Mera julpyssel!

De som otåligt väntar på mitt kycklinglevermousserecept får vänta lite. Jag tänker att pepparkakshus tar längre tid att tillverka så jag tar det först. Kycklinglevermoussen är snabbmat. Jag menar snabblagad mat.

Pepparkakshustips nummer 1. Det är rätt mycket fix med att göra pepparkaksdeg, så det kanske är lika bra att köpa färdig. Men blanda i så fall i lite extra mjöl så att huset blir stadigt.

Pepparkakshustips nummer 2. Gör ritningen i stadig kartong så att det går att bygga upp det på prov med de olika ritningsdelarna. Finns alla delar? Sitter skorstenen bra?

Pepparkakshustips nummer 3: Det är helt OK att fintrimma de olika bitarna när de är gräddade. Om man gör det direkt när de kommit ut ur ugnen är det lätt att skära raka kanter på hussidor och gavlar om de bullat ut lite under gräddningen. Om bitarna hunnit stelna är ett zesztjärn lösningen. Även taknocksidan av taket kan behöva putsas.

Pepparkakshustips nummer 4: Fönstren! I stället för gelatin och andra krångligheter kan man helt enkelt krossa halstabletter (vita eller blekt gula, hårda, typ Vicks) och lägga ett lager tablettkross i fönstren innan gräddningen. Krosset smälter och blir alldeles förtjusande gammaldags fönster, lite ojämna.

Och sedan är det ju bara att gå loss med pyntandet!

Det här inlägget postades i Jul och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Mera julpyssel!

 1. Karin Eklund skriver:

  Aha, lite mera att göra märker jag. Jag lade nyss en ny pepparkaksdeg som ska bakas under julen, inte före. När Wilhelm kommer så ska det fixas och jag kanske ger förslaget att vi ska bygga hus. När vi hinner för vi ska ju också göra pingviner i långa rader.
  Tack för tipset!

  • Karin skriver:

   Man kan bygga ett litet ett, det är så mycket lättare att få allt att fungera då. Men gärna med så mycket fönster som möjligt, för med tablettkrosset blir det alldeles förtjusande skimrande ”glas”.

 2. LupusLupus99 skriver:

  Vilket bra tips med att göra fönster av krossade halstabletter.

  • Karin skriver:

   Mycket fiffigt knep! Det blir så snyggt och är så löjligt enkelt. Dessutom tror jag att fönstren liksom stagar upp huset också.

 3. Musikanta skriver:

  För så där 40 år sen brände jag mig på sockret när jag skulle sätta ihop pepparkakshuset och sen blev det inget hus mer. Jag får beundra barnbarnens pepparkakshus istället när jag kommer upp till Stockholm. Åsa har jag skrämt tillräckligt så hon är väldigt försiktig med den heta sockersmeten.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Usch ja, det smälta sockret är otäckt! Jag har hört talas om familjer där man använder smält choklad i stället, eller kristyr även till hopsättningen – eller limpistol!

Kommentarer är stängda.