Jag köpte tulpaner – ni kan aldrig gissa vad som hände sedan!

tuplanbukett

Nä, jag skojar bara. Jag antar att alla som har ett Facebookkonto är lika trötta som jag på ”klickbeten”, eller clickbaites. Alltså sådana där rubriker som ska få oss att klicka på en rubrik som låter spännande, bara för att upptäcka att det inte var så märkvärdigt. Som att köpa en kvällstidning på grund av löpsedeln.vissna tulpaner

Detta är förstås vad som hände. Tulpaner vissnar. Det gör de alltid.

Och ungefär lika poänglösa är alla historier som poppar upp på Facebook, eller i andra sammanhang på nätet och som bara handlar om en sak: så många klick som möjligt, eftersom det är på läsarklick som reklamsajterna tjänar pengar.

Nu finns det webbsidor för parodier på sådana där klickbeten. Och dessutom klickbetesgeneratorer, med förslag på häpnadsväckande rubriker, som ska få folk att klicka. Som denna.fridge

Eller denna:kiss a bike

Och jag har inte ens valt ut de tramsigaste i de här två exemplen. Det finns mycket värre. Och idén är förstås att försöka sänka hela klickbetes-idén. Dessvärre tror jag att de riktiga klicksamlarna tar den på allvar! Om någon vill försöka själv så finns länken här. Men man kan ägna sig åt roligare saker en söndagseftermiddag. Som Lottens julkalender, till exempel. Man gissar på listiga ledtrådar och om man har tur vinner man en finfin T-shirt!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Jag köpte tulpaner – ni kan aldrig gissa vad som hände sedan!

 1. Karin på Pettas skriver:

  Men rubriken var bra i alla fall!:)

 2. Kanske är det min webbläsare (Google Crome) för det händer inget när jag klickar på dina klickbeten. Men det gör inget, och kvällstidningarnas rubriker har jag börjat strunta i. Köper inga och inte plus på nätet heller. Så.

 3. Krönikören skriver:

  Haha! Huvudet rätt på spiken – utan att passera Gå.

 4. Pysseliten skriver:

  Rubrikerna finns även på pendelns reklamskyltar. Än mer irriterande, eftersom man inte kan klicka. Nej, jag är inte särskilt road av rubrikerna, tycker mest det är fånigt.
  Nu är det äntligen jullov här och jag tänkte handla några julklappar idag. Och baka!
  ”Hon köpte helt vanligt mjöl. Det som hände sedan får dej att tappa hakan!”

Kommentarer är stängda.