Lite pålägg kanske?

spamköttSå här på SPAM-konservens födelsedag kan det ju vara lämpligt att reda ut vad spam=skräppost har med en blandning av hoppressade slaktrester, stärkelse och salpeter att göra.

Hormel Foods lanserade konserven SPAM den 5 juli 1937. Tillverkaren insisterade att det ska skivas skrivas med stora bokstäver, men avslöjade aldrig vad det betyder. SPiced hAM är ett förslag. Something Posing As Meat är ett annat.

Trettiotre år senare kommer paret Bun in på en restaurang i Monty Python’s Flying Circus och undrar vad som finns på menyn. Servitrisen svarar:

spamvikingar”Ägg och bacon; ägg, korv och bacon; ägg och spam; ägg, bacon och spam; ägg, bacon, korv och spam; spam, bacon, korv och spam; spam, ägg, spam, spam, bacon och spam; spam, korv, spam, spam, spam, bacon, spam, tomater och spam; spam, spam, spam, spam, ägg och spam; spam, spam, spam, spam, spam, spam, vita bönor i tomatsås, spam, spam, spam och spam.”

Och sedan ligger det nära till hands att de upprepade meningslösa ordmassor som skräppost brukar innehålla får heta ”spam”.  Just servitrisens svar lär vara ett vanligt innehåll i spam-meddeanden, i alla fall förr i tiden,.

Går det att köpa SPAM idag, undrar jag. Har inte sett något på länge. Nej, jag är inte sugen; undrade bara.

Det här inlägget postades i Att tolka, historia, Ord och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 svar på Lite pålägg kanske?

 1. Skogsgurra skriver:

  Skivas med stora bokstäver. Låter opraktiskt – om än fantasifullt. Hade tillverkaren aldrig hört talas om kniv?

 2. Eva skriver:

  Jag tänker att jag kanske är mer nyfiken på SPUNK!

  • Karin skriver:

   Man kan ju undra vilka kretsar jag umgåtts i, när min första reaktion blir: Men EVA då! Men sedan inser jag att det är Astrid Lindgrens spunk-begrepp du menar, kanske? Mycket användbart och mångsidigt.

 3. LupusLupus99 skriver:

  Spamalot var en jäkligt bra musikal. Jag såg den på Oscarsteatern i mars 2012.

  • Karin skriver:

   Den där Camelot äter så mycket SPAM att man börjar kalla honom Spamalot?
   Sorry. Har inte sett den, men hört talas om den. Är en short summary överhuvudtaget möjlig?

 4. Pysseliten skriver:

  Är det SPAM man lägger i potatismos och kallar lappskojs? Gott är det i alla fall, lappskojs alltså.
  Just idag fick jag ett enormt sug efter att åka till brittiska öarna, men det är knappast maten som lockar (även om dom har en mängd importerade bra kök nu förtiden) utan naturen! Dartmoor och Lundy Island vill jag se! Och lita till …

  • Karin skriver:

   Undrar om det inte är något trådigare. Alltså något där man fortfarande kan ana köttfibrerna. SPAM känns mer som en homogen massa.

   Engelska landsbygden är längtansvärd! Och förvånansvärt glesbefolkad.

 5. Olgakatt skriver:

  Nig är det otroligt vad smarta affärsmän får oss att äta! Åt lunch häromdagen på ett ”billighetsställe” som inte var särskilt billigt när allt kom omkring. ”Dagens” annonserades som ”Örtmarinerad kyckling”, sallad, dryck och kaffe ingick. Vad vi fick?
  Pressat trådigt kycklingkött(?), industribernaise, burkmajs, kranvatten och ljummet kaffe.
  Svågern, som i många år ätit en leverpastejsmörgås med gurka till frukost, råkade en dag läsa innehållsförteckningen på leverpastejförpackningen. Numera är den enda leverpastej han äter min hemgjorda på ekologiska råvaror.
  Själv trodde jag SPAM var något Monty Pythongänget hade hittat på, ungefär som Ministeriet för ”silly walks” som jag älskar! Inte trodde jag det fanns i verkligheten. Där ser man hur obildad man kan vara.

  • Karin skriver:

   Ja, man förvånas rätt ofta längs vägarna över vad vi ofta nöjer oss med. Eller i alla fall vad som serveras och som man sedan knappt klarar att äta en tiondel av. Det blir numera mest bara ostmackor för min del. (Fast kranvatten är ju oftast OK i vårt land.)

   Jodå, SPAM finns på riktigt och förmodligen hade Monty Python gänget varit på någon road trip i USA och upplevt något i den stilen på riktigt. I alla fall servitrisen. Det där gängen glada SPAM-älskande vikingar känns kanske som ett fantasifullt tillägg!

 6. Kulturchefen skriver:

  Dessvärre tror jag att det mesta som säljs i kyldisken och heter skinka definitionsmässigt är SPAM. Helmuskelskinka är i minoritet. Att SPAM blev en sån ikonprodukt beror nog på att den var så udda då. Idag är köttklistret självklart men det har utvecklats och avslöjar inte sig själv så lätt.

  • Karin skriver:

   Du har nog tyvärr rätt. Jag har försökt förstå mig på olika djurdelar, som t.ex. bog, men den har haft för många fiberriktiningar, konstig form och egentligen varit hopklistrad lite slumpmässigt av olika bitar.

 7. Hans Pettersson skriver:

  SPAM har jag aldrig ätit men väl fått som e-post som kommentarer. Är inte särskilt sugen på varken det ena eller andra.

 8. Anne-Marie skriver:

  Nu tänkte jag lämna ett litet ”avtryck” hos dig. Du tittade ju in hos mig häromdagen.
  SPAM skall skrivas med stora bokstäver och jodå, det finns en hel del burkar på mathyllorna här i USA.
  SPAM är inte mat som jag ser det. Det smakar inte särskilt gott (har bara ätit det ett par gånger) och det innehåller inga nyttigheter. Men många amerikaner tycker om sin SPAM.
  Och namnet är en hemlighet. Enligt hemsidan för SPAM står det: ”There are some questions that continually plague man over time. Questions like ’Is there intelligent life beyond Earth?’ And ’What is the meaning of the SPAM® brand name?’ Unfortunately, we can provide answers to neither. The significance of the SPAM® brand name has long been a subject of speculation. One popular belief says it’s derived from the words ’spiced ham.’ Others suggest it’s an acronym for ’shoulders of pork and ham.’ The real answer is known by only a small circle of former Hormel Foods executives. And probably Nostradamus.”
  Jag tror världen skulle klara sig mycket bra utan SPAM. :)

  • Karin skriver:

   Hej Ann-Marie, välkommen hit! Vad roligt med en riktig SPAM-expert-kommentar! Jag noterar att dom inte har tagit med Something Posing As Meat bland de tänkbara förklaringarna. Undrar varför:)

 9. Musikanta skriver:

  Jag tycker att din förklaring till ordet är alldeles utmärkt. Eftersom maken är vegetarian blir det inte så mycket spam för min del. Fast leverpastej gillar jag så jag bryr mig inte om vad som är i…
  Ingrid

Kommentarer är stängda.