Finfina fula frukter

fula tomaterMataffären vid Nytorget skyltar med knöliga tomater och ojämna citroner och blodapelsiner. Precis vad jag längtat efter! Tomater som får växa som dom vill i solen, som verkligen smakar tomat. Men priset fick mig att tveka, Åttio kronor kilot!

Då blev det svårt. Det är ju löjligt dyrt. Eller? Är det snarare så att normalpriset så här års, 35-40 kronor kilot är löjligt billigt. Orimligt billigt. Tål att tänka på. För tomater på vintern är lyx och ska kanske också ha ett lyxpris. I alla fall om det handlar om ekologiskt odlade, smakrika – och trevligt knöliga tomater. Jag får sova på saken och går kanske tillbaka till Nytorget i morgon.

Kanske de knöliga lyxtomaterna kan bana väg för andra frukter och grönsaker som avviker från normen. Alldeles för mycket slängs, för att det inte har den rätta formen. Även om EU lättat på sina kosmetiska regler en smula, är det långt kvar innan de spretiga morötterna och knöliga jordgubbarna accepteras av ”marknaden”. Alldeles för mycket slängs. Vi borde i stället uppmuntra de egensinniga växterna. En en liten anktomat eller morotsastronaut En rättika som ser lite laid back ut och en förtjusande liten jordgubbsnalle. Bilderna här nedanför kommer från webbplatsen ugly fruits. 

ugly fruits

 

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Finfina fula frukter

 1. Musikanta skriver:

  Hade ingen aning om att EU hade kosmetiska regler för frukt! Men det är klart, har aldrig sett någon morot som ser ut som den på bilden t.ex. eller något i den stilen. Jag är inte särskilt förtjust i tomater så jag skulle definitivt inte betala 80 kr kilot. Var ligger Nytorget?

  • Karin skriver:

   Jajamen. EU har regler för hur böjd en gurka får vara och hur stor en jordgubbe måste vara. Även om man lättat på reglerna så finns de. Men jag tror att en stor det av svinnet beror på oss konsumenter, som väljer bort för små äpplen och för knorviga morötter. Det slängs förfärande mängder fullt ätliga grönsaker och frukter.

   Nytorget ligger på Södermalm, söder om Folkungagatan (dvs SoFo) och hör till de populärare delarna av Södermalm.

 2. Kicki skriver:

  Det där med kosmetiska regler är nog praktiskt i storkök, Ska man göra några hundra portioner med bl a några gurkskivor så är det nog väldigt praktiskt med hyfsat raka gurkor. T ex.
  Men bara då.

  • Karin skriver:

   Ja precis! Låt storköken få ha sina raka gurkor. Men det är ju synd att slänga alla andra som ändå smakar precis likadant.

 3. Skogsgurra skriver:

  Gäller krokgurkeförbudet fortfarande? Googling hjälper!

  Når britiske EU-skeptikere skal beskrive idiotiske detaljreguleringer fra Brussel, kommer de trekkende med en agurk: I 1988 ga EU-kommisjonen ut regulering nummer 1277. I den er det slått fast at en agurk som bøyer seg mer enn 1 centimeter pr. 10 centimeter, er for krum til å være en godkjent EU-agurk av førstesortering. Annensorteringen, de krummede agurker, når sjelden eller aldri ut på markedet.

  Nå vil den danske landbrukskommissær Mariann Fischer Boel oppheve dette gamle vedtaket fra EU. En god begrunnelse for dette er at med dagens matkrise og høye priser, vil det være riktig å få mer sunn mat ut på markedet. Dermed vil de mer bøyde agurkene også komme på markedet.Det tyske magasinet Der Spiegel siterer kommissær Fischer Boel på at det er forbrukerne og forhandlerne som skal bestemme hva de vil kjøpe – og ikke EU-systemet. Vil folk ha agurker med litt bøy på, så skal de nå få sjansen.

  På sitt møte denne uken skal EU-kommisjonen behandle dette forslaget. Men selv om EU-kommisjonen enes om å foreslår dette, vil det kunne bli stanset av EUs landbruksministere. Ifølge nyhetsbyrået AP skal hele 17 EU-land være imot at reglene endres.Den tyske landbruksminister, Horst Seehofer, er bland dem som klarest har advart mot endringene. Han mener dette kan gå ut over forbrukerne som har vendt seg til de felles reglene.

  Den 15. juli skal landbruksministrene møtes og da blir den krumme agurken et tema, sammen med andre viktige saker som de høye matvareprisene. Andre ser på dette som helt unødvendige regler fra EU.Den tidligere britiske landbruksminister, Denis MacShane, sa med britisk snert: – Etter langt tids venting, få vi igjen krumme agurker i butikkene. Hurra for Europa!
  Publisert: 08.jul. 2008 00:13

  • Karin skriver:

   Men jag tror ändå att det – trots vissa lättnader när det gäller gurkans böjningsgrad – fortfarande finns regler om minimistorlekar för äpplen, potatisar och jordgubbar. Och inte ens gurkorna får vara hur krumma som helst. Det är dock bara den ena sidan av problemet. Den andra är allt som slängs vid källan för att det bedöms vara oattraktivt för konsumenterna.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Jodå, det finns fortfarande reglemente på hur stora äpplena ska vara. Det vet jag som bor i Äppelriket….de små äpplena får inte säljas, men går till musteriet. Någon låda till mig och några lådor till rådjuren, utan att EU får blanda sig i….
  Jag skulle inte tveka alls att ge 80 kr kilot för de där tomaterna. Här kostar tomaterna, de flygande, ungefär lika mycket och de är inte ekologiska alla gånger. Nytorgstomaterna, de fula ej EU-anpassade är allra godast. I och för sig brukar vi inte köpa tomater alls på vintern när vårt eget lager är slut. Köptomaterna vintertid, även de ekologiska, smakar ingenting, men solmogna….ojojoj

 5. Pysseliten skriver:

  Jag fick en bunt morötter av pappa. Han hade handlat direkt av bonden: orangea, vita, gula och svarta morötter. Om du hittar dom olika färgerna på Nytorget kan jag rekommendera dig att testa alla, dom är helt olika i smaken också!
  Själv sumpade jag att fråöså tomater i år också (såklart) och nu står hoppet till att jag kommer ihåg att köpa dom små plantorna i alla fall. Hemodlat är ju godast!

  • Skogsgurra skriver:

   I teorin. Ja.

   Men fan vet hur det är i verkligheten. Det som rådjuren och vildsvinen ratar brukar inte vara så inihelvete läckert.

   Och hembakt – en myt att dom där knörtiga bullarna skulle vara nåt att ha.

   Visst finns det några hembagerskor (Engla Sjödin till exempel) som kanske gör ett bra jobb. Men myten om de hembakta bullarnas förträfflighet vill jag gärna avliva.

   Och när jag är igång så vill jag påpeka att automatkaffe i allmänhet är betydligt bättre än den brygd jag har bjudits på i diverse pörten landet runt.

   Jo, jag sov rätt dåligt i natt. Om någon undrar.

   • Karin skriver:

    Ja, tydligen.

    Om jag får fart på tomatodlingen mot söderväggen i Karlshem i år kan vi väl ordna blidtest: normaltomater från Oskarssons och Karlshemstomater. Jag kanske har inbillat i alla dessa år (eller de få år då vi lyckats odla tomater, snarare) att det är en viss skillnad.

    • Skogsgurra skriver:

     Vi talar inte om de tomater som ni uppe i Lappland odlar i midnattssolens glans och som isbjörnarna inte är intresserade av utan om de få missfoster som de sydliga rådjuren, hjortarna och gasellerna ratar. De är de enda vi får.

     Blidtest blir bra. Frågan är hur man ska bli blid?

    • Karin skriver:

     Ett blidtest ordnar man en ljummen kväll vid Rossens strand. Alla blir så milda till sinnes i sådana lägen. Kan vara ett bra tillfälle för ett blindtest också…

 6. hyttfogden skriver:

  Hej hallå! Svenskan har idag en annonsbilaga ”Företagsbilen”
  Slå upp sidan fem. Det är fråga om att ha en ordentlig körjournal så att man inte
  råkar ut för kritiska blickar från en skönhetsälskande skattmas. Ibland kan det
  lätt bli fel i en rubrik men rätta till sig i själva artikeln men i det här fallet har skribenten ett stycke längre ner i texten utbrett sig över hur något så fint kan bli så besvärligt om man inte har sin körjournal i ordning. Pulsen gick upp och blodtrycket ökade och jag skulle så gärna vilja utdela en råsop till redaktionen i Smart Media som
  kan släppa ifrån sig en sån här skapelse. Frågan är om det är värt att opponera sig,
  om protesten går fram. Jag tror jag ska tipsa Skattekontoret i Örebro, vår närmaste
  skattmas, så de får lite roligt för det är säkert ingen dans på rosor att vara anställd i
  Skatteverket.

Kommentarer är stängda.