Och solen har sin gång…

Jag klagar inte, för det lär inte hjälpa, jag konstaterar bara att solen gick upp (i smyg, dessutom!) först klockan 8.22 idag. Sedan höll den sig uppe i sex timmar och tjugonio minuter. Det kommer att bli värre innan det blir bättre. Den 21:a december klarar den bara sex timmar: upp kvart i nio, ner kvart i tre. En fjärdedel av dygnet. 25%! Det är… väldigt lite dagsljus, det.

Och när den håller sig uppe några timmar känns den dessutom alldeles anemiskt håglös.

motljus13.03

Japp, detta är det solsken vi får hålla till godo med nu. Det är inte månen, utan ska föreställa solen. MITT PÅ DAGEN. Om man kisar lite ser man hur mycket klockan på Katarinahissen är. Just precis. 13.03! Och då har jag ändå varit hygglig och gått några steg åt sidan så att solen skulle synas överhuvudtaget i den där svackan.

Bilden har ett annat syfte också. Jag ska ta ett foto av samma plats, vid samma tid, om tre månader och igen om ett halvår. Detta för att komma vidare i en diskussion om solens position på sommaren, jämfört med vintern. Jag har diskuterat detta i timmar utan att komma överens med personer  som anser att den syns lite mer till höger (eller om det var vänster?) på sommaren. Medan jag envist hävdar att den inte alls rör sig i sidled (alltså vid samma tidpunkt, sett från samma plats), utan bara i höjdled.

Låt oss anta att jag står vid sjön Rossen och har Storön framför mig. Det går lika bra med andra platser, men jag har ett behov av att tänka konkret i sådana här frågor.

sunset

Såhär, alltså. Solen står högre upp på himlen i juni, lika halvhögt i mars som oktober och lägst i december, men den finns vid samma träd, vid samma tidpunkt, även om den är högre upp, eller lägre ner, eller till och med under horisonten. De personer som jag diskuterat detta med, intensivt och länge, vill ha det till att den också flyttar sig i sidled. Det tror inte jag. Men som den dysdirektiker jag är känner jag mig naturligtvis inte hundra procent säker. Om ett halvår har vi facit!

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Och solen har sin gång…

 1. Örjan skriver:

  Håller på dig och din förklaring.
  Dina opponenter – har de missat att vi använder sommar- resp vintertidsklockor?

  • Karin skriver:

   Tack Örjan, det värmer! Nejdå, vi konstanthåller tiden – eller vad man ska kalla det, när man låtsas som om sommartidsomställning inte funnes. Bilden från Slussen måste alltså tas klockan 14.03 i sommar. Eller?

   Men de som jag diskuterar med kommer från platser närmre ekvatorn och har inte samma tydliga höjdskillnader när det gäller solens bana, mellan sommar och vinter. Deras enda riktmärke är var solen går ner. Och då går den ner – enligt dem – ”mera till höger” på sommaren. Och det gör den ju, men det beror på att den är uppe längre. Ju. Väl?

 2. Tror som du – ska bli roligt att se vad du bildbevisar så småningom. Och, jag gillar verkligen dina informativa, kunniga och allmänbildande texter, alltid, också när jag inte ids kommentera!

  • Karin skriver:

   Tack! Ja, vi får bara hoppas att de inte hinner bygga om Slussen så mycket att det inte går att ta nästa bild från samma plats!

 3. Britt skriver:

  Jag tror jag fattar. Och jag tror dessutom att jag håller med. Men varför står det december i texten och januari i bilden. Det är lite distraherande, tycker jag

  • Karin skriver:

   Eh… tänkte nog inte på det… Jag försökte hitta solnedgångsbilder från landet och hade några som kunde funka, bland annat från januari, men hittade inte hela serien så jag ritade i stället. Men med fotona som riktmärken, och då blev det januari som på bilden. Men inte i texten. Hoppas kunna vara mer konsekvent i fotona från Slussen.

 4. Krönikören skriver:

  ”Anemiskt håglös”. Det var på pricken det. Känner mig lite så själv idag.

  Dysdirektiker? undrar jag matt.

 5. HeLena skriver:

  Jag håller på dig!
  När jag tittar ut över berget mitt emot mitt hus så står solen högt på himlen under sommaren medan den knappt når över nu på vintern men alltid på samma ställe vid samma tidpunkt.
  Ser fram emot fortsättningen…
  Skön helg!

  • Karin skriver:

   Känns tryggt att du också håller ordning på solens position!
   Trevlig helg till dig också!

   PS. Nu måste jag baka lite så att det kan bli något bidrag till lördagstemat.

 6. ByFånen skriver:

  Inte för att vara jävlig eller besserwisser, men jag föreslår att du googlar ”annalemma”, wikipedia har en artikel bl.a.

  • Karin skriver:

   DET var verkligen intressant! Vilken grej. Detta kommer att leda till nya intressanta (och lååånga) diskussioner om hur vi tänkt i respektive läger. Det måste helt enkelt bli ett nytt inlägg om detta, för nu har du inte bara ändrat solens position utan dessutom – vilket är betydligt svårare – rubbat mina cirklar. Men det tycker jag (till skillnad från Arkimedes) är riktigt kul. Tack!!

 7. Pingback: Vad rätt jag tänkt, fast det var fel… eller tvärtom | Karin Englund

Kommentarer är stängda.