Hur ska det gå för körsbärsblommorna?

Så här ser mina noteringar om körsbärsblomningen i Kungsträdgården ut för de senaste fyra åren:   6 maj 2010, 27 april 2011, 6 maj 2012 och 9 maj 2013. Den här bilden är från 2012. körsbär

Men i år fick vi rapporter i tidningarna och på bloggar redan den 13 mars om att körsbärs-blommorna börjar slå ut.

körsbärskvistarDå var jag däckad i halsfluss och kunde inte kolla hur det var med blommandet. Sedan har vi haft minusgrader flera nätter, från mitten på mars. Det mår utslagna eller nästan utslagna knoppar inte så bra av.

Jag gick förbi körsbärsträden i går och försökte bilda mig en uppfattning om läget. Kommer de att klara sig? Är de alldeles ihjälfrusna?

Jag klarar inte av att bedöma det, men jag hoppas verkligen att vi får lite blomning i år också. Körsbärsblommans dag kommer i år att firas den 26 april, blommor eller ej.

Det här inlägget postades i Att odla, Att tolka och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Hur ska det gå för körsbärsblommorna?

 1. Pysseliten skriver:

  Jag läste någonstans att blomningen inte kommer bli så ymnig i år. Dom träd som slösat energi på sina knoppar för tidigt kommer inte kunna blomma om lika starkt som dom träd som sparat sig. Nej, man ska inte ta ut sig i början av ett lopp.

  • Karin skriver:

   Hoppas ändå på rosa skyar, om än glesa – det är så fint när de blommar. Men visst har det varit en konstig vinter och förryckt vår. Sjön hemma i Dalarna har sköljt två gånger redan och sedan fått ny is igen!

 2. Mia skriver:

  Visst vill vi ha körsbärsblomningen, även äppelträdens blommor är ljuvliga! Jag vet inte hur det gått här i mina trakter… Det återstår att se. Vi får hoppas på det bästa!

  • Karin skriver:

   Ja, denna luriga vår kan ha ställt till det. Verkar som om mittersta Sverige råkat värst ut. Det är bara att hålla tummarna!

 3. Kicki skriver:

  Undrar om jag hinner på körsbärsblommen i år då. Hittills har jag bara sett bladen på marken.

  • Karin skriver:

   Ja, dom brukar ju gäcka dig. Jag ska se till att intensifiera körsbärsblomsbevakningen så att jag kan alertera dig när (om!) det drar ihop sig. Annars finns det annat trevligt att titta på också i den här stan!

 4. Musikanta skriver:

  Fixade körsbärsblommorna förra året. Finns på min profilhemsida på FB.Vill du hålla också mig underrättad om eventuell blomning i år. Det är en upplevelse. Åsa jobbar i Vasastan så hon kan inte hålla koll på detta.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Den är jättefin din körsbärsbild! Jag punktmarkerar körsbärsträden och hoppas både att jag hinner förvarna och att de levererar!

Kommentarer är stängda.