Undrar vad Kolingen hade sagt…

DSCN1573

Fru Pettersson: – Usch ett sånt väder.
Fru Andersson: – Ja, blir man inte sjuk av sånt här väder, så är man bestämt inte riktigt frisk.

Kolingsborg för fem år sedan

Kolingsborg för fem år sedan

OK, det kanske inte är en Kolingen-historia, men det uppges i alla fall vara ett Albert Engströmcitat. Jag kom att tänka på Engströms Kolingen, han som var hamnsjåare vid Slussen i Stockholm, när vi kom hit för att träffa folk, kolla räkningar och vattna blommor. Nere på Slussen har man slagit upp ett cirkustält. Trodde vi först. Men det är gamla anrika Kolingsborg som ”piffats” inför rivningen.

DSCN1585Jag tycker det känns rätt vanvördigt. ”Kom och måla Kolingsborg innan vi river!” säger stadens Slussenansvariga. Som om det är en kul grej med rivningen. Och som om graffitimålningarna inte heller har något värde. Allt ska ju rivas.

Allt ska rivas och därmed också de fina målningarna av Ingemar Callenberg, som skildrar hamnsjåarnas arbete. När Kolingsborg inte längre fungerade som utropsplats för hamnjobben och skulle omvandlas till nattklubb, fick byggfirman som skötte omgörningen i uppgift att måla över Callenbergs målningar.

hamnarbetareMålarna tyckte det var synd, så man ordnade masonitskivor som täckte väggarna som kunde målas över. Och nu, inför rivningen har man återupptäckt målningarna. Men det hjälper inte. Kolingsborg ska rivas. Här finns fler målningar.

Tråkigt är det. Och… nej, jag ska inte gå igång på Slussenspåret igen. Projektet har alldeles för många besynnerliga inslag.

Men Katarinahissen. Den kommer inte kommer att fungera förrän 2019. Den har redan varit ur bruk i ett par år. SÅ himla svårt kan det väl inte vara att fixa en hiss!?

Det här inlägget postades i Debatt, historia, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Undrar vad Kolingen hade sagt…

 1. Musikanta skriver:

  Din utsikt är underbar även om det är åskmoln och regn! Jag kan inte annat än förstå att det blir trafikkaos när man river Slussen. Synd om mina små barnbarn som måste åka tunnelbana från Mälarhöjden till Odenplan fram och tillbaka varje morgon under terminerna. Och även föräldrarna förstås.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Förhoppningsvis kan (det mesta av) tunnelbanetrafiken gå som vanligt under ombyggnaden. Men ovan jord kommer det inte att bli så kul. Under överskådlig tid.

 2. Annika J. skriver:

  Huh. Man lär sig något varje dag (eller natt). Jag har aldrig ens hört namnet Kolingsborg. Och nu ska den försvinna, då.

  Som icke-stockholmare har jag i allmänhet svårt att uppamma några som helst känslor gällande Slussens framtida öden. Men jag har känslor angående ting (även byggnader, och utsikter) som bara liksom sopas undan i utvecklingens namn.

  Så tack för en intressant liten berättelse.

  • Karin skriver:

   Har du möjligen sett filmen, eller TV-serien ”G”? Den nattklubb som filmen till stor del utspelar sig i är just Kolingsborg. Men innan det blev nattklubb var det hamnkontor och den plats där dagens jobb i hamnen fördelades bland sjåarna. Och det är just de jobben som fångats på Callenbergs fina målningar.

   • Annika J. skriver:

    Åhå, filmen G! Gu’ bevare mig. Jag har just kollat, och sett att den anlände (eller möjligen hade ”produktionsår”) 1983. Det året var jag 23.

    Vi såg den aldrig på bio, eftersom vi hade läst recensioner vilka även avslöjade vad den handlade om, och vi tänkte ”aldrig i livet, uppenbar smörja!”

    Sedan dess har den förstås gått på teve flera gånger. Jag har sett några minuter här och där, och det enda jag har lärt mig av dessa glimtar är att jag är outsägligt glad över att jag aldrig gick och såg den! Uppriktigt sagt verkar den vara outhärdlig.

    Men detta förtar inte värdet av byggnaden!

    • Karin skriver:

     Åhå, sa Nasse. Så pass. Själv har jag inte heller sett den men trodde i min enfald att det var någon sorts kultfilm. Vilket det kanske är, men i andra kultkretsar då, tydligen.

     Men visst är det en finurlig byggnad där i klöverbladet. Hamnhistoria dessutom.

 3. Vilken vacker utsikt över mitt hjärtats stad !
  Med sorg i hjärtat över Kolingsborg och slussen. Vi som växte upp med denna trafikplats och byggnad så känns det som något har förlorats. Precis som mycket av de gamla byggnaderna som försvann under rivningshysterin på 60-talet. Katarinahissen hur svårt kan det vara att fixa hissen….?? Gisses.
  Tack för ett jättetrevligt inlägg !
  TREVLIG HELG !
  Kram Marie i Skrifvarstugan

 4. kicki skriver:

  Det där med ett fullklottrat Kolingsborg verkar vara ett sätt att stärka motiveringarna att det ska rivas.

  • Karin skriver:

   Men då har man väl räknat alldeles galet. För Slussenkramarna är ju ofta också graffitikramare och hur ska man nu kunna riva, när det tillkommit alla dessa nya värden i form av nyskapad graffiti?!

 5. Tove Olberg skriver:

  Så synd att det försvinner på det sättet. Arbetarmålningarna borde få finnas kvar i synnerhet!
  Kolingsborg kände jag inte till alls, men nu vet jag så att det snart har funnits.

  • Karin skriver:

   Ja vid det här laget finns det nog inte så värst mycket att hoppas på för det Slussen som fungerat bra, men fått förfalla alldeles för länge Suck!

Kommentarer är stängda.