Vonkar!

”Vonkar!” ropade barnbarnet när det var något som funkade, ”det vonkar!” Så nu säger jag det också. Och just idag har jag extra anledning att glatt utropa ”Det vonkar!!!”

Det var så här att syrran kom med en finfin present till stugan. En fläkt som föser ut varmluften från vedspisen ut i köket i stället för att låta den gå upp under spiskåpan. En mycket fiffig sak som drivs helt och hållet med spisvärmen och är mycket effektiv.

Till en dag då det sa ”klonk” och själva fläktbladen föll av. Jag försökte sätta tillbaka vingen på den  pigg som håller den, men det gick inte. Inte en chans att få på bladet på den grova piggen.

Hålet som finns i mitten på rotorbladen klarade en tunn, tunn synål, men absolut inte den där piggen.

HJÄLP, skrev jag till syrran, för vid det här laget hade jag ju blivit bortskämd med att spisen ger extra mycket värme ifrån sig. Hon hörde sig för med sakförståndiga personer i Mora och de menade att man med en mycket liten insexnyckel borde kunna backa skruven som ska hålla fast vingen mot piggen, så att det går att trä på vingen igen. Men, eftersom denna fina uppfinning är kanadensisk är det andra mått är vi är vana vid. Tum och tiondels, eller i detta fall hundradels, tum. De sakförståndiga kliade sig i huvudet och såg bekymrade ut, tills en av dem lyste upp och sa att han nog hade nåt sånt där set från när han var i Kanada. Så lirkade han loss den supersmala lilla insexnyckeln och syrran skickade den till mig.

Lösningen. Det var lite meckigt och krävde också en nål, en tving och lite lirk (jag tror att den där skruven som skulle backas hade hamnat lite på sniskan) men det vonkade! Nu står den där på spisen och sprider värme i köket igen. Tack syrran!

 

Det här inlägget postades i Tur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Vonkar!

 1. Karin Eklund skriver:

  Sån tur att du är som du är Karin!
  Enveten, nyfiken och har en bra syrra med kontakter!
  Annars skulle det ju inte vonka!
  Ett utmärkt ord för övrigt.
  Tror jag ska använda det jag också!
  Karin vars dotter inte kunde säga s, så när hon fick svettigt i fårskinnet, så blev det fettigt i fårfinnet. :)

 2. Musikanta skriver:

  Du är duktig som fixade det själv. Jag är full av beundran eftersom jag själv är väldigt oteknisk. Det är enklare att säga ”vonka” än ”funka” – ett bra nyord att ta till sig.
  Kram

 3. Kicki skriver:

  Det är synd att jag inte tog bild på de tre grofsiga vise männen i spisaffären när det stod där med den lilla taniga insexnyckeln.

  • Karin skriver:

   Hälsa grofsingarna och tacka för Lösningen! Och tipsa dem om att de kanske ska ta hem ett litet lager sådana där fina lösnings-L Sannolikt är det fler fläktvingar som ramlar av och då är det ju himla bra att kunna sätta tillbaka dem.

 4. Pysseliten skriver:

  Vilken bra fläkt! Vi har en pax-fläkt som startar bakom spisen när temeraturskillnaden till sovrummet intill blir tillräckligt stor. Värmen flyttas då in i sovrummet, vilket vi kommit på i efterhand inte alltid är så lyckat. Skönare att sova i svalt rum.

  • Karin skriver:

   Mycket fiffig uppfinning vars konstruktion jag inte riktigt förstår, mer än att den är smart och inte behöver något annat är temperaturskillnaden för att snurra på. Kanske ni ska skaffa en som kan konkurrera ut pax-fläkten och skicka värmen åt andra hållet?

 5. Anki skriver:

  Vilken bra grej! Ska införskaffas!
  Tänk att du fixade det så det vonkar igen :) Bra jobbat!

  • Karin skriver:

   Mycket fiffig och effektiv! Nu har tydligen patentet gått ut så den dyker upp i billigare utföranden, som också kan vara bra. Men se upp med de alltför billiga som är för lätta och bara står och skramlar på ett irriterande sätt.

 6. Eva Swedenmark skriver:

  Men så underbart att det vonkade och att den lilla behändiga saken nu sprider värmen igen!

Kommentarer är stängda.