Gripen-gåtor och svar

Schweizarna röstade nej till att köpa stridsflygplanet Gripen E från Sverige. När det stod klart att nej-sidan vunnit började spekulerandet i svenska medier varför det blev så galet.

Kan det ha varit den svenske ambassadörens fel, han som med stor noggrannhet och målande beskrivningar kartlade centrala aktörer på nej-sidan? När de förolämpande formuleringarna om en del politiker kom ut, hoppade ledande kristdemokrater av Ja-kampanjen, som därmed försvagades.

ueli mauerEller kan det ha varit den schweiziska försvarsministerns själv, Ueli Maurer, en gång i tiden major över en cykelbataljon. Han lär ha drivit en ganska lam kampanj för Gripenköpet. Möjligen tyckte han inte att det där med stridsflygplan var så viktigt? Cyklar i stället, kanske?

Det sägs också att han fått kvinnorna emot sig efter ett ofta citerat uttalande. När någon damtidning intervjuade honom fick han bland annat frågan om det fanns några hushållsredskap som var äldre än 30 år i hans kök. Det kontroversiella svaret blev: ”Bara min fru!”

Jag undrar ändå om inte svaret finns på annat håll. Nej-sidans argument var inte så tokiga: Vad ska vi ha planen till, undrade de, vem är fienden? Ett neutralt land med Natoländer runtomkring – vem ska vi frukta? Behöver vi inte pengarna bättre till annat, som välfärd och vägar? Och om det ska satsas på ökade försvarskostnader – är då dessa dyra plan den bästa idén.

Det som förbryllar mig med den här icke-affären är allt ståhej innan kring det eventuella köpet (kolossalt viktigt för Sverige!) och Saab-chefens axelryckning när det inte blev något. ”O nej, det här påverkar oss inte alls?” Nähä?

mer än 30 år

Själv har jag nog bara redskap som är äldre än 30 år, som till exempel redaktörn. Och så har jag några som är mycket gamla. Den där översta hör till en äppelmosvagga. Men den där i mitten med ett liksom avlångt ägg till rulle; det undrar jag vad det är.

Det här inlägget postades i #blogg100, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Gripen-gåtor och svar

 1. Musikanta skriver:

  Kul med äppelmosvaggan, en sådan hade min mamma. Jag tyckte han var rätt rolig – försvarsministern. Den som tog illa vid sig kan inte ha haft mycket humor.
  Det är klart att han var besviken – Saabchefen – men en riktig karl visar inte sådana känslor ;-).
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Han lär ha sagt värre saker än så, försvarsministern, så man kanske har tröttnat på hans humor. Men lite kul var det ju!

 2. Pysseliten skriver:

  Wow, en sporre o trä! Jag har lekt med en sådan där äggformad rulle, men det var nog bara sandkakor som rullades då.

  • Karin skriver:

   Visst är den fin, träsporren. Men inte riktigt lika effektiv som en metallsporre, så det är ingen risk att jag sliter ut den. Såvitt jag minns använder man den till småkakor och det är rätt långt mellan mina småkaksbak…

 3. Olgakatt skriver:

  Jag misstänker att gubben inte har en aning om vilka köksredskap som faktiskt finns i hans frus kök, långt mindre deras ålder. Som enskild kommentar var den kanske litet kvick men när det ingår i en allmänt sexistisk vokabulär blir det tröttsamt.
  Jag kan inte heller förstå vad i all sin dar schweizarna ska med stridsflygplan till. Mycket klokt att rösta nej till ett sånt pengaslöseri. Då är det värre med deras nej till invandrare från EU. Det ÄR otäckt med de fascistiska tendenserna runt om i världen.

  • Karin skriver:

   Jag tror att nejet till Gripen delvis beror på att man skäms lite fär den där invandrarfientliga omröstningen. Inte så långsökt som det låter: Ueli Maurer var den drivande kraften bakom släpp-ingen-djävel-över-bron-politiken. Jag vet inte riktigt hur det gick till när han fångade så många röster i den kampanjen. Men nu, säger en del valanalytiker, skäms man och dessutom börjar man tröttna på Ueli Maurers slängiga, rasistiska och sexistiska jargong och därför har framförallt kvinnor röstat nej. Och i så fall ör det ju ett litet hoppfullt tecken.

 4. Kicki skriver:

  Det där avlånga ägget skulle jag kunna tänka mig att använda om jag ska passera något genom ett ståltrådssil … durkslag.

Kommentarer är stängda.