Normalt sa Norberg

Söndagsmorgonprogrammet Gomorron världens krönikör Johan Norberg berättar för oss att juli månad var varit alldeles normalvarm i år. Det tar han till utgångspunkt för en krönika om hur vi minns saker. Somrarna var alltid soliga förr och jularna trevligt snörika. Så om vi fått för oss att juli månad i år varit ovanligt kall och regnig har vi fel. Statistiken visar att det varit normalt väder.

IMG_1618Då skulle jag vilja hävda att Johan Norberg minns fel. Eller är arrogant och tror att hans lyssnare är korkade.

Juli har bestått av några dagar med normaltemperatur samt en dryg vecka med mycket varmt väder, då vi flämtade i hettan och längtade efter regn, samt för övrigt kalla och regniga perioder.

Eftersom det först var ovanligt varmt kan det sedan vara ovanligt kallt rätt länge och genomsnittet blir ändå ”normalt”.

Men kära Johan Norberg, genomsnitt är en sak och den faktiska verkligheten en annan. Pröva att stoppa ena handen i kokhett vatten och den andra i iskallt. Känns det lagom?

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Normalt sa Norberg

 1. kicki skriver:

  Ja just det, jag har ju alltid haft problem med att folk påpekar att jag känner fel. Som om någon annas upplevelse av situationen skulle vara mera rätt. Grr.

  • Karin skriver:

   Eller som om två hoplagda olika upplevelser (t.ex. en kulen nollgradig natt i Nattavara och en solig trettiogradig dag i Solna) skulle en verklig femtongradig verklighet!

 2. margaretha skriver:

  Jag minns många av min barndoms somrar som den här – men om de (och jag) är det normala, har jag ingen aning om.
  Margaretha
  på trappen
  i regnet

  • Karin skriver:

   Eftersom jag är uppväxt i Bergslagens regnskogar har jag rätt många regniga sommarminnen. Helt OK att det regnade för då kunde man ju vara inne och läsa och slapp tjat om att ”Inte ska du väl sitta inomhus när det är så fint väder!”

 3. Tove Olberg skriver:

  Uppfriskande läsning!

 4. Lena i Wales skriver:

  Här i Wales har det definitivt inte varit en bra sommar, oavsett all statistik!
  Men igår måste jag tillstå att det var soligt och varmt, men idag regnar det, så statistiskt har det troligen varit bra dessa två dagar. Men verkligenheten är något annat!
  Ha en bra söndag, oavsett väder!

  • Karin skriver:

   Japp, verkligheten tenderar att strunta i statistiska medeltal!
   Och vad ska man säga om denna dag som startade med hällregn, fortsatte med strålande sol några timmar för att byta om till värsta åskovädret en stund, men nu klarnar det upp? Genomsnitt på det?

   Hoppas du får en fin augusti i alla fall, det har vi nämligen beställt.

 5. margareta börjesson skriver:

  Heja – bra rutet – skicka till Norberg! Han kan behöva lite balans i sin genomsnittliga vardag!

 6. Agneta skriver:

  En sommardag för några år sedan bröt ett väldigt skyfall ut i den del av Lund jag bor i. Ett mycket rikt mått av vatten flöt därefter runt på gatorna och i påföljande dags tidning fanns bilder på några som paddlade kanot på sin villagata. På en större gata fastnade bilar i vattenflödet. Eftersom jag undrade över hur mycket regn som fallit kollade jag lite senare in nederbördsstatistiken för Lund och där stod att läsa att det skyfallsdagen kommit 0 mm. Förvånad blev jag. Det förhöll sig som så att skyfallet var så lokalt att den del av staden där mätstationen finns inte fick något regn alls. Kanske bör man ta del av väderstatistik med en nypa salt.

  • Karin skriver:

   Mycket belysande exempel på varför det är vanskligt att mäta och skildra vädret!
   I ett avlångt land med så många klimatzoner som Sverige blir det ju lite knasigt redan med medeltemperaturer per dygn. För att inte tala om svårt det kan bli att känna igen sig när man tar fram en medeltemperatur för hela landet, för en hel månad och säger: Så här var din juli!

 7. Anna/notonmusic skriver:

  Det var bra rutet Karin! En underbar liknelse med varm och kallvatten. Den borde tillämpas ofta i statistiska sammanhang. Just nu lyser solen så nu tänker jag lämna skärmen ganska så snart och bege mig ut på gården åtminstone :-)

 8. Musikanta skriver:

  Eftersom jag inte är så beroende av vädret (förutom att jag lider när det är för hett) tycker jag att sommaren hittills har varit helt OK. Det är lagom varmt för att ta en promenad (mellan skurarna) och man får inte dåligt samvete av att sitta vid datorn, vid flygeln eller med en bra bok inomhus nästan hela dagen. Dessutom är det väldigt grönt och vackert ute.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, det var ju förvånansvärt vad snabbt det gick i slutet av juni när det blev varmt. Efter två tre dagar klagade alla på värmen! Jag med. Men så fick vi vårt straff i form av en ovanligt kall och regnig fortsättning. Men som du skriver, det har varit OK och mellan skurarna hinner man mycket.

 9. Kulturchefen skriver:

  Normalt, pah! Det har varit en skräpvår och en skräpsommar. Bönderna hinner inte slå mellan störtskurarna, min squash frös sönder fast jag inte satte ut den förrän sista helgen i juni och mangolden är ca 4 cm hög. Det går inte att korsa gräsmattan utan gummistövlar och idag började jag jobba igen. Morr.

  • Karin skriver:

   Precis så ser verkligheten ut! (Men inte statistiken.) Jag undrar om det är vädret som gjort att mina olika sallatsodlingar blev så chockade att de kom av sig alldeles. Vi brukar vara självförsörjande med allehanda sorter hela sommaren, men i år stannade de i växten när bladen hunnit bli stora som en tumnagel, ungefär. Och sedan dess har de inte växt alls. Mycket irriterande och lite konstigt.

 10. Olgakatt skriver:

  Om kartan och verkligheten inte överensstämmer så gäller kartan; en gammal militär regel. Som jag minns att även Sjöfartsverket tillämpade en gång i tiden med resultat att en kompetent medarbetare straffades efter en grundstötning.
  För min del är sommarvädret också helt OK. De där dagarna när vi hade 35 grader i skuggan var inte njutbara.

  • Karin skriver:

   Fast om man får önsketänka hade det ju varit fint med liiite mer sol och inte fullt så generöst med regn. Sommardagar med temperaturer runt 20-25 grader, hög luft och så någon regnskvätt på nätterna. Då är jag nöjd. Och det har faktiskt funnits sådana somrar också, då det gått bra att vara ute hela dagarna, då trädgården varit tillfreds med vattenmängden från ovan, då sjön varit bad- och simvänlig, då bönderna varit nöjda (nåja…), somrar då långa skogspromenader och cykelturer varit en självklarhet. Vill minnas att åtminstone första delen av förra sommaren var sådan, för då sänkte jag mitt blodtryck rätt rejält genom långa, dagliga skogspromenader i behaglig temperatur. Så visst är det skillnad på olika, vad än Norberg säger!

Kommentarer är stängda.