Heja Horndalsrevyn!

Stig Söderkvist, 1935 – 2009

Revytraditionen är stark i Horndal. Det spelades revy i IOGT-lokalen och i Folkets hus redan på fyrtiotalet; säkert dessförinnan också. I slutet av fyrtiotalet brukade den här pojken följa alla repetitioner, oavsett i vems regi det skulle spelas revy.

När det en gång blev en lucka i en ensemble funderade man på att ställa in premiären. Då kom någon på en idé: Den där killen som alltid brukar följa repetitionerna – kanske han kunde hoppa in? Visst kunde han det. Och han kunde dessutom varje replik och alla sånger.

Stig Söderkvist hette han och sedan den där dagen i slutet av 1940-talet då han fick kliva upp och vara med på revyscenen ägnade han sig åt att spela, skriva och regissera revy i Horndal, Gävle och Karlstad Karlskoga.

Horndalsrevyn har pausat ibland. Som 1980 då kommunalpolitikerna beslöt höja hyran för revylokalen, långt över vad revyn skulle mäkta med. Då blev det nyårsrevy i Radio Dalarna i stället, bland annat med ett uppskattat nummer om kommunal hyressättning. Några år senare var man tillbaka i sina lokaler, med nedjusterad hyra.

Och nu kör man för fullt igen! Stig Söderkvist förde in dansen i Horndalsrevyn. Det sägs att han lät sätta upp en lapp på en anslagstavla på Balettakademien och när några intresserade unga dansare hörde av sig for han ner till Stockholm och träffade tre revyintresserade tjejer i cafeterian. De hade visserligen aldrig hört talas om Horndal, men ville gärna vara med och spela revy, i alla fall om de fick dansa. dscn8317

Och dansar gör man fortfarande i snygga koreograferade nummer. I år är det utöver regissören David Johansson, koreografen Lina Pyykönen som stått för koreografin.

”På gränsen” heter årets Horndalsrevy med en typisk blandning av högt och lågt, roligt och tänkvärt, vacker sång och dans och lite buskis – något nummer är kanske på gränsen… Version 2

Bland de starkaste inslagen är Kerstin Erikssons och Ann Björklunds På gränsen till vårt nya land, där perspektiven på 1800-talets utvandring från Sverige och dagens invandring blandas.

dscn8308Eftersom det dras fiberkabel till Horndal blev det så klart en låt Fiber snyggt baserad på Peggy Lees Fever.

Och så ska ju Google bygga serverhallar i Horndal. På allvar; man har köpt och röjt ett stort område norr om riksväg 68 mot Gävle, alldeles i utkanten av Horndal. I revytappning kopplas förstås fiberutbyggnaden och Google-etableringen ihop. På Bergslagsmål: ”Nä, int’ behöver ja nån fiberkabel. Nu ska ju Google flytt hit, så då ä dä ju bara å gå dit och fråg’ dom.”

Nehej, nu ska jag inte återge fler skämt här, ifall någon tänker sig till Horndal för att se revyn. Det blir minst femton föreställningar till, den håller på till den 11 februari och här finns bokningsinformation.

Uppdatering. Lars Hjertner som var med i revyn från 1979-80 bidrar med korrekta revyhistoriska uppgifter, som att dansarna i revyn inte hämtades från Balettakademien utan från Danshögskolan. Han skriver också: ”När det gäller dansare så hade vi faktiskt dansare i revyn innan flickorna från Danshögskolan anslöt. Anledningen till att jag har sådan koll på detta är att det inföll samtidigt som min första revysäsong i Horndal, nämligen 1979-80. Dessa leddes då av Elof ’Loffe’ Björklund från Sandviken och det var när en av hans adepter, Pelle Jäderberg, kom in på Danshögskolan som kontakten med den institutionen skapades.” Tack för komplettering, Lars!

Det här inlägget postades i Att tolka, historia, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Heja Horndalsrevyn!

  1. kicki skriver:

    Ja HorndalsRevyn är sevärd, jag trodde inte att jag någonsin skulle skratta åt Viagraskämt men t o m dom var roliga.

  2. Anna/notonmusic skriver:

    Jag är en av dom som ska dit och titta, det brukar verkligen vara jättebra och det är roligt att det görs stora satsningar på hemmaplan! Sevärt i kubik. Och förstås flera bekanta i revygänget vilket inte gör saken sämre :-)

    • Karin skriver:

      Verkligen så kul med denna jättesatsning. Alla på och bakom scenen, musiken, matlagning, kaffe, brödbak, biljetter garderob… Teamwork av högsta klass!

  3. Tove Olberg skriver:

    Horndal läggs härmed på minne, revy och servrar!

  4. Revyer borde kanske ligga mig varmare om hjärtat än de gör. Hustruns morbror var nämligen Skövdes revypappa. Från vilken Sten-Åke Cederhök ”lånade” mången succenummer. Bland annat Frösaboxen och Detta är vägförvaltninga i Skultorp, telefon nölla femma nölla nölla… Så här har vi roligt nästan jämt.

  5. Ingrid Liss skriver:

    Visst var det ett härligt revygäng och superduktiga på att sjunga och dansa! Skrattade gott men även en viktig och rörande scen med dagens och dåtidens flyktingar. Tack för att jag fick möjligheten att se revyn och roligt att träffa dig Karin!

    • Karin skriver:

      Kul att du kunde hänga med! Och idag har revyn tydligen fått högsta betyg av Dalaradion – av den reporter som ni talade med i fikapausen!

  6. Musikanta skriver:

    Lokalrevyer är ofta väldigt roliga. Har inte sett så många men bara den jag såg för några år sen med den förfärliga norrköpingsdialekten gjorde att mitt liv förlängdes ganska mycket.
    Ingrid som inte vet riktigt var Horndal ligger.

    • Karin skriver:

      Visst är det kul med lokalrevyer! Jag gillar verkligen den sortens mix och i Horndal har man verkligen satsat ordentligt.

      Horndal ligger i den där lilla tampen längst ner på landskapet Dalarna, själva rumpan, liksom. Det är därför vi kallas för rumpmasar och rumpkullor, vi som kommer från de trakterna. Sjutton mil från Stockholm.

  7. Lars Hjertner skriver:

    Hej Karin!
    Fint inlägg om Horndalsrevyn!!!
    Nu blir jag lite ”messerschmitt” och påpekar att Stig S. inte skrev revy i Karlstad, men däremot Karlskoga samt att dansarna i revyn inte hämtades från Balettakademien utan från Danshögskolan.
    Skitsaker kanske, men ändå.
    När det gäller dansare så hade vi faktiskt dansare i revyn innan flickorna från Danshögskolan anslöt. Anledningen till att jag har sådan koll på detta är att det inföll samtidigt som min första revysäsong i Horndal, nämligen 1979-80. Dessa leddes då av Elof ”Loffe” Björklund från Sandviken och det var när en av hans adepter, Pelle Jäderberg, kom in på Danshögskolan som kontakten med den istitutionen skapades… (avd. onödiga detaljer!)!

    • Karin skriver:

      Hej Lars! Tack för faktakoll! Karlskoga, såklart! Det visste jag ju egentligen, men jag har lite svårt för att hålla isär de där städerna… Intressant med lite revyhistoria från en som var med! Man ska alltid gå till källorna och inte nöja sig med sånt man tror sig minnas av det man hört talas om en gång i tiden! Jag rättar och kompletterar i inlägget.

  8. Yvonne Käll skriver:

    De är kul se hur de som medverkar i lokalrevyer verkar ha så kul och gemenskap. Duktiga är de ju också och slående anekdoter och skämt på lokalnivå uppskattas. Här i Örebrotrakten har vi fler lokalrevyer som t ex Lekebergs revysällskap där en tidigare arbetskamrat till mig är med. Blev så glatt överraskad för jag hade aldrig gissat att han höll på med revyframträdanden☺

    Jag går ibland på något men inte varje år. Ibland håller jag tillgodo med de som visas på TV.

    Ha en bra onsdag!

    • Karin skriver:

      Just Örebro med omnejd verkar vara ovanligt revy-tätt! Och visst verkar det som om de har väldigt kul, de som håller på. Men kanske skulle…

      Fast nog är revy bäst på ort och ställe och med levande publik. Just lokalrevyer är svåra att överföra till TV, med den rätta känslan i behåll. Det handlar ju så mycket om ett samspel med en publik som vet vilka händelser och inte minst lokala politiker som skämten handlar om.

  9. Lena i Wales skriver:

    Underbart med lokalrevyer som kan överleva i dagens samhälle där flödet av nöjen och information är så stort-
    Ha det bra!

    • Karin skriver:

      Ja, det är kul att så pass många vill fortsätta. Men jag misstänker att dom har väldigt roligt när dom jobbar med revyn.

  10. Börje jakobsson skriver:

    Hej jag hade turen och få jobba med många av skådisarna inom Horndalsrevyn, jag kom dit, med Erik G Wesslund från Gävle, fick jobba mycket med Göte Nordgvist, då jag försvann därifrån då tog Tommy Nilsen från Hofors över, Stig – Lars Hjertner -Kerstin Bolin – Jonas Bivelöv – Olle Nord – mfl, skall försöka ta mig dit och titta på årets revyn
    Det skulle vara kul och ha med Erik G Wesslund då

    • Karin skriver:

      Kul att du har en bakgrund med de klassiska Horndalsrevykämparna! Årets revy är verkligen sevärd – hoppas du kan ta dig dit!

      Göte Norstedt, tror jag du menar?

  11. Olgakatt skriver:

    Synd att jag har så pass långt till Horndal som jag har……

    • Karin skriver:

      Ja, jag tror du skulle uppskatta revyn! Men du får ta dig till Stockholm och till exempel gå på Vårsalongen med mig i stället. Det är roligt det också!

Kommentarer är stängda.