Valfrihet

Det är gott om avgångar mellan Stockholm och Uppsala, men när jag granskade dem närmare blev jag fundersam.

Valetågtidert står tydligen mellan att åka någorlunda billigt och komma fram på 38 minuter, eller att betala lite mer för att resan ska ta nästan en timme. Jo, det är tåg i båda fallen. Jag gillar visserligen att åka tåg, men inte till den milda grad. Troligen har jag missat någon finess och jag skulle väldigt gärna vilja veta vad det kan vara. Det blev billigt och snabbt för min del och det fungerade utmärkt. Men jag undrar förstås vad jag missade när jag inte åkte långsamt och dyrt.

Det här inlägget postades i Att resa, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

22 svar på Valfrihet

 1. Musikanta skriver:

  Det tåg som är dyrare kanske stannar på någon station som inte det andra gör, eller? Annars verkar det väldigt konstigt.
  Ingrid som alltid åker Swebus.

  • Karin skriver:

   Men ändå? Jag är inte säker på att det är värt de extra kronorna för att få stanna några minuter i Knivsta.

   Vi var några som åkte tillsammans och det visade sig att våra biljett priser, på samma tågresa och samma tåg, skilde sig åt en hel del. Att köpa tågbiljetter blir mer och mer som att köpa aktier.

 2. Mia skriver:

  Det här med tågresor är intressant.

  För något år sedan upptäckte jag att det var billigare att åka med ett tåg från Göteborg till Stockholm, via Skövde. Än åka från Skövde till Stockholm – med samma tågavgång! Skövde ligger ju på väg till Sthlm från Gbg…. ;-)

  • Karin skriver:

   I så fall vore det ju smartast för Skövdeborna att boka sina biljetter från Göteborg när de ska till Stockholm, men jag misstänker att SJ inte upplyser om den möjligheten. Obegripligt är vad det är.

 3. Kicki skriver:

  Den kloka mannen Bengt Göransson sa en gång att SJs nya affärside var att sälja biljetter, inte att transportera folk.

  • Karin skriver:

   Ja, inte är det persontrafik som är i fokus inte. Men om biljettförsäljning är affärsidén tror jag att de ska fila lite på utformningen, annars gör allt fler som Musikanta: ger upp inför allt krångel och tar bussen i stället! Eller som vi, tar bilen, när tågen inte längre stannar på de platser dit vi ska.

 4. margaretha skriver:

  Ja men du får ju mer för pengarna om du tillbringar en timme på det mysiga tåget. Precis som med portot, det har blivit dyrare men tar längre tid att skicka brev (utrikes). Klart att det kostar posten mer att ta hand om saker i två veckor istället för tre dagar.
  Margaretha

 5. Karin på Pettas skriver:

  Där har Margaretha onekligen en poäng:).
  Du får mera för pengarna om du åker långsammare.
  Men även en öbo litet på sidan om tågrörelsen har förundrat sig över prisskillnaderna. När dottern studerade i Göteborg reste jag dit nu och då och fastän jag oftast åkte X-2000 var priserna olika varje gång.
  Vid ett tillfälle måste jag resa hem tidigare än jag hade tänkt och det fanns inte plats på tåget annat än i boskapsvagnen!
  Förundrat tackade jag ja, till en plats bland kossor, grisar och vad som åker med en sådan, men det visade sig vara vagnen för hundar och hundarnas människor. Roligt hade jag hela vägen till Stockholm, billigare åkte jag och kanske litet långsammare, men tiden gick snabbt.
  Det kanske är så att den långsamma turen till Uppsala är roligare och därför kostar mera?
  Ska du verkligen inte testa så vi andra får veta?

  • Karin skriver:

   Jag är tillfälligt nyfiken för att faktiskt vara beredd att prova vid första bästa tillfälle. Vad kan jag förlora? Några tior och 22 minuter!

 6. Kulturchefen skriver:

  Enligt samma logik är jag dubbelt så strong som Lena Gavelin, jag orkade nämligen springa Tjejmilen prick dubbelt så länge som hon gjorde 2004. Heja mej!

  • Karin skriver:

   Till långsamhetens lov! Folk får priser och medaljer för att de springer långt, eller fort. Men vem premieras för att hen springer länge? Orättvist! Heja dej!

   • Skogsgurra skriver:

    Kurt Olsson var inne på liknande tankegångar. I en intervju med Patrik Sjöberg frågade han plötsligt: ”Du kan ju hoppa väldigt högt, men hur lågt kan du hoppa?”

    • Karin skriver:

     Precis! Bra fråga. Och, undrar man ju också, hur långsamt?

     • Skogsgurra skriver:

      HD-förare brukar ha tävlingar i hur sakta man kan ta sig från start till mål. Långsammast vinner.

      • Karin skriver:

       Hur var det med zen och motorcyklar, egentligen?

       Min favorit när det gäller långsamma motorfordon var annars den moped som sonen köpte för att mecka med. Den gick inte många meter och alltid mycket långsamt.

 7. Storfiskaren skriver:

  Om man är lite uppmärksam på tabellen som Karin visar så kan man se att det snabba och billiga tåget är en SJ avgång. Det andra tåget är en SL avgång. Nu ska det ska ju vara konkurrens på rälsen mellan olika bolag och det här är väl ett utslag av detta. Den här gången får ni nog ”banna” SL och inte SJ. I och för sig snarlika namn men dock olika ägare. SL är väl lokalt ägt i Stockholmsområdet och de tycker tydligen att de kan ta lite mer betalt för sina resor. Inte vet jag om det betraktas som finare att åka med SL än med SJ.

  • Skogsgurra skriver:

   Kan vara så enkelt att SL stannar vid alla stationerna längs sträckan.

   Då tar det längre tid. Och då går det också att ta mer betalt eftersom resande till de stationerna kommer dit de ska utan att behöva ta taxi eller buss sista biten.

   Ganska logiskt att det kostar mer även av det skälet att ”produktiviteten/timme” blir lägre och det dessutom kostar en hel del energi att accelerera tåget efter stoppen.

   Så prissättningen kan nog, hur ogärna jag än tillstår det, vara rätt så logisk.

   • Karin skriver:

    Ojdå, SG, du hann in här mellan Storfiskarn och min kommentar till honom. Jag får fördjupa mig i tidtabellerna. på nätet finns ingen finfördelning av sträckan, så det är svårt att se om din teori stämmer. Men det finns fiffiga metoder att undersöka detta. Återkommer i ämnet. Kanske…

  • Karin skriver:

   Nja, Storfiskarn, för oss stockholmare känns inte SL särskilt exklusivt, det gör det verkligen inte. Kan det vara buss tänkte jag och kollade, men nej, det är frågan om tåg, om än i dessa avreglerade, bolagiserande tider med SL som operatör. Mystiken tätnar, spänningen tilltar… Endera dagen satsar jag en dryg hundring på att ta reda på vad det handlar om!

 8. Olgakatt skriver:

  Vid min Stockholmresa nyligen hade jag en del underligheter som jag diskuterade med SJ:s kundtjänst. Nu var det förstås vissa delar som var Trafikverkets bord och inte SJ:s men damen jag pratade med suckade och sa att det lär inte bli bättre med dagens avreglering. När jag sen åkte hem var det flera hundra kronor billigare med en avgång som gick en timme senare än den dyrare.

  • Karin skriver:

   Ibland kan man (med viss ansträngning) förstå att det finns en tanke bakom prissättningen, som till exempel att styra bort resenärer från rusningstrafik. Men det är sällan så logiskt och fortfarande helt obegripligt varför tre personer som köpt samma slags biljett, samma dag, till samma tåg ska betala olika mycket. Och alla dessa olika bilag som inte vill samarbeta. Nej inte gynnar det resenärerna, inte. Undrar vem det gynnar egentligen.

Kommentarer är stängda.