Hedersuppdrag

Vi har fått ett hedersuppdrag, nämligen att ansvara för ett par barnbarn, en tioåring och en femåring, när föräldrarna och en åttaårig brorsa är på vift.

När vi vinkat av övriga familjen i Krylbo gällde det att hålla femåringen vaken i bilen tillbaka till baslägret, för annars kan det bli komplicerat med sovandet lite senare på kvällen. Tioåringen hittade på en lek som går ut på att man beskriver något och de andra gissar vad det är. Jag säger: ”En rund platt gul sak med röd kant och siffror på.” Både femåringen och tioåringen vet: ”Trafikskylt! Lätt!”

Tioåringen föreslår ”Sånt som man städar bort.” Femåringen ropar genast ”Leksaker!” Det var ju inte riktigt vad tioåringen tänkte på, men vi bestämmer oss för att svaret var så bra att det blir rätt.

DSCN1263Och så diskuterar vi vad vi ska se som lördagsfilm. Jag har äntligen hittat den älskade filmen om en flicka och hennes (låne)häst, Winkys hemlighet. Den har varit försvunnen i ett par år, men är nu äntligen återfunnen. Trodde jag. Men när jag stolt skulle visa upp den för en stund sedan, var det inte alls den DVD som jag trodde att jag lagt ner i väskan utan denna.

Det är en instruktionsfilm om hur man ska slipa knivar med en motordriven slip, med vattentråg och allt. En utmärkt film, men kanske riktigt vad en tioårig hästtjej längtar efter. Femåringen däremot tycker att det ska bli spännande att få se den. Nu hoppas jag verkligen att jag kan leta upp hästfilmen också, så kan vi köra en minifilmfestival här i kväll. Knivslipningsfilmen som förfilm och sedan Winkys hemlighet.

Det här inlägget postades i film. Bokmärk permalänken.

20 svar på Hedersuppdrag

 1. LL99 skriver:

  Hur gick det? Blev det någon filmkväll?

  • Karin Englund skriver:

   Jajamen – nyligen avslutad och inte ett öga torrt! Det är verkligen en fin film, den där Winkys hemlighet.

   Tioåringen var så ivrig att se den när vi väl lokaliserat den i det andra huset att det inte var tal om någon förfilm. Jag vet inte riktigt vad hon mutade femåringen med, men sannolikt kommer han att kräva att få se knivsliparfilmen till frukost…

 2. Annika J. skriver:

  Knivsliparfilm för femåringar får ju en del mänschor (till exempel denna) att associera till diverse dåliga skräckberättelser, så efter visning vill jag ju gärna rekommendera omsorgsfull vaksamhet …

  Fast egentligen ville jag bara nämna hur mycket jag skrattade åt filmbortblandningen!

  • Karin skriver:

   Vi med, faktiskt. Skrattade åt bortblandningen. Mest tioåringen och jag, eftersom femåringen inte alls tyckte det var komiskt, utan en alldeles förträfflig idé att lära sig slipa knivar på den där roliga manicken som snurrar. (Splattervarningsvibbar, ja…)

 3. kicki skriver:

  Vi har en film om konsten att montera takplåt, kan det vara nåt till nästa gång kanske? Eller den där om hur man blir en framgångsrik dartspelare?

  • Karin skriver:

   Dart låter som en intressant idé! I alla fall om det finns en inledande bit om att man INTE får springa fram och kolla motspelarnas resultat under pågående kast. Absolut INTE!

 4. Krönikören skriver:

  Bra vidd på filmerna hos er. Hur många stjärnor fick knivsliparfilmen? Jag får så konstiga vibbar. Vad kan det bero på? ;)

  • Karin skriver:

   Jag skulle nog ge den fem stjärnor – eller knivar, då – men mina medtittare tröttnade snabbt och menar nog att den inte är värd mer är noll poäng, vilket ger ett genomsnitt på, eh… rätt lite.

   Barn, vassa knivar… lite skräckfilmvarning på det, ja!

 5. Pysseliten skriver:

  Alltså, jag troooor att jag har kommenterat och så går jag tillbaka för att kolla om jag har fått någon trevlig respons – så visar det sig att jag inte alls har kommenterat! Och nu minns jag inte ens vad det var jag hade tänkt skriva ….
  Men bra filmer har jag sett och högläsning gillade/gillar både jag och mina barn nästan lika mycket. Jag tror att jag läste mer för mina barn på somrarna, då man kunde sitta ute och ha spänningen med sig. Maria Gripe allra helst.

  • Karin skriver:

   Man får se upp med WordPress nuförtiden. Man kommenterar och skick-klickar och tror att man har gjort nåt, men ofta har inget alls hänt. När jag kommer ihåg det stannar jag en stund och kollar att jag fått iväg kommentaren. Även här hos mig själv.

   Högläsning är väldigt trevligt och tackochlov gillar barnbarnen det också. Till och med en av åttaåringarna, som läser hur snabbt som helst alldeles själv. Hon inser att högläsandet innebär många plus, inte minst den delade gemensamma upplevelsen. Men delade gemensamma filmupplevelser är ju också fint.

 6. kicki skriver:

  Emma har också problem med sin sida på WordPress. Dom får väl skärpa sig.

  • Karin skriver:

   Sådär så att det bara blir alldeles vitt och ingenting riktigt tar? Annat än att logga ut, byta sökmotor och försöka igen. Och igen… Frustrerande!

 7. Anna/notonmusic skriver:

  Hahaha :-) Instruktionsfilm hur man slipar motorsågar! Underbart! Det är det som är så härligt med barn i en viss ålder, allt kan vara av intresse. En gång skulle jag vara borta från en elevgrupp i vuxenundervisningen och de skulle få se en film istället som jag tyckte skulle passa. Men i fodralet fanns inte den filmen utan en video där jag och en lärarkollegor hade filmat oss själva när vi dansade jitterbugg eftersom vi gick på kurs tillsammans. Gissa om elevgruppen hade roligt den lektionen. För varken jag eller kollegan var väl sådär jätteslängda på dans. Så kan det gå :-) Härligt att ni hittade den rätta filmen till slut! Kram

 8. Vi har en vass kniv kvar, resten slöa som lättingar. Intressant film, skulle platsa hemma hos oss. Utan tvekan. Ha det bra med barnbarnen!

  • Karin skriver:

   Filmen är alldeles utmärkt och kombineras med fördel med det tillbehör som medföljde vid köp, nämligen en slipmaskin med både sliptrissa och bryne!

 9. Eva Swedenmark skriver:

  Jag har en liten hög nu med upphittade hästböcker till hästflickorna!

Kommentarer är stängda.