Makterna är emot oss – men storlommen är på vår sida

regntunga skyar

Jag skulle ju bara ta en bild på regnmolnen…

Typiskt aprilväder med strålande sol, men mörka skyar rakt föröver när vi for mot landet och påsken. Jag tryckte ner sidorutan på bilen för att ta en bild av de gråblå molnen, men då hakade något upp sig och det gick inte att få upp rutan igen. Det surrade lite hjälplöst inuti bildörren, men rutan var försvunnen i djupet.

Och just då brakade värsta skyfallet loss. Det blev rätt så blött i bilen, så vi svängde in på en brädgård och fick plast och gaffatejp, för att täcka rutan hjälpligt. ”Vi får värma oss när vi kommer fram” tröstade vi varandra ”hett kaffe, torra kläder och upp med fötterna på varma elementet!” Men när vi kom fram var det elavbrott. Kalla element, inget ljus, inget vatten och frysen läckte (ja vi borde ha frostat av för länge sedan). Inget kaffe, inget att värma fötterna på.

Och vi till att klaga och kolla med Vattenfall och bete oss. Tills vi sansade oss och sa att tre strömavbrott på en månad visserligen är illavarslande och tyder på dåligt underhåll, men det finns många ställen på jorden där elavbrotten är vanligare än motsatsen. Och att många skulle vara glada om de fick limpmacka och mjölk till middag.

Just då pekar redaktörn ut över sjön: Är det inte storlommen?

Visst är det det. Men så trevligt! Storlomparet håller till på andra sidan vattnet, vid ön. Men det händer att de kommer över till vår sida. De brukar dyka upp precis efter islossningen och säga hej. Jag hann inte få tag i kameran och hitta stövlarna och ta mig nedför slänten förrän de givit sig av en bit ut mot ön. Ena lommen dök, den andra kan anas på denna bild.

lom 14Jag har en speciell relation till storlommarna i vår sjö, sedan den där sommaren då jag nästan höll på att bli adoptivmamma till en storlomunge. Ser fram mot att de ska komma till bryggan och presentera årets unge. Och det ska bli fint att höra deras stillsamma ”orrrp” när de patrullerar strandkanten i sommar och deras rop om kvällarna.

Det här inlägget postades i #blogg100, Att resa, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Makterna är emot oss – men storlommen är på vår sida

 1. Karin på Pettas skriver:

  Ja, vad gör det om allt krångelikrånglar bara storlommen kommer som den ska?
  Nu blev jag påmind om att vi ska fara till vår sjö och se om den har kommit hit också
  Och limpsmörgås sitter alltid bra! Ha det gott!

 2. Kicki skriver:

  Var det inte den bildörren som det skvalpade i ?

  • Skogsgurra skriver:

   Det skvalpar nog ännu mera nu.

   Det där storlomparet (eller mycket tidiga förfäder till det) har jag också ett förhållande till. För sextio år sedan, ungefär, lekte vi en lek som gick ut på att jag smög mig mot dem med kanoten och försökte komma så nära som möjligt.

   Jag kom aldrig närmre än 15 – 20 meter. Då dök de och var borta någon minut.

   Jag skulle då (enligt de oskrivna reglerna, som de verkade vara helt införstådda med) gissa var de skulle dyka upp igen och snabbt ta mig dit.

   När de åter visade sig i ytläge var det aldrig ens i närheten av den plats jag befann mig. Och jag tyckte nog att deras ”oohooo” lät lite triumferande. Inte för att jag haft särskilt många naturupplevelser, men av dem jag haft är nog umgänget med storlomparet den finaste.

   Fast lille Poppoppop var ju också väldigt trevlig.

   • Karin skriver:

    Dom gillar fortfarande att leka den där leken. Men nu är det jag som försöker fånga dem med kameran och de lyckas alltid dyka upp i någon annan riktning än jag gissat.

  • Karin skriver:

   Kicki, möjligen var det skvalp i denna dörr också. Men värsta sjögången var nog i höger bakdörr, som med små passagerares benägna bistånd ofta hade rutan nervevad utan att jag märkte det. Och så kom ett skyfall och så blev det skvalp.

 3. hyttfogden skriver:

  Tänk, det är nästan som om ni har en egen liten Nessie i Rossen lika gäckande som namnen.

  • Karin skriver:

   Till och med två, eller förhoppningsvis tre om ett tag. De brukar bara få en unge vanligtvis, men någon sommar har det varit två småttingar.

   Jag läste fel först som att vi har en egen Nesser och det kan man ju säga, på sätt och vis, tänkte jag. Håkan Nesser har förlagt en av sina mordhistorier (glömt vilken) till en sjö som heter Rossen. Jag funderade på att skriva till honom och protestera mot den behandlingen av vår sjö, men kom mig aldrig för, eller bestämde mig för att det var en annan sjö med samma namn.

 4. Olgakatt skriver:

  Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Jo, det är Nesser!

  • Skogsgurra skriver:

   Hon badade troligen inte i Rossen heller. Eller vår charmiga sjö med det välklingande namnet Lersjön. Den ligger för övrigt inte långt från tätorten Bråten. Som av en händelse ligger Lerängen mittemellan.

  • Karin skriver:

   Men jag tror faktiskt att ”Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” har en Rossen-sjö i handlingen. För jag har inte läst jättemånga böcker av honom och den ligger nära till hands.

 5. LupusLupus99 skriver:

  Här inne i stan är det ont om storlom men däremot så bor det ett
  skäggdoppingpar i den vik som mina föräldrarna bor vid.

  • Karin skriver:

   Doppingar, finingar. Dom har så eleganta silhuetter. Men var trivs dom? Bräckt vatten? Insjöar? För inte är det väl en havsfågel?

 6. Kulturchefen skriver:

  Åh, ha det så fint! Med storlommar och fönsterkrångel och allt. På min lilla mammas bil funkade nerknappen men inte uppknappen, och det var TJI att komma ihåg det. Sedan krävdes det ett särskilt verktyg och lite knyck (den rätta) för att få isär dörrhalvorna och manuellt peta igen rutan. Det var det bara svågern som kunde, men vilken snits på knycken han fick till sist!

  Glad påsk, hörni!

  • Karin skriver:

   Ack om vi kunde ha fått låna svågern en stund! Nu blev det en blöt färd hit och idag en utflykt till Avesta där man kommer att fixa problemet för ofattbart många tusenlappar. Men det är ju ändå mirakulöst att man kan knö in sig på en bilverkstad i påskveckan utan bokning i förväg, så vi är så glada att vi får vara tacksamma. Habrapåsk själv!

 7. hyttfogden skriver:

  Såg nyss på Lotten att Lupus meddelade 15.40 att Piret har dykt upp!

  • Karin skriver:

   Ja, jag var inne och kollade på FB-reaktionerna och Kalakotkasbilder (för nu är det ju mörkt i boet). Visst är det Piret, med den trasiga sändaren och allt. Så kul!

 8. Kristina Lejdström skriver:

  Vicket äventyr för att ta sig till paradiset med storlommarna
  och huset vid sjön. Här är det koltrasten som hörs och det är
  inte illa heller. Ha det riktigt bra i påsk. Dök ner i tvättstugan
  men ska ta mig ut i det gröna senast i morgon.

Kommentarer är stängda.