En salig blandning

Bildresultat för en salig blandning frälsningsarmenEn salig blandning, är Annas förslag till lördagstema. Det är också det fyndiga namnet på en CD med julsånger insjungna av en mängd olika artister, som Frälsningsarmén gett ut och som jag har någonstans, men var? Riktigt trevlig faktiskt; jag får försöka leta fram den till jul. Så här ser den ut på bilden från nätet.

En annan salig blandning tog Olgakatt med mig på när jag hälsade på i Skåne i somras. På Wanås slott ordnar man intressanta utställningar varje år. I år hade en av de deltagande konstnärerna från Sydafrika, James Webb, installerat en mängd högtalare på en röd matta i ladugården (korna är utflyttade sedan länge).

lagårn wanås

När man kom in i rummet hörde man ett sorl från alla högtalarna, riktigt trivsamt. Det är som ljudet från många samtal, ett mingelparty med folk som har mycket att prata om och ibland hörs ett rop över mumlet.

DSCN0649

Någon som känner igen sig?

Konstverket heter Prayer och består av inspelningar av böner och psalmer från kyrkor, moskéer och församlingar av olika slag. Alla är inspelade den 29 april 2015 i Malmö och spelas upp i högtalarna.

Om man böjer sig ner och lyssnar på en enskild högtalare hör man just den bönen eller psalmen från platsen där den inspelningen gjordes. I projektet deltog en imponerande skara olika trossamfund och andra sammanslutningar. Här är några av de över trettio Malmösammanslutningar som deltog: Bahá’isamfundet, Chanbuddistiska templet, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén, Föreningen för Tibetansk Buddism, Föreningen Tro och Vetande, Judiska församlingen, Krishnasamfundet, Kväkarna, Samfundet Forn Sed och Teosoferna.  En salig blandning, faktiskt!

Och det är ju så man skulle vilja att det var. Att olika livsåskådningar ska kunna finnas sida vid sida och man ska ändå kunna ordna ett samhälle som fungerar för alla. Peace and love, liksom…

Nu ska det bli spännande att se vad övriga lördagstemabloggare har hittat på för saliga blandningar. Här finns de: Olgakatt Helena Karin på Åland  Gnuttan  Livsrummet Musikanta Pysseliten Tove  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan Min natur 

Det här inlägget postades i Att tolka, konst, Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

29 svar på En salig blandning

 1. Ulla Laiho skriver:

  Nästan som en blandning av yoga, meditation och böner, som man kan bli salig av.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Sannerligen en salig blandning du bjuder på och att få se Olgakatt lyssna i den ställningen är förstås som pricken över iet :)
  Härligt inlägg!

 3. Musikanta skriver:

  Har aldrig varit på Wanås men önskar att jag kommer dit någon gång. Olgakatt har ju så många fina inlägg därifrån.
  Olgakatt har inte några skor på sig – kanske det är som i moskéerna att man inte får ha skor på sig när man går in där?
  Ingrid

 4. Olgakatt skriver:

  Jag var tre gånger på Wanås i somras och ”bönemattan” höll för upprepade knäfall! Ett utmärkt exempel på salig blandning.

 5. Tove Olberg skriver:

  Där är ju olgakatt ju!
  Denna saliga blandningen är i högsta grad en salig blandning!

 6. Anki skriver:

  Vilken underbar utställning och helt perfekt på temat En salig blandning!
  Lägger Wanås slott på minnet för nästa gång vi kommer till Skåne :)

  • Karin skriver:

   Wanås är alltid spännande med fina utställningar och installationer och dessutom med en fin park att promenera omkring i. Klart värt ett besök, eller fler!

 7. kicki skriver:

  Känner mig lite gnällig men Prayer visas inte i Safari.

  Nästa gång jag kommer söderut ska jag göra Vanås ordentligt, under sommarutställningen.

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Minns den där mattan från ett inlägg i somras och att jag blev ”tagen” av tanken, den är så riktig och viktig och jag hoppas verkligen att det är dit vi är på väg, livsåskådningar som lever sida vid sida i respekt för att alla inte tänker på samma sätt. Bra exempel på salig blandning :-)

 9. Vet inte vad jag tycker om Krishnasamfundet, men Lennon var bra.
  Ev’rybody’s talking about
  John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary
  Tommy Smothers, Bobby Dylan, Tommy Cooper
  Derek Taylor, Norman Mailer
  Alan Ginsberg, Hare Krishna
  Hare, Hare Krishna

  • Karin skriver:

   Japp, fint!

   Men du anar inte hur många skumma grupperingar det finns på den där listan över de 30 grupper som är med på inspelningarna!

 10. Kulturchefen skriver:

  Mycket sympatiskt!

 11. Kulturchefen skriver:

  Tänker att konst kan vara som bäst just så: ett budskap som förmedlas med en upplevelse. Ett intryck av ljud eller former och så fattar man precis. Hjärta till hjärta.

 12. Lena i Wales skriver:

  Fina tankar!
  God Jul! Nadolig Llawen!
  Önskar Lena från Wales

  • Karin skriver:

   Tack! Och Nadolig Llawen till dig också! (Nadolig måste ju vara samma som danskans nydelig, alltså trevlig men när det gäller ursprunget för Llawen går jag bet.)

 13. margareta börjesson skriver:

  Ännu en kommentar – som kunde ha hamnat nästan var som helst bland dina inlägg – tycker mycket om det du skriver och ditt sätt att ”folkbilda” – du gör det fint! Uppskattar det mycket – och önskar dig en riktigt god helg småningom! Tack för alla dina bloggar, också alla dem jag inte kommenterat./Margareta

  • Karin skriver:

   Tack Margareta och tack detsamma! Jag läser dina inlägg, men kommenterar rätt sällan. Ofta nickar jag lite instämmande och tänker att du är bra på att få ner dina tankar i skrift. Goda helger till dig också!

 14. Eva Swedenmark skriver:

  Så fint och klokt du skriver kära vän och vilka fina bilder. Alltid läs-och tänkvärt.
  Jag ville egentligen kommentera dina gråttankar men det fanns ingen kommentarsruta där konstigt nog?? Ingen ruta som denna jag skriver i nu?
  Det där med gråtandet – det blir ju värre år för år. Jag mindes min gamle farfar när jag löste dig, hur den store starke mannen med åren blev så lättrörd och grät. Nu är jag likadan. Kramar till dig!

  • Karin skriver:

   Men vad skumt! Kommentarsrutan är bara puts väck! Ska kolla om det är nåt jag kan göra, klicka i eller ur någon ruta eller så.

   Men visst är det där tilltagande sentimentaliteten en gåta. Jag talade med Jakob Branting om det för många år sedan. Han berättade hur han på äldre dar alltid började gråta hejdlöst till när han hörde Harry Brandelius. Något som han bara skulle ha fnyst åt i yngre dar.

   • Karin skriver:

    Mysteriet löst. Jag hade satt lite väl snäv tidsram för kommenterande: inga kommentarer på inlägg äldre än två veckor. Det var nog när jag fick en massa spam som jag gjorde den inställningen. Nu har jag skaffat en sträng spampolis i stället, så nu behövs inte tidsgränsen.

Kommentarer är stängda.