Rikedom

Hoppsan, jag ligger visst lite efter med veckans tema som är Rikedom. Då får det bli speed-writing, dvs den första tanken som dyker upp i skallen när jag tänker på temat.  Och ser man på, det blev bibliotek!

En god vän till mig tog med sin då fyraåriga son till biblioteket och förklarade på vägen dit hur det fungerar med kommunala bibliotek.

Sonen verkar ha fattat det hela, för när de kom in på barnavdelningen på stadens huvudbibliotek utbrast han:

– Mamma, är allt det här mitt!

Den kloka modern svarade att allt det här är allas, ditt och mitt också. Han begrundade detta tyst en liten stund och sa sedan:

– OJ!

Sedan dess har han varit en flitig biblioteksbesökare, väl medveten om vilken rikedom det är att kunna läsa och att ha tillgång till tankar och berättelser från hela världen och alla tider.

Anki förser oss med teman denna månad och övriga veckotemabloggare finns här: Anki,  Anna, Byfånen, Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt, Pensionären på ön (pausar i höst?), Ulla-Minnatur, Tove, Ingrid Musikanta, Pettas Karin, Yvonne, och Paula

Det här inlägget postades i Att läsa, Att tolka, Böcker, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Rikedom

 1. margaretha skriver:

  Tänk om fler föräldrar ville introducera biblioteken tidigt i sina barns liv! Verklig rikedom!
  Margaretha

 2. Paula skriver:

  Hej, ibland blir jag rädd att vi ska förlora vår stora rikedom, biblioteken! De nya medierna, annorlunda läsvanor osv. hotar biblioteksverksamheten. Det gäller för dem att stå på tå och hitta på vägar att behålla läsare och besökare. Och jag tycker de är rätt duktiga på att variera sig efter vad allmänheten efterfrågar. Tänk, varje gång jag ska in till stan till min tandläkare så tar jag den enda möjliga bussen och sen får jag trampa runt i stan mellan ½-1 timme innan jag har min tid. Så dags är ingenting öppet i centrum, allt öppnar först klockan tio…..utom BIBLAN! Tacksamt sätter jag mig ner i en fåtölj och läser, eller så går jag omkring bland hyllorna och kollar in nyheter. För mig är biblan ettgodisregn, där finns något för varje smak och för varje humör.

  • Karin skriver:

   Så otroligt viktigt att vi får behålla biblioteken! Det funkar ju alltid att slå sig ner där en stund, inte minst för att bläddra i tidskrifter som man inte riktigt har råd att prenumerera på eller inte har tid att läsa alla nummer, men som det kan vara spännande att läsa ibland. Godisregn, verkligen!

 3. LupusLupus99 skriver:

  Jag tänker mig att det är barnet i historien som är den verkliga rikedomen. :)

 4. Nilla skriver:

  Så fint! Minns hur mycket biblioteket betydde för mig när jag var barn. Jag älskade det!

  • Karin skriver:

   Ja, även vårt lilla bibliotek på bruksorten där jag växte upp var så otroligt viktigt. Öppet en gång i veckan. Man fick låna max sju böcker åt gången och det gjorde man ju. Läste en per dag (natt) och lånade sju nya nästa vecka.

 5. Anki skriver:

  Det var en bra tanke! Visst är biblioteken en rikedom vi måste vara rädda om :)

 6. Karin Eklund skriver:

  Jamen visst! Bibliotek om något är en oändlig rikedom, med tanke på det skrivna ordet. Utan biblioteket i lilla Mariehamn under min uppväxttid så skulle mitt liv ha varit väldigt mycket fattigare. Jag kände mig alltid rik när jag gick dit och därifrån med en boktrave på armen.

  • Karin skriver:

   Jag packade hela väskan full! Och när barnbokhyllorna var avbetade gick jag vidare till vuxenböckerna. Mycket konstigt där, men ett och annat läsvärt också.

 7. Olgakatt skriver:

  Fick för en stund sen en fråga per SMS: Hur glor man ihjäl 3 timmar i den här stan?
  Mitt omedelbara svar: Bibblan! Då dör inte timmarna alls utan berikar!

 8. Klok liten kille! Oj. Bra början på läslivet!

 9. Skogsgurra skriver:

  Finns det möjligen några böcker från vårt lilla bibliotek kvar nånstans? Knappast troligt när man tänker på hur Tidens Tand har gått fram över allt, utom kanske Stora Sten och Lilla Sten vid Sandbotten. Dom finns fortfarande kvar. Eller om det åtminstone finns någon dokumentation från biblioteket? Det finns en gammal SF-bok som jag aldrig lyckats hitta igen. Den var väldigt spännande för en tioåring. Skulle gärna vilja hitta den igen.

Kommentarer är stängda.