Minnesregel: Det är svårt att springa baklänges

Vissa sommartidsregler bäddar för missförstånd och språkdiskussioner. Ta ut? Sätta in?

fram igen– Ska jag ta ut trädgårdsstolarna?

– Nej, du ska ställa fram dem.

– Ska de inte stå är de stod förra året?

– Jo

– Då ställer jag tillbaka dem på sin plats bredvid verandan, alltså?

– Nej, du ska ställa fram dem.

– Huh? Framför verandan.

Eftersom det dessutom har hänt att grill och trädgårdsmöbler stått ute året om, använder jag en annan minnesregel för att ställa om klockan, när det är så dags. Framåt nu!spring and fall

Det här inlägget postades i #blogg100, Att rita, Att tolka och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

21 svar på Minnesregel: Det är svårt att springa baklänges

 1. margaretha skriver:

  Jag har i alla år hållit mig till ”spring forward…” den mest logiska. Fast jag skulle gärna se att vi slutade lägga oss i tidens gång, och låta solen sköta det på egen hand (egna strålar? – vore strålande)
  M

 2. Karin skriver:

  Håller med! Det skulle ju fungera ju alldeles utmärkt ändå och skapar mest irritation och förvirring det här bytande. Jag vill minnas att du kommenterade min minnesregel för några byten sedan att det nog ska vara ”fall back” i stället för ”fall backward”. Nästa gång får jag väl ta och rita om den där teckningen, eller ändra texten i alla fall!

 3. Skogsgurra skriver:

  Funderar på att starta ett enfrågeparti som endast har ”Bort med den helknäppa klockomställningen” på programmet.

  Att det skulle behövas någon minnesregel har jag svårt att förstå. På våren, då ljuset kommer tidigare, går man ju upp tidigare. Alltså ska klockan ställas fram. Och att det gäller en timme är väl inget man behöver någon regel för?

  Idiotiskt är det i varje fall.

  • Karin skriver:

   Gör det! Jag kan kanske bli kulturminister när du ska bilda regering?
   Minnesregler behövs, för vad är det annars som säger att man inte tänker: ”Då ljuset kommer tidigare går man upp tidigare. Alltså ska man ställa tillbaka klockan.” Ljuset stannar ju för övrigt längre också på kvällen, så det är liksom ingen hjälp. Seså: Spring forward!

   • Kicki skriver:

    Ja gör det. Det är så trist med alla som missar bussar och tåg p g a ändrad tid. Tristast är det är chauffören missat, vilket händer påfallande ofta.

   • Skogsgurra skriver:

    En kulturminister som inte kan tänka logiskt utan envisas med att behöva regler för de enklaste saker? Tja, det känns nästan rätt.

    Vi får se om vi inte ska kunna ordna lite plats i regeringen för dig. Annars tror jag att integrationsminister skulle funka också.

   • Skogsgurra skriver:

    Missade denna praktvurpa: ”Ljuset stannar ju för övrigt längre också på kvällen, så det är liksom ingen hjälp”

    Det är på morgonen problemen finns. Eller menar du att du behöver väckning även på kvällen? För att gå och lägga dig? Kulturministerposten passar nog bäst i alla fall.

    • Karin skriver:

     Ja, jag har den lilla egenheten att jag tittar på klockan lite då och då under dagen och även på kvällen för att se om det börjar bli läggdags. Jag försöker anpassa mig till gällande lokal tid. Utom på nyårsafton, då jag gärna tillämpar finsk tid, kvällstrött som jag är.

     Kulturminister blir alldeles utmärkt.

 4. Pysseliten skriver:

  Så bra, jag vaknade i tid! Jag har nästan slutat helt att använda väckarklocka. Jag resonerar lite så att om jag sover, behöver jag nog sömnen. Morgonpigg är jag automatiskt och sommartiden kommer som en befrielse, eftersom jag vaknar tidigare när det blir ljusare. Godmorgon. Nu ska jag titta på Konståkningsuppvisning på TV.

 5. Eva skriver:

  Jag tackar min snälla mac och min iphone som ställer om sig själva. Nu ska jag ta en match med mikroklockan, den matchen brukar jag tyvärr förlora :)

 6. hyttfogden skriver:

  Hurra, nu går klocka rätt i Fiestan igen!
  Skaffa er atomklockor styrda från Tyskland.

  • Karin skriver:

   Datorn och mobilen verkar ha fixat omställningen på egen hand. Men vi kanske skulle investera i en Braunschweig-köksklocka ändå?

  • Karin skriver:

   PS: Golvuren? Låter dom sig anpassas så att de kan styras av signaler från Tyskland?

 7. Hans Pettersson skriver:

  Ursäkta, får man tycka att sommartid är ett alldeles utmärkt påfund?

  • Karin skriver:

   Hej Hans och välkommen! (Nej, vänta lite, du har ju varit här förut. Välkommen tillbaka, ska det ju vara, dårå.)
   Man får tycka att sommartid är bra (kanske så bra att vi borde ha det året om?) eller att vintertid är bättre, eller att det borde periodiseras lite annorlunda. Om SG bildar sitt parti (se kommentar 04.45) kan det behövas lite andra infallsvinkar också för att det bli en intressant valrörelse!

  • Skogsgurra skriver:

   Hans, välkommen till vårt framstegsvänliga och folkvänliga lite lagom (moderat alltså) sociala och landsbygdsvärnande parti. Vi hoppas kunna bygga upp en gemenskap (där fick vi in kommunismen också) där alla goda krafter samverkar för vårt gemensamma bästa – att skippa den idiotiska klockomställningen två gånger per år. Det gläder mig att du redan är övertygad sommarpartist och inte en tråkig hibernist.

   Nu ska jag kolla Poirot ett par timmar och har inte tid med partipolitiken mer idag. Närhelst jag ser Hjo-Hjo nere vid glasscaféet ska jag följa kopplet – det ser jag fram emot!

Kommentarer är stängda.