En fin funkismöbel

funkismöbel 3Slussen invigdes 1935, med mycket pompa och ståt, kungen var närvarande, folkmassorna hurrade, KF bjöd på champagne och tidningarna gillade vad de såg.

Det var modernt, spännande och funktionellt. Den 16 oktober 1935 fanns den här teckningen i Svenska Dagbladet, med texten:

”Mälardrottningen har fått en fin funkismöbel”.

Allt var genomtänkt ner till minsta skylt, räcke och fönsterdetalj. Svenska Dagbladets konstkritiker Gotthard Johansson berömde särskilt Blå gången och Blå bodarna med ”den av ett ovanligt vackert glasbetongtak övertäckta butiksrundan”. Här låg Aftonbladets och Stockholmstidningens depeschebyrå, med stora fönster ut mot de förbipasserande.

blå bodarna

Foto från Stockholms Stadsmuseum

blomsterutställning

Bild från Blomsterutställning i Rotundan, foto Carl Gustav Rosenberg.

Här låg också en mängd småbutiker som blomsterbutik, fruktaffär, handskaffär, café och biljettkontor för teatrarna. Åhlén och Holm hade en filial vid kupolen, Hamnstyrelsen hade sina kontor i närheten och kring slussrännan fanns verkstäder och garage.

Vid Gula gången planerades en biograf och restaurang. Stockholms-Tidningens konstkritiker, Gustav Näsström berömde detta  ”fantasieggande koncentrat av storstadens tekniska funktioner – ett strålande motiv för en modern Zola”.

Varför fick allt detta bara förfalla? När började förslumningen och varför har det fått gå så långt?                                                      blå bodarna åhlens

Nu finns några spännande Slussen-utställningar på Konstakademien i Stockholm, Fredsgatan 12, nära Tegelbacken. Bilderna är hämtade ur katalogen med Slussenmiljöer.

Gruppen bakom det alternativa Slussenförslagat – Plan B – ställer också ut sina förslag till en varsammare och billigare ombyggnad av Slussen, samtidigt som Slussenbacken presenterar sitt.

Och, bäst av allt, många av de allra bästa konstverken från Slussen ställs ut i tre salar. ALLA är där: Gideon Börje, D Carlberg, Svenolov Ehrén, Sven X-et Erixson, Randi Fischer, Edith Fischerström, Einar Forseth, Isaac Grünewald, Eric Hallström, John Hedberg, Lars Hillersberg, Sigrid Hjertén, Tor Hörlin, Einar Jolin, Kurt Jungstedt, Bo Larsson, Carl Larsson, Hans Lindroth, Hilding Linnqvist, Johan Mauritzson, Inga Möllerberg, Axel Nilsson, Vera Nilsson, Gunnar Pers, Olof Thunström, Tore Wideryd och min personliga favorit: Götrik Örtenholm. Jösses, vilken utställning!

Götrik Örtenholm, Södermalmstorg, 1942

Götrik Örtenholm, Södermalmstorg, 1942

Inga Möllerberg, Slussen, 1947

Inga Möllerberg, Slussen, 1947

snöskottare på katarinahissens gångbro, Holger Almqvist

Holger Almqvist, Snöskottare på Katarinahissens gångbro, kring 1960?

Det här inlägget postades i Debatt, konst och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

33 svar på En fin funkismöbel

 1. Skogsgurra skriver:

  Attans! Nu måste vi ju åka igen!
  Jag har Götriks gungstolstavla – om du undrar. Vilsam. Även om man inte sitter i stolen.

  • Karin skriver:

   Ja, det måste ni ju.
   Nej, det undrar jag inte, men det är ju som sagt en favorit så jag kanske kommer och sitter i den någon gång, nej jag menar tittar på den.

 2. margaretha skriver:

  När det började förfalla vet jag inte, men redan tidigt 70-tal (kanske ännu tidigare) minns jag att jag alltid skyndade mig genom gula gången, förmodligen även den blå. Det var ödsligt och luktade pissoar. Jag minns inget av alla dessa affärer.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jag har minnen från så länge sedan att jag inte kan datera säkert. Sent sextiotal? Då var det fortfarande en trivsam, färgglad och myllrande plats, med spännande småbutiker.

 3. Kicki skriver:

  Jag ser ingenting jag,

  • Karin skriver:

   Safari har varit på ovanligt tjurigt humör idag. Vägrar visa några bilder överhuvudtaget som jag lagt upp. Inte ens när jag jobbar via Safari och söker via den bildhanteringsfunktionen. Nä, säger den. Finns inga bilder. Men i samma funktion i Firefox finns de. Mycket mystiskt. Nu har jag överlistat den genom att spara ner bilderna på ett annat ställe och sedan gå dit och leta med bildletningsfunktionen och si, det gick den på. Den lätta! Så nu bör du kunna beundra Örtenholm och de andra.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Jag minns en brödaffär där någonstans som fanns ännu i slutet av åttiotalet. Sedan försvann den. Hur länge pågår utställningen ? Känner du till?
  Slussens historik är intressant.
  Jag minns också pissoarlukten, det råa, kalla och otrevliga. Uj ja!

  • Karin skriver:

   Utställningen med tavlorna pågår till den 3 februari och utställningarna om alternativa förslag till Slussenombyggnaden pågår fram till den 10 februari. Är du rentav på väg hit?

   • Skogsgurra skriver:

    Då ere brådis, då.
    Fredag den 1 februari på väg till ARN verkar kunna funka. När stänger dom en fredag? Var parkerar man?

    • Karin skriver:

     Konstakademiens hemsida säger om sina öppettider: utställningar, tisdag – fredag 11 – 17. Att parkera på Tegelbacken är en utmaning i klass med Stureplan (där jag försökte en gång med olyckligt resultat). Finns P-hus i närheten, t.ex. under Sheraton.

     Dessvärre missar jag er då också eftersom jag ska iväg på en mellanmålsresa och kommer hem den 3 februari.

     • Skogsgurra skriver:

      Parkeringen under Sheraton nyttjade jag flitigt vid tiden för signalfelen på Gröna Linjen. Lämnade bilen till den galonerade vakten och fick tillbaka den på morgonen. En dag kom vakten med en parkeringsbot och tittade anklagande på mig. Det var han som parkerat kvällen innan men jag som skulle betala. Vi fick inte ordning på det förrän jag skrivit ett allvarligt hållet brev till ITT Headquarters med kopia till Sheraton.
      Vad är en mellanmålsresa?

 5. Karin skriver:

  -> Alltså jag menar tvärtom. Det är det där med att hull är nyttigt som jag integrerat i målbilden. Mellanmålsvikten var först 56 kilo (trodde jag) och slutmålet 52. Men på gymmet anser de att mellanmålet är 58 och tycker att slutmålet kan vara 56. Fine with me, för då blir det ju lite överlevnadshull kvar. Och delmålsvikten är uppnådd och då får jag min belöningsresa när jag behöver den som bäst!

 6. Skogsgurra skriver:

  I mellanviktsklassen? Hur är det med verklighetsuppfattningen, ijenklien?
  Jag tror att jag till och med kan förstå Älvdalsmål.
  Vi har just tänkt fira med en flaska bubbel. Sänkte oss sedan till just en gräddtårta. Sedan har nivån avtagit ytterligare och just nu gör vi som IKEA-killen, vi är nöjda i fem minuter och sen jobbar vi igen. Inget kaloriintag. Men lite firande ändå.

 7. Musikanta skriver:

  Jag måste också sätta upp ett delmål och unna mig en mellanmålsresa – det verkar vara en god idé. Har gått ner ett kg sen sist jag var i Stockholm (en vikt som har hållit sig i över en vecka nu, så det är väl inte bara vattennivån som spökar).
  Intressanta bilder från Slussen när den var ny – jag tycker inte det är så förfärligt där som folk tycker, men jag har ju aldrig varit där på kvällen förstås.
  Spännande att se hur det blir sen när det blir färdigt – men då lever jag väl inte, det tar väl 20-30 år minst…
  Underbara tavlor – synd att jag inte hinner se utställningen. Men jag behöver vara hemma och ta det lugnt ett par veckor ;-).
  Kram

  • Karin skriver:

   Mellanmål är en väldigt bra idé. Och belöningsresor likaså. Ett kilo minus är väldigt bra om det står sig och det verkar det ju göra. Heja på!

   Om Plan B-alternativet för Slussen kommer att gå igenom har du (och jag) goda chanser att njuta av resultatet, för byggtiden blir bara fem – sex år. Bara det är ett gott argument för projektet, men dessutom finns en mängd andra goda skäl att välja det alternativet.

 8. Olgakatt skriver:

  Sällar mig till Slussens fanklubb! Hinner inte komma till Sthlm för att se utställningen men gläder mig över att ha ett grafiskt blad föreställande Slussen med Stomatolskylt och allt av Stig Claesson, alias Slas.

  • Karin skriver:

   Ja, den är fin! Minns inte exakt vilka byggnader som är med på bilden, men vi bor alltså till vänster om Stomatolskylten, från Gamla Stan sett.

Kommentarer är stängda.