Arga akvarellisten 10

Sista arga akvarellisten, för den här gången. Det blir nog mer framöver, men här kommer det sista inlägget av det här slaget på ett tag.

Det verkar som om Arga akvarellisten fått det att framstå som avskräckande svårt med akvarell. Det vore verkligen synd, för det är så spännande att hålla på med.

DSCN5622 (1)Det är en liten startsträcka innan man bekantat sig med färgerna, men man upptäcker nytt hela tiden och det är det som gör det så kul att hålla på. Och det är mycket som liksom blir till av sig själv.

Här duttade jag bara ut färg på ett vått papper för att se vad det kunde tänkas bli. Lite oklart om det är en mossig sten eller en slänt – eller något annat.

DSCN5623 (1)Jag blötte pappret lite mer och strödde på salt på mossan, för att se om den skulle bli mossaktigare av det. Det blev den inte och saltet hamnade lite varstans.  Jag föste ihop saltet på stenen/sluttningen uppåt mossdelen, men mossan blev knorvig och jättemörk. Jag hade inte tålamod att vänta och se hur det skulle bli när det torkade så jag tvättade bort saltet från mossdelen.

Men ovanför mossan blev det små ljusa fläckar av saltet. Kunde kanske bli blommor, tänkte jag och började måla lite vegetation här och där för att blommorna skulle få någon slags miljö. Såhär blev det till sist.DSCN5697 (1)

Arga akvarellisten skulle kunna säga en hel del om detta (som till exempel att undra vad det är för mystiska växter i förgrunden), men nöjer sig med att konstatera att det funkar rätt bra med saltet. Man kan få fram väldigt kul effekter med salt, olika beroende på hur grovt salt man använder. Perfekt för snöflingor!

Det som inte funkat så bra enligt Arga akvarellisten är de där skarpa strecken, där jag rispat med en spik. För grova och okänsliga. Om man ska använda risptekniken för att få fina linjer bör man använda en nål, eller något annat riktigt vasst och så måste man försöka ge linjerna lite schvung!

Ja, ja, jag lovar, jag ska schvunga. Men schas på dig nu, Arga akvarellisten – och tack för den här gången!

Det här inlägget postades i Att måla, Att tolka, Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Arga akvarellisten 10

 1. Annika J. skriver:

  Salt! Det har jag nog aldrig ens hört talas om i akvarellsammanhang.

  Jag har visst tackat förut men nu — i fullbordans ögonblick — tackar jag innerligt igen för A.a.-serien som har varit mycket intressant, lärorik, spännande och helt enkelt kul. Samt full av fina bilder.

  Hm … när jag tänker efter är det nog en ”grej” med akvarellmålning: även mindre lyckade bilder är trevliga att titta på för att själva mediet har en inneboende skönhet. Bara färgfläckar i största allmänhet är fina! Jag minns tydligt att jag fann behag i dina provlappar, till och med. (Det behöver ju knappt vara färg, förresten — den där gången du målade med bara svart/grått fick du ju ändå härliga resultat.)

  • Karin skriver:

   Åh, en får tacke! Och Arga akvarellisten håller med om det där med färgerna. Det nåt med lättheten och genomskinligheten, men också intensiteten och uttrycksfullheten. Äsch, nu blir jag rentav akvarellsentimental, trots att jag bara börjar försöka förstå mig på’t. Men färgerna blir väldigt vackra i akvarell. Det blir dom.

 2. Pysseliten skriver:

  Så coolt! Frågade dottern som gått konstlinje på folkhögskola ett år, om hon provat med salt i akvarellerna, men det hade hon inte. Jag tänker på jätteväxter, eller ett lilleputtland. Och ”naturens tops”, som jag lärt mig vad dom heter på riktigt, men ändå aldrig kommer ihåg namnet på.

  • Karin skriver:

   Det kanske betraktas som lite fusk, det där med saltet. Men jag tycker att alla medel är tillåtna i konst och kärlek, eller hur det nu var…

 3. Jane M skriver:

  Vad inspirerande, det ska jag prova! Och vad fin din bild blev, att det växte fram en ängsväg omgärdad av blommor, så fint!

  • Karin skriver:

   Ja, testa! Det kan bli väldigt spännande effekter. Och den här bilden växte ju fram nästan av sig själv – det är ju det som gör akvarell så spännande. Det kan bli lite vad som helst.

 4. Väldigt fint! Är det samma bild verkligen? Är i Gbg och coolar ner i värmen, trodde det skulle bli göteborgsväder. Men icket

  • Karin skriver:

   Samma bild, ja, om de menar samma som de två första. Fast den sista varianten är tagen i dagsljus och liknar originalet hyfsat bra. De första två togs i rätt dålig belysning så jag har ljusat upp dem lite. Jag borde ta dagsljusbild på dem också, tänkte jag först, men kom på att eh… de finns ju bara i sin nya version, alltså som bild tre.

   Här är det regnigt och börjar bli svalt. Hoppas at det inte innebär att solsommaren är slut för gott!

Kommentarer är stängda.