Julhysteri

Julhysteri föreslår Olgakatt som tema denna novembervecka. Hon tänker kanske lite som min julkaktus: ”Lika bra att få det undanstökat!”

Jo, jag köpte blomman som julkaktus. Möjligen har det blivit en förväxling på BB, jag menar på plantskolan, så att det egentligen är en novemberkaktus. Det gör alls ingenting, för det är trevligt med något som lyser upp så här i novembermörkret.

Julhysteri har jag sluppit och det är årtionden sedan jag slutade julstressa. Jag tror det var samma år som jag läste en artikel med tips om hur man kan förenkla julen.

”Gör bara det nödvändigaste”, rådde artikelförfattaren. Och så kom en lång uppräkning på det allra nödvändigaste och det var inte lite det!

Att stoppa egen korv var valfritt, ”men det är naturligtvis väldigt trevligt och gott”. Kalvsylta stod på måstelistan, liksom hemgjord leverpastej. Att koka kola och knäck och göra egna marsipangrisar var en självklarhet. Nej, nej, inte köpemarsipan, utan hemgjord, såklart! ”Det är också trevligt med hemgjorda polkagrisar, men om man verkligen vill förenkla kan man köpa dem i stället.”

Äpple. Tvättat, men inte polerat.

Sådär höll det på, med tips om pappersmallar till egna pepparkaksfigurer och hur man får fluffigt krus på julgranskaramellernas fransar. Om inte förr stegrade jag mig inför avslutningen på artikeln och bestämde att det bara är fånigt att låtsas att man är en hemmafru på femtiotalet med tillgång till hembiträde och kokfru: ”Glöm föralldel inte att se till att juläpplena blir polerade, för annars blir det ingen julstämning alls!”

Nästa veckas tema är ”Plasten i mitt liv! Här finns övriga temabloggare: Anki,  Anna, Byfånen, Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt, Pensionären på ön (pausar i höst?), Ulla-Minnatur, Tove, Ingrid Musikanta, Pettas Karin, Yvonne, och Paula

Det här inlägget postades i Att tolka, Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Julhysteri

 1. margaretha skriver:

  Du store tid – jag visste inte ens att det fortfarande finns folk som tror att man måste vara så präktig!
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jag hoppas och tror att det inte finns sådana personer längre. Den där artikeln, som jag läste för länge sedan, var nog en sån där recyklad variant som veckotidningarna brukar ha. Med ungefär fem års mellanrum plockar man fram tidigare artiklar och putsar upp dem lite. En omdömeslös redaktör hade kanske låtit den slinka med några gånger för mycket?

 2. LupusLupus99 skriver:

  Jag julpyntar numera ingenting. Jag brukar ändå inte vara
  hemma över jul-nyår och då kan det kvitta. Mat blir det hos föräldrarna
  och i år blir det nog bara de två syskonbarnen som får julklappar.

  • Karin skriver:

   Inte ett endaste litet adventsljus?

   • LupusLupus99 skriver:

    Jag har en jättefin eladventsljusstake men den åkte i golvet för några år sedan. Ett av ljusen blev knäckta och eftersom jag inte vet om ledningarna också är trasiga vågar jag inte använda den.

   • Karin skriver:

    Men allvarligt. Borde inte den livsfarliga, brandfarliga säkerhetsrisken förpassas någonstans? Eller kanske rentav lagas?

 3. Anki skriver:

  Klokt att inte bli alltför hysterisk inför julen … numer tar jag det ganska lugnt :)

 4. Musikanta skriver:

  Vi tar det också helt lugnt. Kent är vegetarian så någon julmat blir det inte. Inte julklappar heller. Vi lever som vanligt med undantag av att jag tidigare har varit tvungen att gå upp mitt i natten för att spela på julottan. I år har jag tagit ledigt.
  Kram

  • Karin skriver:

   Men oj, kommer du inte att sakna julottan? Eller kommer du att smyga dig dit och bara lyssna?

   • Musikanta skriver:

    Tidigare har jag även spelat på midnattsmässan i Mogata och kommit i säng vid halv-ettiden på natten för att vakna till väckarklockan redan klockan 3. Eftersom det har varit en timmes resa till den kyrka där jag brukade spela på julottan.) Så jag kommer inte att sakna den det minsta. :-)

    • Karin skriver:

     Men OJ! Det var tappert, verkligen. Det hade jag med mitt sömnbehov aldrig klarat! Då förstår jag att du är rätt nöjd att slippa.

 5. hyttfogden skriver:

  Har slarvat bort adventsstaken men det gör inget för vi drar söderut och firar julen på Korsika. Vet hur det var att masa sig upp klockan fem för att vara i tid till julottan för att vi måste sjunga upp oss en stund innan. Tjänstgjorde en termin som kantor i
  vårt lilla kapell i Gbdal. Juldagsmorgonen glimmade mycket kall med åtta plus inomhus i kyrksalen. Det tyckte inte den gamla tramporgeln om, det gick trögt att spela och fingrarna ville inte hänga med. Skönt att slippa sådana övningar nu för tiden.

 6. Karin Eklund skriver:

  Det är skönt att inte bli hysterisk eller hur?
  Jul blir det ju ändå och går över gör den också.
  Jul för mig är ljus, musik och goda dofter…

  • Karin skriver:

   Ja, alla försök att stoppa julen har ju hittills misslyckats, så den får väl hållas.
   Med hyacinter och stearinljus kommer man långt! Och när vi nu har knåpat ihop förtjusande små miniatyrjulgransprydnader kanske det blir en lite minigran också…

 7. Olgakatt skriver:

  Tänk, jag tror att jag ska blanka ett par Ingrid Marie till jul i år. Bara för att jäklas. Men korven, syltan och allt det andra skiter jag i!

 8. Paula skriver:

  Hej, husmorstips inför julen, bevare mig väl! Men vet du, utan grisfötter ingen jul hos mig! De är viktigare än både sillen, laxen och julskinkan.
  Polera äpplen, ja jag säger då det…

  • Karin skriver:

   Vad härligt med grisfötter! Någon julspecialitet kan man ju satsa på, som i mitt fall kycklingleverpastej. Himla lätt att göra och det markerar jul, eftersom jag aldrig gör den andra tider på året.

 9. HeLena skriver:

  Hahahaha! Husmorstips… håhåjaja… ja kunde kanske vara bra när vi kvinnor ”bara” jobbade hemma och tog hand om allt man, barn, mat, tvätt, städ…. ja allt… känn ingen press liksom…
  Novemberkaktus är vackra, jag hade en tidigare som även fick fnatt och blommade på våren… men det gjorde ju inte mig något…

  • Karin skriver:

   Hittade just en bild som jag letat efter och tänkte ha med i inlägget. Nu får den komma här i stället. Hoppas inte novemberkaktusen blir kränkt!
   november

Kommentarer är stängda.