Åh, vad bra! Kör gärna på mig igen.

I går (-dagens blogginlägg) backade jag på en bil i gryningen utanför mitt hotell i Mombasa. Jag hade bråttom så jag skrev en lapp och for iväg. Bilen stod kvar med sin buckla när jag kom tillbaka på kvällen, så jag väntade på att ägaren skulle höra av sig.

Det gjorde han och det visade sig att han deltog i någon slags biltävling och han tyckte verkligen att det var så trevligt att jag gjort en buckla på hans bil. ”Min bil behöver lite mer sånt, så att det syns att jag kört rally. Du får gärna backa på mig igen!” east african rally

Det gjorde jag inte, men han fick lite Vingresestickers att klistra på sin bil och jag passade på att fotografera honom med en Vingskylt. Berömd rallyförare gör reklam för Ving, tänkte jag kanske. Om jag tänkte alls. Nu när jag ser bilen undrar jag förstås om han var rallyförare. Inte åker man väl bilrally i en sån där bil?

PS. Jo, man använder sådana bilar! Det kan man se på en film från East African Safari Rally från 1969 (den är lång, men utöver olika bilar får man se lite savann och vilda djur också). Och SAAB och Volvo och en liten Folkvagnsbubbla!

Det här inlägget postades i Att resa och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Åh, vad bra! Kör gärna på mig igen.

 1. Karin på Pettas skriver:

  Härlig sannhistoria!
  Jag tror att man nog körde rally i sådana bilar också. På den tiden.
  Här gör man det fortfarande på vintern när det finns tjocka isar.
  Isrally med skrotbilar

  • Karin skriver:

   Ja, det gjorde man ju! Jag blev nyfiken och kollade upp det race som det troligen var frågan om, East Africa Safari Rally och har man sett, det finns till och med en film från det 1969. Även om jag inte ser ”min” rallyförare på filmen finns det gott om bilar som liknar hans. Samt Folka-bubblor, Volvo och Saab.

 2. Skogsgurra skriver:

  Jorå. Nog var det rally. Det visar gummistroppen som sitter snett ovanför det tredelade bakljuset. De ordinarie låsanordningarna hade en tendens att skaka upp annars. Det var mycket irriterande, framför allt om det var motorhuven som for upp i en kritisk situation (alla situationer är kritiska när man kör rally).

  Det var de tredelade bakljusen som gjorde att Ford Cortina kom att kallas ”Fuskmärsa” med ett antal variationer.

  • Karin skriver:

   Jag letade efter bilmärket men hittade inget. Cortina, minsann. Själv körde jag en Fort Anglia, tror jag. Den hade den lilla egenheten att inte vilja starta när motorn var varm – mycket opraktiskt när man bor på en ö och åker färja flera gånger om dagen!

   • Skogsgurra skriver:

    Ångfällan! Frågade du inte på mack eller verkstad?

    • Karin skriver:

     Ångfällan?

     Jag kollade med en mack i närheten av hotellet (Agip), som visade att det fanns en liten knapp med gummihölje över på sidan av motorn och om man tryckte på den gick bilen igång hur snällt som helst. Det var många som blev imponerade när jag vid motorstopp klev ur bilen, hivade upp huven och fick igång min bil igen på nolltid.

     • Skogsgurra skriver:

      Bensinledningen gick i en båge upp till och sedan ner i förgasaren. När det blev varmt förgasades bensinen så att den naturliga sifonverkan uteblev. Genom att pumpa några tag med gummimojen fick du upp kallare bensin så att ångbubblan försvann. När du väl var igång och körde hann bensinen aldrig bli så varm att det blev en bubbla igen.
      Ett knep var att linda en blöt trasa om ledningen så att temperaturen hölls nere.

 3. Örjan skriver:

  Får mig att tänka på folkrace.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkrace

  • Karin skriver:

   Både likheter och skillnader. Det östafrikanska rallyt är (var) 1000 km i tre länder mot folkracets inhägnade banor och man FÅR köra fortare än 80 km/timmen, men det är inte säker att det går på de vägar det är frågan om. Bilarna kanske också är lite mer påkostade eftersom det är viktigt för de olika bilfirmorna att få fram vinnarbilar. Men troligen skulle man inte få så mycket mer än 6.500 efter avslutat rally, precis som i folkracet!

Kommentarer är stängda.