En Freud för alla sinnen…

Hur har ni det? Egentligen. Allt väl? Eller känner ni er kanske lite dysfunktionella? Ingen fara i så fall för det finns hjälp att få.

Jag har en fäbless för annonser om datorer, högtalare, hårddiskar och andra kantiga lådor, helt enkelt för att jag tycker så synd om den här yrkesgruppen, de som ska hitta på en säljande annons om något som är så bildmässigt otacksamt. Resultatet blir ofta excesser i texten i stället och nu har jag hittat någon som riktigt släppt loss. Eller som givits fria händer. ”Skriv vad du vill, bara folk reagerar en smula. Det får gärna vara knäppt, ologiskt, långsökt, tillgjort, vadsomhelst, men det ska märkas.”  I annonsens ingress försäkrar man att man har helt bedårande högtalare. En freud för alla sinnen.

audio pro addon t10

Sedan blir man mer specifik. Detta är Audio Pro Addon T 10.  Det är ingen hejd på vad den kan åstadkomma. Enligt reklamtexten har den en ljudbild som man kan stirra sig blind på.

Och: Med kraftfull djupbas, ren diskant och senaste bluetoothteknologin skapar Audio Pro Addon T 10 harmoni i vilken dysfuntionell familj som helst. Och som inte det vore nog finns den också i mattlackat svart och vitt. Det ni!

Uppdatering. Något skakad ser jag i en kommentar att det finns läsare av denna blogg som inte utan vidare tror på det jag skriver utan söker bekräftelse i källmaterial eller på annat sätt.

Just i detta fall (Audio Pro Addon T10) verkar det som om företaget inte köpt annonsplats digitalt utan bara i papperstidningen, där jag läste texten. Som en specialservice lägger därför ut bild av texten här.

dysfunk

Det här inlägget postades i Ord, Språk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 svar på En Freud för alla sinnen…

 1. Skogsgurra_8 skriver:

  Ursäkta att jag är tråkig. Men var hittar man texten om att stirra sig blind och den om den dysfunktionella familjen. Nu har jag letat i över en timme och nästan blivit lite sugen på en sån där mackapär. Men inte kunnat hitta texten. Finns det en länk nånstans?

  • Karin skriver:

   Oj då. Jag som räknar med att läsekretsen tar mina ord på ordet, eller vad det heter. Alltså tror på det jag skriver. Jag kan inte länka, men jag kanske kan ta en bild av texten. Annars är det sidan fem i Svenska Dagbladet idag. Äsch, jag gör en uppdatering.

   • Skogsgurra_8 skriver:

    Det kan ju finnas andra skäl än misstro. Som tekniker blev jag intresserad av att se helheten – kanske det fanns subtiliteter som kunde förklara konstigheterna. Jag har inte SvD tillgänglig men bilden säger ju allt.

    Jag kan inte se nånting i texten i övrigt som kan förklara denna exkursion i reklamspråkets utmarker. Lägenhetsannonser brukar kunna se ut lite så där. Men här handlar det väl om ljudanläggningar?

    • Karin skriver:

     Jo, bedårande ljudanläggningar är vad det handlar om. Och du har rätt att man annars bara ser den här sortens språk och begreppet bedårande när det gäller bostadsannonser (”bedårande utsikt”). Samt möjligen om babykläder.

 2. Agneta skriver:

  Det där med att se ljudbilden tror jag syftar på att man kan se den digitalt på den dator man anslutit högtalaren till.

  På andra håll beskrivs denna stereohögtalare minst lika lyriskt!

  Ljudshoppen Pro:
  »Högpresterande multitalang med enorma ljudresurser.
  Addon T10 är en kompakt aktiv stereo-högtalare som levererar en enorm ljudbild. Med kraftfull djupbas och ren diskant är ljudet rent förbluffande och underhållande.«

  Digitallife.se:
  »Vårens snyggaste högtalare heter Addon T10. Den är minimalistisk och kompakt, men låter desto mer. Ativa högtalare med bluetooth kan vi aldrig få nog av och Audio Pros Addon T10 är en riktig tungviktare, men framförallt är det en designmässig fullträff. Den finns tydligen i både svart och vitt, men när vi packar upp testexemplaret tackar vi gudarna för att det är den brandgula varianten. Läderhandtaget på ovansidan, de gyllene skruvarna, den matta ytan, tyngden … vi älskar allt som har med den att göra.«

  • Karin skriver:

   Herregud, detta kommer att sluta med att jag går och köper denna bedårande tingest!

   • Karin skriver:

    … och vi är väl knappt ens dysfunktionella. Tror jag.

   • Skogsgurra_8 skriver:

    Ja, du ser! det var de texterna jag hittade också. Men de är inte uppseendeväckande på något sätt. Ljudprylar säljer på magkänsla och tekniskt kvacksalveri.
    Ytterst få av de parametrar som det skrivs så lyriskt om har någon betydelse vid blindtest.
    Det var därför jag ville se originaltexten – och det tar du som misstänksamhet! Är man snarstucken idag?

 3. Kicki skriver:

  Det låter som om det finns risk för akustisk misshandel.

 4. Olgakatt skriver:

  Nog är reklambranschen ganska dysfunktionell! Vissa avarter gör mig rent obstinat.
  Bl a gör braskande löpsedlar att jag automatiskt bestämmer mig för att INTE köpa och läsa den blaskan även om jag var på väg först.
  Musik i butiker får mig att backa i dörren. Julpynt i november gör att jag inte köper nåt ens till jul. Jag köper på rean efteråt till nästa jul, typ Georg Jensens julgransprydnader från tidigare år när priset är en bråkdel.

  • Karin Englund skriver:

   Välkommen till klubben! Jag är så allergisk mot marknadsföring av alla de slag att jag tackar nej även till riktigt bra erbjudanden. Grämer mig fortfarande över (eller minns i alla fall fortfarande) att jag tackade nej till en blöjprenumeration som innebar ett mycket bra pris på blöjor och leverans till hemadressen. I stället släpade jag istadigt hem dyrare blöjpaket från affären.

   • Olgakatt skriver:

    Jag kan bara minnas ett enda ”klipp” vi gjort pga en annons. För många år sedan önskade vi oss en ny mikrovågsugn som var ganska dyr. Jag hade prutat och tjatat hos den lokale elhandlaren som inte gav med sig. Då får maken syn på en annons från en butik i den stad vi ska till följande dag där man har ugnen till ett verkligt lockpris i ett fåtal exemplar, rena skampriset. Gissa vilka som hängde på låset och fick en ugn. Den fungerar ännu efter ca 15 år! Och hemmahandlaren tyckte jag gjort rätt fast han inte fick sälja till mig.

    • Karin skriver:

     Det häpnadsväckande är ju att det faktiskt fanns exemplar av lockprisvaran. Det är ovanligt, hur mycken man än hänger på låset. ”Redan såld”, brukar det heta, ”men här har vi en annan superbra produkt…” Jo, men inte till det priset, ju.

 5. Pysseliten skriver:

  Måste ha! Jag älskar att stirra! Förresten Pausepris, vad är det? ”Passa-på-pris” i kortformat? Eller du får bara handla till detta pris i pausen?

 6. hyttfogden skriver:

  SG Jag har SvD här och drar ur sidan. Det finns flera andra grejer. Firman heter PAUSE finns i Stockholm. Därav förståss ”pausepris” En av grunkorna är åsatt ett ”världspremiärpris”.

  • Karin skriver:

   Den där manicken med världspremiärpris (3.995:-) är dessutom ”så behändig att den knappt finns. Men det gör den. Men bara på Pause.”

 7. Musikanta skriver:

  När Media Markt introducerades i Norrköping för några år sen var allting Scheiss-billigt. En stor, fet karl annonserade ut det överst på alla reklamsidor i tidningen i över ett år. Han och uttrycket är numera helt borta – kanske var det någon vän av ordning som kunde tyska som protesterade.

  Ingrid som har läst dina inlägg om Tel Aviv och Jerusalem och njutit av de underbara bilderna. Vårt nätverk fungerar lite bättre ibland och då får man passa på. Annars kunde jag också ha gjort ett inlägg med foton på alla ”Sidan går inte att hämta. Försök igen!”

  • Karin skriver:

   Visst är det frustrerande när nätet (eller något annat datorrelaterat) inte funkar! Har du mer problem med just mina sidor, eller är det ett allmänt problem?

Kommentarer är stängda.