Beda

Beda var Toves temaförslag förra veckan, som liksom försvann – någon som har sett en bortsprungen vecka?

Jag fick lite hjälp på traven med Beda-temat på julafton när jag såg Karl-Bertil Jonssons julafton på TV. 680

Där dyker ju Beda upp, en av dessa fattiga som Karl-Bertil lyckliggör med presenter som han smusslat undan när han juljobbar på posten och sorterar paket. Beda är den yppiga kvinna som som förtjust trycker sin present – en randig sidenslips – mot sin barm.

Men Anna tänkte precis likadant och hon hann först. Så jag skrev i kommentarsfältet på hennes blogg att det var ju självaste… men också att jag förlät henne. I samma blogginlägg hade hon skrivit om sin körverksamhet och eftersom jag nyligen varit och lyssnat på liknande körsång passade jag på att berätta att vi är oändligt tacksamma för att dessa körer finns. Fast jag råkade skriva ”oandligt”. Vilket stämmer på sätt och vis eftersom vi inte är så kyrksamma av oss. Hursomhelst blev det lite kul, för detta måste väl vara en praktfull ”Freudian slip”. Alltså en sån där avslöjande oavsiktlig felsägning. I det här fallet blev det ju till och med en Freudian slip(s)!

Men apropå Karl-Bertil Jonsson. Hur kommer det sig att Tage Danielsson och Per Åhlin, som gjort filmen, så friskt blandar inslag från olika tider lite hipp som happ? Gengasbilar hör till 40-talet och TV kom först sent på 50-talet. En av de presenter som en fattig stackare får är Sartres bok ”Les Mots”, som kom ut 1964. Och på TV är det Bosse Larssons Nygammalt som började på 70-talet. Kanske det inte betyder något alls. Eller kanske ville de markera att orättvisorna och behovet att jämna ut dem är ett ständigt aktuellt problem?

Hursomhelst, här är temabloggarna och nästa tema är halvårskoll: Anna Ankis tankar   Jordgubbar och bubbel  Livsrummet   Pettaskarin  Tove Olberg olgakatt Min natur Pensionären på ön 

Det här inlägget postades i Att tolka, Efterlyst, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Beda

 1. kicki skriver:

  Ursäkta flinet, du brukar ju sno mina idéer lite då och då.

 2. Musikanta skriver:

  Jag hade faktiskt en liten, liten tanke att hänga på lördagstemat igen men när jag såg ämnet Beda försvann den. Jag har ingen som helst relation till namnet. Det var ganska längesen jag såg Karl-Bertil och inte minns jag någon Beda heller. Vad du är observant som tänker på att inslagen är så friskt blandade årtalsmässigt. Har aldrig reflekterat över det.
  Vem sätter temana i januari?
  Ingrid som önskar god fortsättning på livet i allmänhet. (Kan man önska god fortsättning på julen? Den är väl över, eller?)

  • Karin skriver:

   Beda var en svårknäckt nöt!

   Men vad kul om du funderar på att komma med i fredags-lördags-veckotema-gänget igen! Kanske med nya temaförslag? Jag tror inte att det finns några teman ännu och själv driver jag intensiv dagisverksamhet, sedan dotter och dotterdotter återvänt från Brasilien och hinner knappt titta iin här under dagarna. Kanske du har några teman på lager?

   PS. Jag tror Magdalena Ribbing har uttalat som om ”God fortsättning” och annat liknande. Minns inte vad hon rekommenderade, men jag tycker att ”God fortsättning” alltid passar. På livet i allmänhet, som du skriver. ”Gott nytt år” däremot lämpar sig bäst den 1 januari och då någon just fyllt år.

 3. Tove Olberg skriver:

  Det är det som är tjusningen med nämnda herrars ”produktion” :-)
  och din produktion på rubriken Beda blandat med Annas är också tjusigt ..
  oändligt oandligt ändligt andligt eller icke!
  Ett nöje få lite ”Freudinas” också … hur som :-)
  Bortsprungna veckor kan räknas som upptagna veckor.

 4. Anki skriver:

  Kan se Beda framför mig … lycklig över julklapp.
  Min vecka var visst lika bortsprungen som din :) Hoppar nog över halvårskollen … det blir en helårskoll framöver istället.

  • Karin skriver:

   Undrar var de håller hus, de där veckorna som är på rymmen! Det är många som blivit av med veckor på sistone har jag förstått. Kanske de är på världskongress för överbokade veckor?

 5. matfreaket skriver:

  Jag kan se Beda framför mig, men jag inte minns jag att hon heter så. Spännande när flera tänker på samma..
  Jag kommenterade hos Tove att jag kan ta över rubrikerna om ingen annan är före…

Kommentarer är stängda.