Kultur?

Det här är en repris från 2011. Jag höll på att missa veckans tema som är Kultur, vad väljer du? men så kom jag på att jag skrivit något om bandy och kultur. Det hittade jag dessvärre inte, men något snarlikt. Kulturminister då var Lena Adelsohn Liljeroth. (Jag har kortat inlägget.)

Under rubriken Kulturministerns rädsla för kultur sammanfattas några artiklar och inlägg om hennes uttalande att kulturjournalister skrämmer bort sponsorer från kulturområdet. Hon menar att sporten får sina sponsorsbidrag bland annat tack vare sportjournalistiken, som till skillnad från kulturjournalistiken är entusiasmerande, lättbegriplig, publiktillvänd och inbjudande.

Undrar vilka sportsidor hon brukar läsa? Entusiasmerande, lättbegripliga, publiktillvända och inbjudande?

Efter det famösa uttalandet kollade jag hur det är med sportsidornas lättillgänglighet. I alltför många fall går det inte ens att lista ut vilken sport det är frågan om, om man inte känner till personerna som är inblandade.

Skridskor och böjda klubbor=bandy

Årstiden kan ju ge vissa ledtrådar, men när jag hade läst en lång artikel som verkade handla om ishockey dök den här frågan upp: ”Håller sporten på att förvandlas i riktning mot ishockeyn?” Hmmm, inte ishockey alltså. Men skridskor. Och klubbor i händerna. Är inte den där klubban lite böjd? Aha, bandy!

Kultursidorna kan väl vara kryptiska emellanåt, men de brukar vanligtvis ge en rätt hyfsad bild av vad som finns på scener, biodukar och bokhandelsdiskar. Och det framgår tydligt vilken gren det handlar om. FILM står det överst och BARNBÖCKER, TEATER eller MUSIK.

 SKADESMÄLLEN handlar om Lance Ward, och det är bara fem dagar kvar till transferfönstrets stängning, och Ward går bort och Fasth har gjort sig illa och HV71 är inte någon farlig sjukdom, men ligger risigt till ändå.

Publiktillvänt? Entusiasmerande? Lättbegripligt? Nej, verkligen inte och ändå strömmar sponsorerna till.

Nåväl, detta var ju inte svar på frågan Kultur, vad väljer du? Men den låter sig nog inte besvaras. Dels väljer jag ju inte alltid själv, det blir det det blir: ”Hänger du med på bio?” ”Ska vi inte passa på att gå på Sven Harrys” ”Jag har en extra biljett till soppteatern i morgon”. Dels är jag intresserad av det mesta. Utom elektronmusik, skulle jag nog ha tillagt förr i tiden, men efter en förtjusande elektronmusikfestival i Finland kan jag inte säga så längre. Det var njutbart det också!

Olgakatt har bidragit med temaförslag denna månad – TACK! –  och här finns övriga temabloggare: Anki,  Anna, Byfånen, Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt, Pensionären på ön (pausar i höst?), Ulla-Minnatur, Tove, Ingrid Musikanta, Pettas Karin, Yvonne, och Paula

Det här inlägget postades i Att tolka, Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

27 svar på Kultur?

 1. Musikanta skriver:

  Haha, håller helt med dig. Jag har många gånger också försökt att lista ut vilken sport det kan röra sig om om jag någon gång läser något på sportsidorna. Det vill till att man är insatt om man ska begripa något.
  Jag är också intresserad av det mesta som kan räknas som kultur, t.ex. balett, litteratur, teater och film. När det gäller musik gillar jag inte dansband och rockmusik – det räknas väl som kultur också, eller?
  Ingrid

 2. Olgakatt skriver:

  Sportsidor läser jag inte över huvud taget. Jag gillar när det är en lös bilaga som man kan lägga i pappersinsamlingen direkt. Sen kan man ju studera sidantal mellan kultursidor och sportsidor eller antal journalister på respektive redaktioner (där en kukturredaktion öht finns kvar, har någon sportredaktion lagts ner?)
  Jag minns också Liljeroths inställning till kulturen, synnerligen magstarkt av en minister. Har någon kollat hur mycket skattepengar pojkidrotten får jämfört med annan kultur för ungdomar? (För vi ska ju inte tala om skillnaden i satsning mellan pojkars och flickors idrott).

  • Karin skriver:

   Jag kan inte låta bli att läsa ibland, mycket för att språket är så – well, annorlunda. Det verkar som om sportjournalister har en intern tävling om att vara ”nyskapande”, vilket blir väldigt krystat, men ibland oavsiktligt komiskt. Johan Esk på DN brukar utmärka sig extra mycket i den genren.

 3. LupusLupus99 skriver:

  Jag skulle ju kunna ha länkat till Kulturchefens blogg men Kulturchefen
  har ju dock lagt ner sin blogg. :(

 4. LupusLupus99 skriver:

  I brist på kultur(chefen) får det bli en kul tur. ;) :P

 5. Anki skriver:

  Kultur handlar om mycket det! Sportsidorna brukar jag i regel hoppa över.
  Jag har just presenterat decembers rubriker :)

  • Karin skriver:

   Jo, jag hoppar nog också över dem för det mesta. Det var förra kulturministerns förvånande yttrande som fick mig att titta lite närmre på dem.

   Toppen – ska genast kolla vad du har hittat på!

 6. LupusLupus99 skriver:

  Datorspel är ju en slags modern interaktiv kultur och det är inte bara
  för barn och ungdomar utan för personer i alla åldrar.

 7. Paula skriver:

  Jag läser sportnyheterna, dock bara vissa idrotter, fri-idrott, skidor, motor. Resten struntar jag i, o jag håller helt med om att det ibland är totalt omöjligt att utläsa vilken sport de svamlar om.
  Vad gäller kultur läser jag mest bokrecensioner. Filmer tittar jag sällan på, utställningar kommer jag aldrig iväg på.
  Ha en fin första advent

 8. LupusLupus99 skriver:

  Det var förövrigt falskalarm om Kulturchefens blogg. Det vara bara
  domännamnet som var inaktiverat.

  Trevlig advent till dig också.

 9. Karin Eklund skriver:

  Här hos oss har vår kulturminister införlivat sport och idrott ( till vissa delar, vilka vet jag inte ännu) i kulturen. Kulturdelegationen där jag sitter med andra delegater har fått äran att dela ut pengar till idrottskulturändamål. Det ska bli riktigt spännande att se hur det avlöper.

 10. Kultur, vad väljer du? Tja, inte kulturprofilen i vart fall. Tyckte att Liv & Horace bildningsresor var trevliga att se på. Sedan har det kommit fram ett och annat som gör att det programmet lägger vi ner. Åtminstone för min del. Det är för jäkligt.
  Mitt idrottsintresse har falnat med åren. Dock, fotboll och skidåkning på längd en kan jag inte hålla mig ifrån. På teven alltså.

  • Karin skriver:

   Drar mig till minnes en episod som en bekant hade mycket roligt åt. Någon, tror det var hans son, var på väg ut i långfärdsspåret när han mötte en bekant som hade bråttom hem för att titta på någon viktig skidtävling och som utbrast när han såg skidåkaren: ”Är du galen?! Är du inte ett dugg skidintresserad som åker iväg NU!”

 11. LupusLupus99 skriver:

  Här kommer ett tips till er som släktforskar.

  ”Riksdagen klubbade idag, den 6 december, igenom att Riksarkivet får tio miljoner i extra anslag för att göra de digitala samlingarna tillgängliga utan kostnad. Det betyder att SVAR blir gratis att använda efter årsskiftet. ”

  http://slakthistoria.se/artiklar/riksdagen-sa-ja-till-gratis-svar

Kommentarer är stängda.