Tack och hej, blomsteraffären!

hissen1

sista dagen

Vid Katarinahissen finns en trevlig blomsteraffär som varit räddningen för mig  i många lägen då jag snabbt måste få iväg ett blommogram, ordna med en krans till en begravning, eller när jag helt enkelt behövt muntra upp sig med en bukett tulpaner.

tomma hyllor

Men nu är det slut med det. Butiken stänger på grund av Slussenombyggnaden. Tack snälla Janne för trevliga pratstunder! Och tack för lyxigt avskedsfika i butiken i dag!

Hur var det med den där planen att Slussen ska byggas om en bit i taget? Västra delen för sig och östra för sig. Såvitt jag kan se håller man på i alla väderstreck. Vi är rätt skonade upp på vår höjd och från Gondolen ser Södermalmstorg fortfarande rätt charmig ut. Men ger man sig ner på markplanet är det riktigt otrivsamt. Här några bilder från idag. Ja, det bullrar också. Och ryker och luktar illa.

slussplan

Om man ser det lite grann ifrån ovan…

Katarinavägen

Katarinavägen

Slussplan

Slussplan Södermalmstorg

Götgatan

Götgatan

 

Korsningen Hornsgatan

Korsningen Hornsgatan

 

Klevgränd

Klevgränd

Vid Stadsmuseet

Vid Stadsmuseet

Det här inlägget postades i Debatt, Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Tack och hej, blomsteraffären!

 1. Olgakatt skriver:

  Om man nu tvunget ska bo i Stockholm så ska man ju bo som ni, mitt i smeten. Men att just nu bevittna och dagligen störas av ännu en destruktion av en god och intelligent stadsmiljö måste kännas eländigt.
  Jag förblir min tysta by trogen.
  Just nu kvar på Manhattan ytterligare nån timme ser jag alla de desperata åtgärderna att skapa en miljö där även barn kan bo men är synnerligen tveksam till att det är bra att de vistas här över huvud taget.

  • Karin skriver:

   Manhattan må vara hur mysigt som helst att besöka, men att bo där med barn känns inte som den bästa lösningen, nej.

   Jag börjar bli frustrerad över att det är så svårt att få något vettigt besked om hur det är tänkt att Slussen ska se ut framöver. Vaga genomskinliga huskroppar med underliga former är allt vi får se. I denna känsliga miljö är det ju extra viktigt att husen är vackra. Och det har jag svårt att tro att solkiga glas-schabrak kan vara.

 2. Kicki skriver:

  Ja det är mycket vi slipper vi som bor i skogsbrynet, kollektivtrafik t ex.

  • Karin skriver:

   Just sånt blir man onekligen lite bortskämd med här. Man kan komma i stort sett vart som helst, med tunnelbana, bussar eller (sju minuter härifrån) med tåg och pendeltåg.

 3. margaretha skriver:

  Hu, så trist det ser ut!
  Så blir jag lätt nostalgisk, när jag minns hur det såg ut – då för lääänge sedan. Där på sidan (just i den sneda skarven mellan skugga och ljus) av katarinahissen, satt automaten där man för 5 öre köpte polletter för färd med hiss. Och Konsumbutiken i hörnet av Katarinavägen, där vi köpte mina snickarbyxor – barnkläder längst in – pojkbyxor, för flickor förväntades ha kvinnligare kläder, (möbler en trappa ned). Och så….
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Det var ju en spännande miljö och genomtänkt. Så trist och ansvarslöst att bara låta allt förfalla, årtionde efter årtionde… Och så nu en massa ogenomtänkta lösningar.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Uj! Det gör ont….och allting på en och samma gång..

 5. Jisses vad det byggs om.
  Ska en sväng till huvudstaden om två veckor. Vill liksom undvika trafikstök ;-)

  • Karin skriver:

   Två veckor? Du kanske ska fundera på att vänta två decennier om du vill undvika trafikstök. Du bör i alla fall undvika Slussenområdet ett bra tag framöver.

 6. LupusLupus99 skriver:

  Det verkar som om bl.a. Bussterminalen inte blir av, i alla fall som det ser ut nu.
  http://www.svd.se/nyheter/stockholm/nya-slussens-bussterminal-stoppas_3419454.svd

  Personligen så tycker jag nog att en ny insprängd bussterminal
  inte behövs om tunnelbana förlängs till Nacka.

  • Karin skriver:

   Skönt att det vansinnesprojektet kanske stoppas! Ingenvidare säkerhet, verkar det som, med en bussterminal långt inne i berget. Alltid nåt sa hen som fick se Åmal… Men då är det ju väldigt synd att staden lovat bort byggrätter vid Sadsgårdskajen som kanske hade behövts för en alternativ terminal (vilket man gjorde i uppgörelsen med Atrium Ljungberg, för att de skulle dra tillbaka överklagandet). Suck!

 7. Skogsgurra skriver:

  Det känns som en tidsfråga innan en allvarlig personskada inträffar på den här byggplatsen.

  Flera bilder visar att man sneddat rejält när det gäller materialhantering och att hindra att saker faller över förbipasserande. Speciellt illa är bilden ”Slussplan”. Där ligger grova I-balkar mycket vingligt och den som klarar av att lägga ett sling runt den översta utan att komma i vägen och få benen klippta när den glider iväg har mera tur än vad som är vanligt.

  Hela området borde anmälas till Arbetarskyddsstyrelsen och arbetet stoppas innan en olycka sker.

  • Karin skriver:

   Södermalmstorg, ska det ju vara, inte Slussplan. Jag ändrar senare, för nu är jag på språng.

   Ja, det verkar som om dessa underunderentreprenörer har svårt med säkerhetstänkandet.

  • Karin skriver:

   PS. Nu har jag anmält hela Slussenområdet till Arbetsmiljöverket, som det heter numera. Ska bli intressant att se vad de svarar!

 8. LupusLupus99 skriver:

  En annan sak som är vanligt i dessa sammanhang är att på alla skisser som visas
  så är det en fin sommardag där solen skiner ifrån en klarblå himmel med
  folk som sitter utomhus och njuter av vädret.

  Dock hur många av årets 365/366 dagar har såpass bra väder?
  Jjämfört med hur många dagar som vädret är för kallt, för regnigt, för
  snöigt och etc för att kunna sitta utomhus på t.ex. ett café?

 9. Eva skriver:

  Vad bra att du orkar kämpa och att du anmäler. Du bor ju verkligen på första parkett för att se eländet. Folkomröstning om Slussen är väl en bra idé!

  • Karin skriver:

   Tack! Jo, kanske folkomröstning, men det är ju samtidigt en ganska svår väg att gå och vem vet vad det resulterar i? Det är ju rätt svårt att formulera alternativen och komplicerade frågor att ta ställning till. Men det parti som tar upp detta som en fråga i valrörelsen och redovisar ett realistiskt och genomtänkt alternativ skulle nog kunna få en hel del röster.

 10. Musikanta skriver:

  Synd om er – jag tycker det hela verkar helt vansinnigt!

  • Karin skriver:

   Det är det, absolut. Och jag skulle vilje se den hyresvärd i vårt område som vågar använda ”lägesfaktorn” som ett skäl att höja hyrorna. De närmaste femton åren är lägesfaktorn en anledning att sänka hyran!

Kommentarer är stängda.