Lite julpyssel, kanske?

Jag var just på väg att skriva ett inlägg om hur jag efter sisådär en femtio år återigen varit med på en konstutställning på skyltsöndagen, men det inlägget kräver mer tid och bilduppladdning, mm än jag hinner med just nu. Det får bli lite julpysseltips under tiden.

Visst har ni saknat pingviner på era julbord? Jag tror att de här små godingarna kommer att ingå i våra jultraditioner från och med i år.

Först skär man en morotsskiva lagom tjock och framförallt alldeles jämn (annars ramlar pingvinen omkull), som man skär ut en liten trekant ur så att det ser ut som fötter nedtill på pingvinen.

Sedan tar man en stor svart oliv och snittar upp så att man kan lägga i lite färskost eller chèvre i den, med hjälp av en tesked. Det är lite pillrigt i början, men man lär sig rätt snabbt.

Och så tar man en mindre svart oliv (eller samma storlek om man inte hittar olika), som man lägger ovanpå den undre och fäster genom ”kroppen” hela vägen ner till foten med en tandpetare. Den lilla trekanten som skurits ut ut morotsskivan sticker man in i den liggande oliven som en pingvinnäbb. Plättlätt, eller hur?

Det här inlägget postades i fåglar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Lite julpyssel, kanske?

 1. Kicki Englund skriver:

  Åh så kreativt och gulligt, och gott förmodar jag. Väldigt englundskt är det väl också att ge blanka fanken i att lägga lutfisken i blöt och lägga in sillen och baka vörtbröd och istället ägna sig åt roligare saker. Kolan är väl redan klar?

  • Karin skriver:

   Kolan återstår och det kommer att bli fler pingvingäng framöver. Julpingviner, kycklinglevermousse och kola. Nåt mer man bör göra?

   • Kicki Englund skriver:

    Kycklinglevermoussen!! Kan jag få receptet i alla fall?
    Putsa kopparbunkar, stuva klenäter och rulla sylta kan vi väl hoppa över, i år också.

   • Karin skriver:

    Kommer inom kort på en blogg nära dig. Kanske redan i morgon. Var beredd!

 2. Cecilia N skriver:

  Himmel så söta pingusar!
  Synd bara att maken är den enda som äter oliver …

 3. Karin Eklund skriver:

  Vilken lycka att titta in här! Nu ska det pysslas med barnbarnen när de kommer till jul. Vi älskar oliver alla, så det passar oss riktigt bra detta tips!
  Tack, tack!

  • Karin skriver:

   Väldigt bra barnbarnspyssel! Man kan välja lite olika maginnehåll på pingvinerna, mjuk fårost eller getost, eller vanlig Philadelphia mjukost. Lite pillrigt kan det bli och man får kanske torka av fracken på pingvinerna med lite hushållspapper när det kommer ostkladd på fel ställe.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Frågan är om det går lika bra med selleri?

  • Karin skriver:

   Absolut INTE! Även om jag uppskattade TV-programmet när det begav sig tyckte jag det var väldigt korkat att välja selleri som är en av de få smaker som jag knappt tål. Dom kunde väl valt rödlök, libbsticka, fänkål, vadsomhelst, men inte selleri! Eller jo, rotselleri behövs ju när man gör grytor och fonder av olika slag. Litegrann.

 5. Kul med pingvinerna – det blir nog några här också. Och framför allt var det gott att ses på bokreleasen, det värmde mitt hjärta! Ha det fint i jul!

 6. Pysseliten skriver:

  Bra tips! Eftersom jag klumpläser inlägg och julen är överstånden och vi ska bort över nyår funderar jag på om pingvinerna skulle passa på 50-årsbuffén! Kanske bredvid blodpuddingplocket?

  • Karin skriver:

   Pingviner och blodpuddingsplock! Mycket piffigt! Jag hade tänkt ta med ett gäng pingviner till träffen igår, men glömde dem i kylskåpet. Det fanns ju mat ändå, om man säger.

 7. Musikanta skriver:

  Måste absolut pröva! Tack för tipset.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är dom gulliga! Jag hann ju inte riktigt göra så många som jag tänkt, så jag satte gästerna på att göra pingviner. Det blev ett trevligt inledande pyssel på partyt.

Kommentarer är stängda.