Bristande känsla för snö…

”Snöflinga” är ett relativt nytt skällsord särskilt i USA för att att avfärda någon som anses lättkränkt, överkänslig och ömtålig. Det används framförallt av olika grupper inom extremhögern mot dem som på något sätt verkar för mänskliga rättigheter och ökad jämlikhet, som till exempel feminister eller Black lives matter-rörelsen, samt mot Demokrater och liberaler i största allmänhet.

I radioprogrammet God morgon världen diskuterades begreppet idag. Enligt Orla Vigsö, professor i kommunikations-vetenskap vid Göteborgs universitet, har det skapats som ett nedsättande omdöme som fungerar som diskussionsstoppare.  Ett självförklarande skällsord. ”You are a snowflake.” Underförstått: eftersom du är en sån ömtålig och känslig person är dina åsikter ointressanta och det är ingen idé att lyssna på dig överhuvudtaget. Ungefär som i USA på 1950-talet, då det räckte att kalla någon kommunist, för att avsluta diskussionen.

Om det är några inom den så kallade alternativa högern i USA som tänkt ut detta skällsord tycker jag att de tänkt dåligt. Några med bristande känsla för snö. För det första är begreppet snöflinga positivt laddat för de flesta. Snöflingor är vackra och sammansatta av unika snökristaller. För det andra är de inte att leka med, för jädrar vad de kan åstadkomma när de samarbetar!

https://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/_KPMuH6q0p7E/SZL4rNcmQHI/AAAAAAAAANo/WUscn2Qj8aI/s400/OntarioSnowstorm2.jpg?resize=584%2C437

Förmodligen och förhoppningsvis är det inte något som får fäste här i Sverige.

 

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, Ord, Språk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Bristande känsla för snö…

 1. Karin Eklund skriver:

  När argumenten tryter tas förtryckande uttryck till! En besvärlig svaghet hos den som måste ta till orda på det viset.
  Snö är för den delen starkt som urberget om det vill sig.

  • Karin skriver:

   Det känns alltigenom som ett konstruerat skällsord, som man spånat fram på någon tankesmedja av det obskyra slaget. ”Har vi något som är svagt? Något som inte tål så mycket? Något lättviktigt?”
   ”Ja, jag har det! Snöflingor!” Ha! Jag skulle vilja se den personen tackla en lavin!

 2. margaretha skriver:

  Jag tänkte i ungefär samma banor när jag hörde inslaget – och blev förvånad över att man liknade snöflingor med något utan särprägel. Tycker att man alltid poängterat att varje snöflinga är unik.
  Margaretha
  som inte kan se
  bilden i mitten!

  • Karin skriver:

   Ja, jag blev också lite konfunderad, men det verkar som om inslaget var lite hastigt hopkommet. Om man lyssnar till det musikstycke som man refererade till om att ”ni är inte så unika som ni tror”, så handlar texten om just det. Ni är INTE som snöflingor, ni är inte alls så unika som ni tror.

   Oj, Bilden i mitten… Hur var det nu, vad har jag gjort eller inte gjort. Jo, jag ska ta bort den och byta från Firefox till Safari och lägga in den där i stället. Tack för alertering!

  • Karin skriver:

   Nu har jag försökt fixa. Funkar det?

 3. kicki skriver:

  För några år sedan hade sköterskefacket en slogan som löd ungefär såhär; Snöflingor är naturens bräckligaste konstruktion med se vad det kan ställa till med över en natt bara de håller ihop.

  (var det rätt med semikolon där?)

 4. Musikanta skriver:

  Jag håller med dig om att det verkar väldigt konstigt. Jag tycker att ordet tvärtom för tankarna till is, istappar och snö som i anhopning verkligen är hårt och tungt. Tror i alla fall inte att det blir något modeord här hemma. Fast man vet ju aldrig – fett och sjukt bra är ju detsamma som väldigt bra. ”Rasist” är ju ett stoppord också för den som vågar ha några synpunkter på invandringen och de nyanländas seder och bruk.
  Kram från Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst finns det en risk att det där konstiga uttrycket ”snöflinga” kan hänga kvar ett tag, med tanke på hur pass USA-orienterade vi är. Men förhoppningsvis biter det inte så bra här i vår kalla nord, eftersom vi har en realistisk respekt för snö.

 5. Paula skriver:

  Hej, har inte hört inslaget, allt är nytt för mig. Men att likna snowflake som något tillfälligt och negativt, grr, gillas inte.
  Världen har förändrats, så totalt sedan internet och nya tekniken kom, man kan knappt fatta det. Tidigare levde vi ganska oskyldiga i vår egen lilla värld, där vi bara fick ta del av nyhetsrapporteringen som gavs oss via medier. Idag kan vem som helst, var som helst, säga vad som helst. Flödet är enormt, vi kan inte ta in allt, alltså fokuserar vi på sådant vi anser viktigt. Livsfarligt faktiskt,,,,för vi får inga förklaringar, inga analyser på det vi ser, på det vi läser, vi kan omöjligt ta in allt som sköljer över oss, varje dag, varje timme…

 6. Tove Olberg skriver:

  Liten snöflinga av fina kristaller växer sig stark i gemenskap med andra flingor …
  och bli svår nog att rå på när det vill sig…

Kommentarer är stängda.