Körsbärsträdgården

Nu slår körsbärsblommorna ut i Kungsan i Stockholm, fast lite tveksamt. De ser frusna ut. Lite vilsna som om de undrar om de verkligen ska vara där. Nu, i den här kylan?körsbärsblom i kungsan

Men de fotograferas flitigt, inte minst av japanska besökare. Jag försöker också ta bilder, men det vill sig inte riktigt. De är för knorviga, blommorna, det blåser för mycket och och solen går hela tiden i moln. Och på uteserveringarna har man ingen känsla för feeling.vid kungsan

De där senaps- och ketchupflaskorna borde plockas bort eller bytas mot några med lite diskretare färger inför helgens körsbärsblommefirande i Kungsan!

Vi tar vår tillflykt till Buckan i stället där man visar massor av fin modern svensk konst. Ja, Bukowskis, alltså. De som ränner där ofta brukar säga Buckan, har jag förstått. Hursomhelst är deras hopsamlade utbud av modern konst (Sigrid Hjertén, Einar Jolin, GAN, Vera Nilsson, Olle Olsson med flera) och många fina svenska möbler en riktig höjdare. Man undrar förstås lite vemodigt vad det kan vara för vackra hem som skingras i och med dessa auktioner, men samtidigt är det ju bra om föremålen kan få komma till nya hem som sätter värde på dem. Alltså värde som i tycka om, inte bara pengavärdet.

schiöler körsbärsblom

Där hittade jag en fin målning av Inge Schiöler. Kanske körsbärsblommor? Den heter i alla fall Blommande fruktträd.

Det här inlägget postades i färg, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Körsbärsträdgården

 1. Tove Olberg skriver:

  Ett en gång upbygd hem skingras och nytt hem byggs upp. Vackert i var och ens smak! Det känns på något sätt vettigt, nu ska någon glädjas igen. Så var det ju det om värdet då, i sinnet eller penningpung. Båda kanske… Gillar tavlan!

  • Karin skriver:

   Jag bli alldeles häpen när jag går runt och tittar. Har folk verkligen haft allt detta vackra hemma hos sig?! Har deras ungar klängt omkring i fåtöljerna, kladdat på borden, spillt på mattorna? Nu är allt fräscht och snyggt och väcker lite habegär. Men det går över när jag tittar på prislapparna. För många nollor… Men kul att se alla dessa konstverk som en utställning, när de nu mellanlandar på Buckan mellan två hem.

 2. Skogsgurra skriver:

  Har färgdiktatorn vaknat igen?

  Du får nog finna dig i att det finns både plastbehållare, ballonger i diverse kulörer och väldigt orange väskor i Kungsan. Inte mycket att göra åt.

  Hur är det på rhododendronfronten? Målat om huset i passande färg?

  Schiöler ser man inte så ofta. Den bilden är ju fantastisk. Hans blonda modell är också fortfarande en favorit. Men nog är hon mera orange än blond?

  • Karin skriver:

   Jamen det ser du väl att det inte funkar! Jag noterade också den orange väskan, men tänkte att den vandrar väl iväg igen.

   På lördag är det japansk körsbärsblommefestival i Kungsan och då har blommorna förhoppningsvis slagit ut lite till. Eller förfrusit. Det är inte lätt att hitta rätt tidpunkt för att fira blommorna. De har sin egen tidtabell.

   Rhododendronproblemet löste vi så att vi högg ner den. OCH målade om huset. Men eftersom vi valde falurött igen och eftersom busken piggnade till av den kraftiga beskärningen och nu är på väg upp igen så ser det ut som om problemet kan uppstå på nytt.

   • Skogsgurra skriver:

    Mot naturen, makterna, färgkombinationer och vad det nu var – dumheten? – kämpar man förgäves.

    Schiölers rosa, röda och violetta fläckar stör inte så det stör. Trots de valda färgerna.

    • Karin skriver:

     Jag tycker att den där färgskalan med lila-rosa-rött är vacker. Det var den brutallila färgen mot en faluröd vägg som inte alls funkade. Kampen går vidare…

 3. Skogsgurra skriver:

  Vi är ju känsliga på lite olika sätt, du och jag. Men känsliga och ömtåliga, det är vi.

  I mitt fall är det extra känsligt med antydan om alkoholiska drycker. Dåcktorn har sagt åt mig att avstå från sådant. Det är därför ganska så ofint av dig att förse dina inlägg med rubriker som jag har problem att hantera. Jag ber dig ta detta på allvar. Min terrapefft nickar instämmande i bakgrunden.

  • Karin skriver:

   Oj, så olämpligt av mig. Körsbär kan ju spontanjäsa har jag hört. Så att Emil i lönneberga och hönsen och alla möjliga tvåbenta varelser blir berusade. Ska jag ändra rubriken?

   • Skogsgurra skriver:

    Ojj! Nu blev det ännu värre. Det där med jästa bär hade jag ännu inte hunnit reagera på. Det var körsBÄRS som berörde mig illa.

    Nej, ändra inget. Jag får försöka stå ut. Har jag klarat en riktad provokation (Hyttis kom hem med en burk SKOGSBÄRSsylt) så ska jag nog klara även denna. Även om den är dubbelbottnad.

 4. Blommar körsbärsträden – det gör de inte här. Vi har visserligen inga kb-träd, men så som jag knatar runt på gatorna med hunden borde jag ha sett. Få ta mig ner på torget för där finns. Tycker det är orättvist om de skulle blomma tidigare i Sthlm än i Hjo. Men vem har sagt att livet skulle vara rättvist, det är det inte. Inte ens bland körsbären.
  Vacker Göteborgskolorist.

  • Karin skriver:

   Jag tror att de där träden är en specialsort som inte behöver bry sig om bär. Prydnadskörsbär kan kosta på sig att blomma tidigt, för om frosten kommer har de i alla fall blommat. Några barn är det ju ändå inte tal om att de ska få, till skillnad från vanliga körsbärsträd som måste vara lite försiktiga så att blommorna inte kommer för tidigt. Körsblomträd borde de heta.

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Åååå, vilka ljuvligt blommande träd! Tur att det är kallt och blåsigt i Stockholm ( sa dottern som är där tillfälligt) annars skulle det vara alldeles för underbart. Så det är nog tur att Herr Ketchup och Fru Senap är där också och smetar runt lite i idyllen! Ha en fin fredagkväll Karin! PS/ Du med flera har inspirerat mig att investera i en digital systemkamera. Har du ngt tips? Är typen som tänker rätt länge först….

  • Karin skriver:

   Hmmm… vet inte riktigt om jag håller med din dotter om det där med kyla och blåst. Det får väldigt gärna vara alldeles för underbart för min del. Bring it on!

   Min kamera är en tämligen beskedlig Nikonvariant av kompaktkamera. Tidigare hade jag en trevlig Coolpix 500 som dock inte gillade att bli blöt. Den nuvarande är en uppföljare till 500, som heter Nikon Coolpix P340. Den känns lite klenare på alla sätt, men är hyfsat ljuskänslig och snabb. När det gäller systemkameror har jag legat på latsidan de senaste decennierna, eftersom jag vet att jag inte kommer att ta med mig något som inte är lätt att stoppa i fickan. Men syrran (Livsrummet) har en systemkamera som jag tror att hon är nöjd med. Hör med henne!

   • Anna/notonmusic skriver:

    Möjligt att kompaktkamera skulle passa mig bättre, har funderat på vad som passar bäst…? Jag ska kolla med systra oxå… Och fundera några varv till :-) Tack för svar!

   • Karin skriver:

    PS. Det har kommit en ny Nikon Coolpix, tror det är nummer 900, som ser väldigt spännande ut. Kompaktkamera med systemkamerakvalitéer! Fast den är ju inte gratis förstås…

 6. Karin på Pettas skriver:

  Körsbärsträdgården i Stockholm! Jag säger bara det…det är underbart att vandra
  där när våren har kommit för att stanna. Om två veckor kanske våra körsbärträd går i blom.

  • Karin skriver:

   Den som väntar på något gott… Och era körsbärsträd för kanske körsbär dessutom, det får inte träden i Kungsan.

Kommentarer är stängda.