En stillsam manifestation, en familjetillställning…

Den amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterade i går om ”våldsamma naziattacker i en Stockholmsförort” medan vår största dagstidning har en notis i sin Stockholmsbilaga om händelsen… I DN framställs det som ett byslagsmål, eller som det står i notisen: som ett slagsmål mellan fotbollshuliganer. Det är en minst sagt skev bild av händelseförloppet, säger mina barn och barnbarn, som var med.

Det har varit en hel del trista nazistmanifestationer, klotter och attacker mot bostäder för asylsökande efter linje 17, söderut. Till sist beslöt de som bor i området att ha en antinazistisk manifestation på torget i Kärrtorp. Man sökte polistillstånd i god tid och samlades på torget i går klockan tolv. Det var många barnfamiljer och äldre, oroade medborgare som ville visa att de inte stillatigande tänker acceptera de nazistiska provokationerna. Från början fanns bara sex poliser på plats för att upprätthålla ordningen. Omdömeslöst av polisen, med tanke på alla nazistiska aktiviteter i området på senare tid.

När ett fyrtiotal nazister, beväpnade med smällare, stenar, flaskor och påkar rusade in i demonstrationen blev det demonstranterna, i stället för polisen, som fick gripa in och hejda dem. En av dem var min dotters sambo. Nazisterna stoppades och motades bort. Vem vet hur det hade gått annars. Först efter ett tag kom polisförstärkning, som lyckades gripa några av nazisterna. Demonstranterna beslöt fortsätta sin antinazistiska manifestation och kunde fullfölja den med de planerade talen.

Allt sker så snabbt. Sexåriga barnbarnet hann nog aldrig riktigt uppfatta vidden av våldsamheterna, men verkar förstå att det var något viktigt hon var med om. I går kväll skanderade hon i duschen: ”inga rasister på våra gator”, men idag var hon mer intresserad av att planera julpysslandet.

ssu 1934

 

SSU i Värnersborg varnade 1934 för nazisternas metoder.

Visst innehåller affischen en del lustigheter, men viktigare är ändå appellen för demokrati.

Det här inlägget postades i Att tolka, historia. Bokmärk permalänken.

11 svar på En stillsam manifestation, en familjetillställning…

 1. Anna skriver:

  Bara kvällen innan hade vi en diskussion här hemma om huruvida barn ska gå med i demonstrationer. Men vi pratade mest om indoktrinering kontra upplevelse – det är nog få svenskar som räknar med den fysiska risken att barn ska drabbas av våld i en sådan situation. Det är så sjukt, helt ofattbart att det faktiskt hände i lilla Kärrtorp.

  Vi gick i antirasistmarschen från Slussen i lördags. Det var fint, mycket folk och bra stämning. Många som gick där kommer att åka till Kärrtorp som stöd om det blir fler manifestationer.

  • Karin skriver:

   Just vid detta tillfälle verkade det så självklart att det var hela familjen som skulle vara med på manifestationen. Lite av en folkfest, med många familjer. Det handlade ju om att markera att man vill ha ett mångsidigt, fridsamt, demokratiskt samhälle. Alla trodde väl att det skulle bli hyfsat lugnt och polisen skulle ju vara där och hålla ordning, i alla fall… Well. Annars är ju frågan om barn i demonstrationer verkligen inte helt lätt.

   Väntade besök i går så jag kunde inte joina manifestationen på Slussen, men såg den från balkongen. Glädjande mycket folk, såg det ut som.

 2. Kulturchefen skriver:

  Jag svär lite stillsamt här. Och citerar Magnus Uggla;

  Utan minsta diskussion tar han till strid
  För där hjärnan tar slut där tar nävarna vid

  • Karin skriver:

   Ja, så är det ju. Men då måste de som fortfarande använder sin hjärna tyvärr också ta till nävarna om de vill försvara sig och de sina.

 3. Hej Karin! Visst är det konstigt när Aktuellt som ska vara så balanserade trampar helt fel. När ett offentligt möte på ett torg blir till ”en antinazistisk demonstration som urartade”. Precis som om de vanliga personer som samlats på torget stod där och aktivt hoppades på att bli attackerade av huliganer. Hoppas nu att polisen och säpo får förklara mycket ordentligt varför de inte kan samarbeta och se till att skydda de människor som stilla vill försvara vår demokrati.

  Ha det gott!

  • Karin skriver:

   Hej Eva! Ja, hur tänkte de? Om något urartar så är det liksom dess eget fel, rent språkligt sett. Jag missade nyhetsrapporteringen på TV eftersom jag var mer upptagen av motsvarande rapportering live, så att säga. Och det var därför jag blev så paff när jag såg DN:s notis i Stockholmsdelen. ”Som fotbollsligor som bråkar.” Vem hade de reportrarna talat med kan man undra!

   Varma hälsningar till dig i norr!

  • Karin skriver:

   PS Bra krönika i DN idag, måste medges!

 4. Karin på Pettas skriver:

  Tur att sjuåringen fångade upp ett julpyssel efter en så otrevlig händelse.
  Också på vår lilla ö, har nazistiska tendenser ökat.
  Otäckt som bara den och man kan inte blunda för vad som bubblar under ytan.
  Grymt sá grisen

  • Karin skriver:

   Nej blundats har det ju förr i historien och det blev ju inte så bra. Men det verkar vara glädjande många som reagerar. På söndag ordnar men en ny manifestation i Kärrtorp och redan några timmar efter att det tillkännagavs hade nästan fem tusen personer anmält att de tänker komma!

 5. Mia skriver:

  Bra och angeläget inlägg.

  Hotet från de mörka krafterna, sd och svenskarnas parti känns oroande. Att de har så många sympatisörer känns minst sagt oroande. Har vi redan glömt 30-40-talens europeiska historia!? De nazistiska krafterna vill jag inte ha i vårt samhälle! Men hur ska vi lyckas få de mörka krafterna att förstå hur fel nazismen, rasismens och främlingsfientligheten är!? Jag vet inte…

  • Karin skriver:

   En bra början är ju att identifiera problemen. Men sedan tror jag att det handlar om att återskapa mycket av det som gått förlorat: fungerande skolor, bra fritids, fritidsgårdar som fångar upp vilsna ungdomar och som har generösa öppettider, fler vuxna som slussar in ungdomar i vuxenlivet.

   Jag tror det finns hyfsat bra kunskaper och exempel på hur det kan fungera, men många samverkande faktorer har gjort att vi förlorat det.

Kommentarer är stängda.