Rör inte min kompis…

DSCN3467

Här är en av mina favoritplatser i Stockholm, Riddarholmsterrassen. Mitt i stan och ändå så avskilt och lugnt.

14~__TTill vänster i bild, nedanför Storkyrkan, ser man en ljusgrå skulptur. Den ser lite ut som en tumvante. Den heter Solbåten och är gjord 1966 av konstnären Christian Berg, som sa så här om sin skulptur:

”Det är en pärlemorskimrande snäckform jag arbetar med, förvandlar till något jag kallar en solbåt, som i sin vindfyllda segelform reflekterar solen och ljuset ovan, och som trots sin statiska form vill ge en vision av framåtskridande. En Nike segrande över materien”.

För mig kommer den för evigt att vara förknippad med Olof Palme. Jag tog en promenad ut på Riddarholmen den 28 februari 1989, på årsdagen av mordet på Olof Palme och där var också en förskoleklass som tittade på skulpturen. Deras förskolelärare berättade för dem att det var ett minnesmärke för Olof Palme. ”Ni vet det där tecknet ’Rör inte min kompis’. Det var så han ville att vi skulle vara. Schyssta mot varandra. Och säga till om någon är dum.” Alldeles fel förstås, om skulpturen, men rätt ändå, på något sätt.

Det här inlägget postades i Att tolka, historia, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Rör inte min kompis…

 1. Olgakatt skriver:

  Vilken finurlig dagislärare! Hoppas det fröet grodde i alla ungarna på flera sätt. Plus att de alla vågar se konst på sitt eget vis.

  • Karin skriver:

   Fin tanke tycker jag. Jag letade just efter en bild på yngsta dotter med en sån där ”rör-inte”-skylt från någon demonstration, men hittar den inte. Visst fick den ungarna att tänka efter.

 2. Musikanta skriver:

  Nästa gång jag kommer till Stockholm ska jag gå ner till denna terass, där jag aldrig har satt min fot trots att jag bodde tre år i Stockholm när jag gick på Enskilda Gymnasiet och dessutom bodde i Gamla Stan.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja gör det! Det är som en egen värld mitt i stan. Så avskilt och lugnt och vatten runtomkring. Riktigt fint. Och så kan man hälsa på Evert Taube också som sitter där och spelar. Det heter numera Evert Taubes terrass, tror jag.

 3. kicki skriver:

  Är man tillräckligt tvärsäker i sina påståenden går de flesta på’t.

  • Karin skriver:

   Usch ja. Jag lyckades smuggla in ett helt bohag i främmande land en gång bara för att jag trodde att jag hade rätt. Det hade jag inte, visade det sig så småningom, men då var jag ju redan importerad med alla mina pryttlar!

Kommentarer är stängda.