidigare inlägg) och när det verkade så svajigt med politiken, kommunalval, eller riksdagsval. Men jag skriver nog inte till SVT:s info och frågar en gång till. Och så viktigt är det inte att jag skriver till regissören Harald Hamrell och frågar.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på När är vår tid är nu?

 1. Karin Eklund skriver:

  Vet du, jag tror att man inte har tänkt i de banorna som du gör. Antagligen är det så.
  Tanken bakom har säkert bara varit att visa hur det var en gång . Ingen brydde sig om tiden, platsen osv. utan bara om handlingen. Så måste det väl vara?
  Med tanke på de svar du har fått.

  Jag hoppas serien kommer i repris så jag kan sätta mig ner och se den. I höst har tiden inte passat för min del men jag hoppas, för bra gjord är den, så mycket såg jag av den tidigare.

  • Karin skriver:

   Jag tror att det är de historiskt obevandrade ungdomarna i info-desken som är lite famlande. För mycket av det historiska är ju träffsäkert och man har bemödat sig om att leta upp tidstypiska detaljer. Jag hörde ett radioprogram där regissör och producent intervjuades och de berättade om hur otroligt mycket de hade behövt läsa på för att få det hela rätt. Så det finns nog ett ”rätt” svar på frågan om viket årtal det handlar om i avsnitt nio. Men de som försökt svara på frågan hittills har bara killgissat och tjejgissat, verkar det som.

 2. skogsgurra skriver:

  Men om ni stöter ihop på stan så kan du väl ändå fråga?

  Vi har inte följ den serien heller. Vi befinner oss i ett mellanläge där vi visserligen skulle kunna se på teve, men aldrig kommer oss för. Det är inte så dumt det heller. Det ger oss tid att fundera över livets väsentligheter. Som detta med adventsljusens livsfarliga sotpartiklar. Och i vilken ordning ljusen ska tändas. Vår lösning just nu är rent anarkistisk. Förs singlar vi slant om vi ska räkna från höger eller vänster. Sedan singlar vi två gånger om vilket det första ljuset ska vara och sedan nästa ljus. Och så vidare.

  Simulering visar att vi då kommer att få en jämn konsumtion av ljusen så att alla kommer att vara ungefär lika långa under hela advent. Det känns mycket tillfredsställande. Men vi medger att det fanns en ganska stor traditionströskel att forcera innan vi kom så långt.

  • Karin skriver:

   Absolut. Haralds pappa kände jag ju och jag träffade Harald som filmintresserad sjuåring. Alltså filmintresserad i betydelsen göra smalfilm och klippa ihop ruggiga spökhistorier.

   Men vad busiga ni är! Från vänster till höger ska det såklart vara. Som man läser. Om der inte är frågan om arabiska då. I så fall är det höger till vänster som gäller.

 3. Musikanta skriver:

  Har läst dina senaste inlägg och håller med om att det var väldigt dystert i ett av avsnitten av Vår tid är nu. Men det blev ju bättre sen. Man undrar ju också vad det var för något dumt som Calle hade gjort, så jag kommer nog att den tredje säsongen också.
  Jag har sett hela serien och eftersom jag har upplevt den tiden som vuxen är det lite extra intressant. Men jag tror nog som Karin, det är ju intrigerna som är viktigast, inte att det är helt korrekt politiskt.
  Visst är de lika, Adam och Rainer Maria!
  Ingrid som önskar dig en fin kommande vecka.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är det roligt med en välgjord svensk serie och oj vad mycket man känner igen! Men det är väl just därför man blir lite petig med att det ska stämma. Jag kom just på att jag – om jag hinner – borde se om näst sista avsnittet för att se om det är höger eller vänstertrafik. Om det är högertrafik är det efter 1967 och eftersom det är valår måste det vara 1968, då alltså (s) fick egen majoritet. Att informationsungdomarna på TV inte har en susning om att vi hade skilda valdagar för riksdagsval och kommunalval på den tiden är ju inte TV-seriens fel.

   • Cecilia N skriver:

    Det visste inte jag heller, så 55 år jag är.
    Berätta mera!

   • Karin skriver:

    Inte bara olika valdagar, utan till och med val olika år. Fram till 1970 hölls kommunalval vart fjärde år och riksdagsval vart fjärde år, men valen saxades liksom, så att det var två år emellan. Alltså: 1962 kommunalval, 1964 riksdagsval, 1966 kommunalval och 1968 riksdagsval. Från 1970 blev det gemensam valdag.

    Näst sista avsnittet av TV-serien handlar mycket om ”valet” och det skulle kunna vara kommunalvalet 66, eftersom mycket i innehållet är åt kommunalvalshållet. Men å andra sidan uppges att socialdemokraterna får egen majoritet, vilket dom inte fick i Stockholm då, men väl i riksdagsvalet 1968. Allt hänger i så fall på om det är höger- eller vänstertrafik i avsnittet, eftersom högertrafik infördes 1967.

    • Cecilia N skriver:

     Jag visste inte att det var fyra år tidigare också. Jag har bara varit medveten om treårsperioder och trodde det hade varit så ”i evigheters evighet, amen” tills det ändrades för ett tag sen.

     • Karin skriver:

      Du är så ung Cecilia! Fram till 1970 var det fyra år, från 1970 till 1994 var mandatperioderna tre år. Sedan fyra år igen.

Kommentarer är stängda.