Kärlek och revolution

gamla riksdagshusetDet var lugnt på stan i går. Jag promenerade hela vägen från Slussen till Odenplan i ett sommarvarmt Stockholm, med trafik som en tidig söndagsmorgon i semestertider. Men kamerorna stod som spön i backen på oväntade ställen. En journalist från Sveriges Television hade riggat sin kamera på Slussen, riktad mot gamla riksdagshuset på Riddarholmen. Han tror väl inte att det är Rosenbad? Ungefär samma färg och form, men fel stadsdel!

Nu har helikoptrarna över stan tystnat och Obama fortsätter sin resa österut och kan komma fram utan att vara alltför jetlaggad.

Jag undrar om Obama vet att han anländer i Ryssland på Boris Pasternaks födelsedag (nej, fel, fel, fel – se uppdatering!). Pasternak är i dag kanske mest ihågkommen för romanen Doktor Zjivago som skildrar Ryssland under första världskriget, ryska revolutionen och Sojvetunionens tillkomst.

Historien om romanen är nästan lika spännande som boken själv. I Sovjetunionen fick den inte ges ut, trots att Pasternak vid det laget var en väletablerad författare. Den var inte i linje med revolutionens ideal och var dessutom, med sin kärlekshistoria, alldeles för upptagen med individualistiskt trams.

En italiensk journalist som hälsade på Pasternak övertalade honom att få smuggla ut hans manus. Pasternak muttrade något om att det var väl i stort sett samma sak som att ställa sig framför en exekutionspatrull och be dem skjuta, men han släppte i alla fall iväg manuset.

Hemma i Italien gav journalisten manuset till förläggaren och kommunisten Giangiacomo Feltrinelli, som genast insåg vilken succé det skulle bli.

Och när den planerade utgivningen blev känd kom ett telegram till Feltrinelli från Pasternak att boken behövde förbättras, den var inte klar för publicering, helt enkelt. Han fick också kritik av ledningen för kommunistpartiet i Italien för att boken var antikommunistisk.

julie christie

Julie Christie i filmen Doctor Zjivago, 1965

Feltrinelli struntade både i Pasternaks telegram, som han insåg att Sovjetledningen tvingat Pasternak att skicka och i sina italienska partikamrater. Förläggaren inom honom vann och 1957 kom boken ut i Italien.

Året därpå fick Pasternak nobelpriset i litteratur, som han dock inte fick komma till Sverige och hämta för de Sovjetiska myndigheterna.

Giangiacomo Feltrinelli var historiskt intresserad och mycket beläst. Han samlade all vänsterlitteratur och allt material han kunde komma över för att dokumentera vänsterns historia. Och i det fina arkivet vid Fondatione Feltrinelli, i Milano, finns inte bara telegrammet från Pasternak om att hans bok inte ska ges ut utan också en liten handskriven lapp, också från Pasternak, att han verkligen av hela sitt hjärta vill att den ska ges ut och bli läst.

Uppdatering. Jamen, jag har väl huvudet under armen ibland, medan Pysseliten däremot har det på skaft! Inte kan Obama veta att Pasternak fyller år idag, för det gör han ju inte. Däremot var det den 5 september 1958 som Doktor Zjivago kom ut i USA. Men det vet han nog inte heller, Obama. Pasternaks födelsedag är den 10 februari.

Det här inlägget postades i Att läsa, Att resa, Böcker, historia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Kärlek och revolution

 1. Karin på Pettas skriver:

  Så bra att det finns personer som Feltrinelli, som inte lyssnar på andra utan gör som han själv är övertygad om att göra.
  En bra bok som också blev en bra film, trots att filmer ofta förtar böcker

  • Olgakatt skriver:

   Men frågan är om inte Pasternak fick sitt liv ganska förstört både av bokutgivningen och Nobelpriset. Vetskapen om att det var han som hade rätt var kanske inte tillräckligt motmedel mot regimens fortsatta trakasserier mot honom.

  • Karin skriver:

   Han fick det nog rätt jobbigt, ja. Men det hade han nog fått ändå, misstänker jag och frågan är om t.ex. Nobelpriset gjorde det värre eller skyddade honom. Han var i alla fall väl medveten om vad publiceringen av Doktor Zjivago skulle leda till och hade kanske väntat sig ännu värre repressalier.

  • Karin skriver:

   PS Feltrinelli hade det onekligen lättare. När han tyckte att kamraterna i kommunistpartiet blev för jobbiga med sina synpunkter på hans utgivning lät han helt enkelt bli att betala medlemsavgiften från 1957.

 2. Pysseliten skriver:

  Men, men … På Wikipedia står det att Boris P. är född den 10:e februari 1890.

 3. Pysseliten skriver:

  Å andra sidan är det visst på dagen 315 år sedan Alexande den store införde skäggförbud i Ryssland. Dom kanske firar det? Obama ligger bra till – varken skägg eller hår.

 4. Pysseliten skriver:

  Shit! Peter den store menade jag! Här en länk om skägget och här hittade jag datumet (på tyska wiki)

  • Karin skriver:

   Undrar VARFÖR han inte gillade skägg?

   Nu har jag läst skägglänken och inser att det där med karlarnas skägg är minst lika laddat som kvinnornas hår!

 5. Pysseliten skriver:

  Eller förresten, Pasternak kan få en extra firardag som bonus för sitt mod och straff för det. Det känns som om han varit aktuell nyligen någonstans. Jag måste googla lite till.

  • Karin skriver:

   Klart grabben ska ha en extra födelsedag! Fast nu har jag kollat och du har alldeles rätt. Men Doktor Zjivago kom i alla fall ut idag, 1958 i USA. Alltid något. (Rättat i inlägget)

 6. Redaktören skriver:

  Den italienske förläggaren erbjöd Tidens förlag de svenska rättigheterna till Doktor Zjivago. Men den dåvarande förlagschefen Gidlund tacka nej. Han trodde inte boken skulle sälja.

  Episoden är en av Tidens förlags två stora missar av bestsellers. Den andra missen gjordes tjugo år senare då Tiden tackade nej till att ge ut Erica Jong ”Fear of flying”.Till den senare missen är jag tyvärr medskyldig.

Kommentarer är stängda.