Alla helgons dag, Allhelgonadagen, Hollow Eve, Halloween… tycker ni det är förvirrande? Vänta bara tills jag förklarat för er!
Det där med att fira de döda i månadsskiftet oktober-november faller sig ju naturligt, då allt stillnar av inför vintern. I våra trakter började Rom bestämma över våra helgdagar, från 1100-talet. Tills Gustav Vasa ändrade på det på 1500-talet.
Det där med helgon var ju ett papistiskt påfund, men Allhelgonadagen, den 1 november, fick ändå vara kvar som helgdag fram till 1772. Och även efter att dagen slutat vara röd dag har den 1 november behållit namnet Allhelgonadagen.
Men med tiden ville man ändå ha något mera helgaktigt för att fira de döda och då infördes Alla helgons dag 1952. Det är den lördag som infaller under perioden 31 oktober till 6 november. Och har man sett! I år har vi alltså Alla helgons dag i morgon den 31 oktober och Allhelgonadagen på söndag!
Alla helgons dag heter på engelska (eller möjligen på lite ålderdomlig skotska) All Hollows’ Day. Kvällen innan heter All hollows’ eve, eller Halloween, då. I USA som är det stora Halloweenfirarlandet är det alltid den 31 oktober. I Sverige är det mer ovisst när det egentligen är och många vill ha någon vecka mellan Halloweenspektaklen och den lugnare Alla helgons dag. De år då Alla helgons dag ligger en bit in i november brukar Halloween hamna helgen innan. Men i år är All hollows’ eve, Halloween, som sig bör på fredagen före Alla Helgons dag, det vill säga idag!
Sedan är de ju många som tycker att det där med Halloween bara är ett fånigt påfund som affärsmännen lurat på oss för att öka kommersen.
Men det är ett klent argument mot ivriga ungar som vill klä ut sig och karva pumpor och frossa i läskiga spindlar och naturtrogna plastfladdermöss.
Själv är jag lite svag för alla tillfällen till pyssel.
Pumpor är ju inte särskilt dyra och de är väldigt tacksamma att jobba med. Den här fina kannibalpumpan hittade jag på tidningen Lands pysselsida. Här finns mer inspiration i samma stil.
Vi får nog leva med den här hopblandningar av bus och godis och stillsamma stunder på kyrkogården. Det står nog inte på förrän vi har lite Thanksgiving inblandat i hösthelgen också. Det gör inget, tycker jag.
Jag tillhör de som anser att Halloween har blivit ett lämpligt tillfälle för affärerna
att kränga på oss mera onödigt eftersom glappet mellan midsommar och
jul är alldeles för långt.
Gällande karvande i pumpor så är ju en av Lottens döttrar riktigt vass på det. ;)
Ja, de Bergmanska Halloweenpumporna är verkligen så imponerande! Din länk leder till den nyrenoverade bloggen så nu är det bara att gå in och leta pumpor där. Hoppas de hängde med i flytten!
I övrigt tycker jag att affärsmännen varit rätt modesta i sina förhoppningar om extrainkomster såhär i skarven mellan oktober och november. En pumpa kostar ungefär 20 kronor. Och svart spagetti är inte såvärst mycket dyrare än vanlig spagetti. En och annan plastspindel kan man väl också ha råd med.
Fascinerande tanke att vi borde importera fler helgdagar. Jag har alltid tyckt att vi har för få lediga dagar under arbetsåret. Och nu när vi är ett mer mångkulturellt land än tidigare skulle inte skada med nya seder från när och fjärran, givetvis försvenskade på lämpligt sätt.
Det vore dessutom i linje med konventionell visdom. Alla de som vet bäst säger ju idag att vi måste arbeta högre upp i åldrarna. Svenska folket är skeptiskt. Den självklara lösningen på dilemmat är denna.
Inför 40 nya helgdagar, lediga och arbetsfria, per år. En rolig och stimulerande uppgift vore att låta folket rösta fram vilka nya helgdagar vi vill ha.
Vad betyder detta? Ett normalt arbetsår för en anställd betyder att man jobbar 225 dagar (efter avdrag för helgledighet, fem veckors semester och redan lediga helgdagar). Med 40 nya helgdagar kommer arbetsåret bara bestå av 185 dagar. Vi har därmed genomfört en av alla önskad arbetstidsförkortning. I praktiken innebär det att femdagarsveckan ersätts av en fyradagarsvecka. Det tror jag de flesta gillar, även om varianter som att istället för fyradagarsvecka går man över till sex timmars arbetsdag under en femdagarsvecka går lika bra.
Vad är poängen med denna reform? Jo, därigenom möjliggörs att vi ökar pensionsåldern från dagens 65 år till 72 år. Och det utan att vi under ett helt arbetsliv behöver arbeta en timme mer totalt! Genom att arbeta höge upp i åldern kan vi arbeta mindre per vecka under hela livet och ändå göra lika många arbetstimmar i den gemensamma produktionen under vår verksamma tid.
Om vi alltså i snitt arbetar till 72 års ålder kan vi under hela arbetslivet nöja oss med en fyradagars arbetsvecka och ändå under yrkeslivet bidra till produktionen med precis lika många timmar som om vi jobbade fem dagar/vecka och gick i pension vid 65. Jag tänker inte ge mig in på matematiken bakom denna uträkning men den är vågar jag hävda helt korrekt.
Nåväl, det här förstås ett tankeexperiment. Men fler helgdagar låter som en god ide om vi måste arbeta högre upp i åldrarna. Jag räknar med att erhålla ett nobelpris i ekonomi.
Ja, vilken bra idé!! Tror jag… Det där med att jobba till 72 vill jag nog gärna se en ordentlig förhandlingsomgång om. Men de extra helgdagarna köper jag rakt av!
Ack, jobba är ju jobbigt …
Nå, hur som helst, det här ämnet leder alltid mina tankar till äldre traditioner, i synnerhet Samhain. Vilket förstås beror på att jag har en (möjligen något svårförklarlig) svaghet för keltisk mytologi och keltiska sagor, och sånt.
Spännande med den urgamla keltiska kopplingen! Och kul att det finns ”nyhedningar” på södra halvklotet som har börjat fira motsvarande högtid den 1 maj, om jag förstod rätt. Same, same, egentligen genom historien och i olika delar av världen – helgon eller förfädernas andar, en värld ovanefter eller strax intill en ”otherworld” som är lite närmre just vid årstidsväxlingarna och särskilt just så här års. (I nästa liv ska jag bli religionshistoriker, tror jag.)
Jag tycker också att det funkar att fira mer. Mer att välja på bara, man behöver ju inte anamma allt. Såg ett tips på facebook, som jag liksom gillar. Vi vuxna klär oss fina, tar med ett stort vinglas och springer runt hos grannarna och plingar på dörren med ett: ” Hallo viiiin!”
Hallo viiin!!! Det måste jag ju testa. Kanske. Om jag vågar. Idén är verkligen lysande!
Har dålig ordning på Halloween. Var det igår så har vi bullat upp med godis i onödan, för ingen ringde på för bus eller godis. Då får hund och husse dela på dammsugare, kexchoklad och nappar. Eller kommer de ikväll?
Du är inte ensam om förvirringen och i år är det värre än vanligt, så det är bäst att vara beredd idag också! ÄT INTE UPP GODISET FÖRRÄN I MORGON!
Det ena behöver ju inte förta det andra. De små tycker det är roligt och vissa äldre också att pyssla och syssla. Så varför inte? Inte glömmer jag bort dem som var en gång för den skull. Och jag tror också att de små inte glömmer oss när vi inte finns här längre, tvärtom. De berättar i sin tur om hur gjorde halloweenfint tillsammans med oss.
Tack för all information du delar med dig av!
Visst funkar det att införliva alla möjliga festtraditioner. Och när man skrapar lite på ytan hittar man ju ofta ungefär samma ursprung därinunder!
Åh, härligt! Jag är helt med på att fira mer är bäst! Inte blir kvällens tur till kyrkan för gudstjänst och ljuständning mindre betydelsefull för att jag får spökbesök innan. Har riggat lekstugan lagom läskig för den fyraåriga besökaren och ser fram emot det hela.
Tror helt på fyradagarsvecka. Tillhör generationen som får pensionsprognos upp till 73 … och det vore helt okej att fördela arbetstiden på flera.
Förresten, apropå de som plågas av utklädning som krockar med ljuständning och ”kristna traditioner”, det måste vara den amerikanska kommersen som skaver. Jag minns ingen som tittade styggt på mig när jag gick påskkärring på byn mitt under den största, coolaste kristna högtiden. Minns ni?
Ja nog är det hopblandat allt och det får det så gärna vara! Jämfört med små hedniska tomtenissar till jul och häxor till påsk är ju spöken till Allhelgona jämförelsevis relevant!
Jag minns när vi firade Divali i stället för jul, eftersom vi hade en julallergiker ibland oss. Så det blev att laga en massa god mat, tända ljus, fixa godis och dela ut klappar, förlåt, jag menar presenter… för så kan Divalihögtiden se ut. Den stora fördelen, som jag minns det, var att vi fick en massa god indisk mat i stället för julskinka och sillsallad. Ingen klagade på det!
Och heja Hallo vin! Sett den här, förresten?
https://mangkulturellaalmanackan.wordpress.com/kop-almanackan/
Vilken bra julklapp! Och fina bokhandeln Bokslukaren går jag gärna till. Bland annat för deras fina fika, med diverse litterära bakverk och drycker (Mamma Mu-drink, till exempel).
Ligger på hörnet liksom till höger om Rival? Då ska jag kika in vid tillfälle!
Kära Kulturchefen, ta det nu lite varligt med en gammal fullblodsdysdirektiker! Höger och vänster är inte helt lätt och ändrar sig, har jag märkt, om man vänder sig om.
Men tänk dig att du kommer ut från Rival (framåtvänd!), då går du tvärs över Mariatorget och liiite utåt Hornsgatan till. Där ligger Bokslukaren. Passa på att smaka på Lorangas mazarin, eller Willy Wonkas chokladmuffins. Eller kanske Nalle Puhs yoghurt med honing.
Ah, fattar! Ska bli!
Förresten, på mitt favoritcafe i Chicago hette alla mackorna sånt som Catcher in The rye, The old man and The Sea osv. Besök The bourgeois pig i Lincoln park om ni nånsin befinner er i Chicago. Order!
Japp. Ska bli! (The bourgeois pig, alltså.)
Och apropå trevliga boklådor kring Mariatorget tror jag du tänkte på den som ligger till vänster när man kommer ut från Rival (fortfarande framlänges, men till höger om du backar ut) i hörnet mot Saint Paulsgatan. Väldigt trevlig, en hel del Stockholmiana, fina papper, bra lyrik och mycket annat. Ocjså värd ett besök!
Japp, det var den. Som ligger till höger om Rival. :)